تاریخ: ۲۳ خرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۳۶
بازدید: ۲۳۴
کد خبر: ۱۱۱۰۹۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

استخراج سالانه ۶ هزار تن باریت از معادن جرگلان خراسان شمالی

می متالز - معاون امور صنایع و معادن خراسان شمالی گفت: سالانه به طور میانگین ۶ هزار تن سنگ باریت از ۸ معدن فعال در بخش مرزی جرگلان در شهرستان راز و جرگلان استخراج می‌شود.
استخراج سالانه ۶ هزار تن باریت از معادن جرگلان خراسان شمالی

به گزارش می متالز، علی اصغر رضازاده، جمعه ظرفیت اسمی استخراج سالانه باریت از معادن این منطقه را هشت هزار تن عنوان و اظهار داشت: استخراج در این منطقه با توجه ظرفیت مشخص شده در پروانه بهره برداری از معادن صورت می گیرد و اگر فعالیت معدنی بدون دلیل قانع کننده تعطیل شود، از بهره بردار آن سلب صلاحیت می شود.

وی با رد ادعای رها شدن معادن این منطقه افزود: هیچ معدنی در این منطقه رها نشده است، بلکه طبق رای محاکم قضایی، به دلیل مشکلات مالی معدنکار قبلی، حق برداشت و بهره برداری به فرد دیگری واگذار شده است.

رضازاده با اشاره به ماده ۲۰ قانون معادن کشور،  گفت: هر سال وزرات صنعت، معدن و تجارت، میزان حقوق دولتی از معادن را مشخص می کند به گونه ای که به ازای هر تن باریت باید درصدی به خزانه داری کل واریز شود و چنانچه معدن کاری از پرداخت آن امتناع کند، بهره برداری از آن به سایر متقاضیان واگذار می شود.

وی با بیان اینکه ماده معدنی باریت در جرگلان پس از استخراج به صورت خام به سایر استان ها صادر می شود، افزود: از آنجا که خراسان شمالی فاقد کارخانه پودر میکرونیزه باریت است، مواد معدنی استخراج شده از منطقه به استان های گلستان و سمنان ارسال و در آنجا فرآوری می شود که برای جلوگیری از این امر به زودی کارخانه پودر میکرونیزه باریت در استان ایجاد خواهد شد.

معاون امور صنایع و معادن خراسان شمالی با اشاره به اینکه به طور میانگین ۲۰ هکتار از عرصه های طبیعی منطقه جرگلان برای فعالیت های معدنی باریت مشخص شده است، افزود: اگرچه بهره برداران، برای فعالیت های معدنی خود، مختصاتی را مشخص کرده و به سازمان صمت ارایه می دهند ولی حدود عرصه فعالیت های معدنی را اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری تعیین می کند.

رضازاده با اشاره به اینکه علاوه بر باریت، ذخایر معدنی کلسیت نیز در این منطقه وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به مطالعات انجام شده بهره برداری از ماده معدنی کلسیت این منطقه به دلیل هزینه بالای حمل و نقل آن به سایر استان ها دارای توجیه اقتصادی نیست.

شهرستان رازوجرگلان با دارا بودن ١۴ معدن و ذخیره قطعی معادن به میزان یک میلیون و ۸۲ هزار و ۵۰۰ تن و ظرفیت تولید سالانه ١١٠ هزار و ١٠٠ تن از شرایط مطلوبی برای رونق اقتصادی برخوردار است.
از این تعداد ١٣ معدن به سنگ باریت و یک معدن به سنگ لاشه اختصاص دارد که معادن باریت در بخش جرگلان و معدن سنگ لاشه نیز در روستای باغلق بخش مرکزی واقع شده است.

سنگ باریت در چاه های نفت،  صنایع پتروشیمی،  بهداشتی و آرایشی کاربرد دارد.

خراسان شمالی دارای ۳۰۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان است که بیشتر این مساحت در شهرستان راز و جرگلان واقع است.

این شهرستان سه بخش و ۶ دهستان دارد و ۹۵ درصد جمعیت این منطقه روستایی هستند.

راز، مرکز شهرستان مرزی راز و جرگلان در ۱۲۰ کیلومتری مرکز خراسان شمالی قرار دارد و بیشترین تمرکز جمعیتی قوم ترکمن این استان در راز و جرگلان است.

عناوین برگزیده