به گزارش می متالز به نقل از ایسنا، پژوهشگران دانشگاه کلرادو بولدر (CU Boulder)، روشی برای کنترل رنگآمیزی هوشمند پنجرهها ابداع کردهاند تا شاید این کار با هزینه کمتر و به صورت کارآمدتری انجام شود و نسبت به روشهای کنونی، دوام بیشتری نیز داشته باشد.
پژوهشگران در این بررسی که به سرپرستی پروفسور مایک مکگی (Mike McGehee)، استاد بخش مهندسی و علوم کاربردی دانشگاه کلرادو بولدر صورت گرفته است، از یک روش برگشتپذیر آبکاری الکترولیتی (Electrodeposition) استفاده کردند که با استانداردهای صنعتی کنونی، متفاوت است.
مکگی در این باره گفت: آنچه ما در این پژوهش انجام دادهایم، ساخت یک سلول الکتروشیمیایی است. ما در این روش، یک الکترود شفاف و یک الکترود با یونهای فلز در اختیار داریم. صفحه فلزی نازک با تغییر ولتاژ، راه نور را مسدود میکند.
پژوهشگران در مقاله این پژوهش، بهصورت مفصل توضیح دادهاند که فلز چگونه میتواند با آبکاری الکترولیتی، روی یک الکترود شفاف قرار بگیرد تا راه نور را مسدود کند و سپس با دستکاری ولتاژ، از آن جدا شود تا پنجره دوباره شفافیت خود را به دست آورد. این پژوهش بهصورت قابل توجهی، نحوهی بهکار بردن الکترولیتها را برای رسیدن بهنتایج مطلوب مورد بررسی قرار میدهد.
مکگی ادامه داد: فناوری پنجره هوشمند، به کاربران امکان میدهد تا میزان نور خورشید و گرمایی که به خانه وارد میشود را بدون از بین بردن دید خود تنظیم کنند. رنگ کردن پنجرهها این امکان را فراهم میکند که با حفظ حریم خصوصی، نور طبیعی بیشتری به خانه بتابد و پیامدهای مثبتی از جمله کاهش مصرف انرژی داشته باشد. چنین پنجرههایی با وجود داشتن ویژگیهای مثبت، هزینه بالایی دارند و مشکلاتی را نیز شامل میشوند که ما در مقاله خود به آن اشاره کردهایم.
این روش جدید نهایتاً میتواند به تولید شیشههایی منجر شود که رنگهای مطلوبتری نسبت به رنگهای حاصل از فناوریهای دیگر دارند و رنگآمیزی آنها نیز با سرعتی بیش از فناوریهای دیگر انجام میشود.
محصول نهایی این روش نسبت به روشهای دیگر، هزینه کمتری به همراه دارد.
مکگی اضافه کرد: تخمین هزینههای این کار دشوار است اما از آنجا که تولید پنجره با این فناوری جدید، به ابزار خاص و بزرگی نیاز ندارد، میتوان گفت که ساخت شیشهها با سرعت انجام میشود؛ در نتیجه هزینه کمتری هم دارد.
این پژوهش، در مجله "Joule" به چاپ رسیده است.