تاریخ: ۰۶ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۰:۰۰
بازدید: ۲۴۸
کد خبر: ۱۱۷۸۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

قوانین مالیاتی جدید کشور کنگو باعث افزایش بیشتر قیمت کبالت خواهد شد

می متالز - با وجود بروز بحران سیاسی در جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) که بر مشکلات معادن این کشور افزوده است؛ بیش از نیمی از کبالت معدنی تولید شده در جهان یعنی 66 هزار تن از حدود 110 هزار تن کبالت تولید شده در سال 2017 از این کشور تأمین می‌شود.
قوانین مالیاتی جدید کشور کنگو باعث افزایش بیشتر قیمت کبالت خواهد شد

به گزارش می متالز، گفتنی است که بخش عمده کبالت در باتری‌های تلفن‌ همراه و وسایل نقلیه الکتریکی در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالی‌که تقاضای جهانی به سرعت در حال گسترش است، قانون‌گذاران در کینشاسا (پایتخت کنگو) تصمیم گرفته‌اند که پول بیشتری را از این محل نصیب کشور خود کنند و در این میان چین به‌عنوان بزرگ‌ترین متقاضی کبالت کنگو، نگران منافع مالی خود است.

قوانین جدیدی که در 2 هفته گذشته (فوریه 2018) در جمهوری دموکراتیک کنگو نهایی شده‌ است، شرکت‌های معدنی مانند Glencore وChina Molybdenum را ملزم به پرداخت اضافه‌ حق امتیازات و نیز افزایش مالیات بر فلزات از جمله کبالت کرده است. مدیران این شرکت‌ها، فشارهای اعمال شده از سوی رئیس‌جمهور کنگو یعنی ژوزف کابیلا (Joseph Kabila) برای افزایش مالیات را ناروا می‌دانند. هرچند با توجه به وضعیت سیاسی کشور کنگو، می‌توان گفت که وضع این قوانین تنها عرضه کبالت در جهان را تهدید نمی‌کند.

برخی از شرکت‌های چینی که از اصلی‌ترین شرکت‌های معدنی بهره‌بردار از ذخایر کبالت کنگو به‌شمار می‌روند، سیاست‌های رئیس‌جمهور کشور کنگو را خطر اصلی مورد توجه بازار عرضه کبالت  می‌دانند؛ چرا که این کشور در حال عبور از یک دوره تحولات سیاسی است که می‎‌تواند کل ساختار جامعه و در نتیجه صنعت معدنکاری کنگو را تحت تأثیر قرار دهد. سیاست‌های ژوزف کابیلا که از سال 2001 و پس از ترور رئیس جمهور وقت (پدرش - لوران کابیلا) تاکنون ریاست جمهوری کنگو را بر عهده داشته است، به نارضایتی‌های بسیاری در این کشور دامن زده است.

در دهه گذشته، چین به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین شرکای تجاری و سرمایه‌گذاری بسیاری از کشورهای آفریقایی محسوب می‌شد و  تمایل دارد این روابط را به‌عنوان نمونه‌ای از همبستگی با کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته ادامه دهد اما وضع قوانین مالیاتی در معادن کشور کنگو بر روابط اینچنینی سایه خواهد انداخت. این وضعیت باعث شده است تا شرکت‌های چینی منافع خود در کنگو را در خطر ببینند. چنان که اشاره شد کنگو مهم‌ترین صادر‌کننده کبالت به چین است که بزرگ‌ترین تولیدکننده تلفن همراه در جهان و دارای بزرگ‌ترین بازار وسایل نقلیه الکتریکی است. در نتیجه اگر بحران سیاسی کنگو باعث بی‌ثباتی بیشتر این کشور شود، می‌تواند عرضه محصولی حیاتی مانند کبالت را برای چین مختل کند.

اما باید دید اگر چین به این نتیجه برسد که قوانین وضع شده از سوی کنگو برای حفظ منافع این کشور بیش از حد پرهزینه است آیا به روابط تجاری خود با کنگو ادامه خواهد داد؟ نکته جالبی که در این مورد باید به آن توجه کرد آن است که ژوزف کابیلا تحصیلات خود را در دانشگاه دفاع ملی پکن در چین به پایان رسانده است. وی پس از بازگشت از چین، در سمت‌های سیاسی گوناگونی (ریاست جمهوری در سال 2001) مشغول فعالیت بوده است. وی در سال‌های 2006 و مجددا در نوامبر 2011 در انتخاباتی که البته ناظران بین‌المللی آن را فاقد اعتبار دانستند، بار دیگر به ریاست جمهوری کنگو انتخاب شد. به نوعی می‌توان گفت که حمایت‌های مستقیم و غیر مستقیم چین از ژوزف کابیلا در طول سال‌های حکومتش تاکنون منافع اقتصادی بسیاری نظیر دستیابی به معادن و محصولات معدنی را برای این کشور در بر داشته است. اکنون که کابیلا پس از 17 سال با موجی از ناآرامی‌ها مجبور به کناره‌گیری از قدرت شده است (هرچند تا کنون این اتفاق نیفتاده) منافع چین نیز در کنگو دچار تحولاتی خواهد شد. این در حالی است که پس از درگیری‌های فراوان در کنگو، مراسم انتخابات ریاست جمهوری این کشور به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. انتخاباتی که نتیجه آن می‌تواند بر ادامه تعاملات اقتصادی چین و کنگو تأثیر قابل توجهی داشته باشد.

غیر از افزایش تقاضای جهانی برای کبالت، اختلالات به‌وجود آمده برای تولید این فلز در کشوری مانند کنگو که بیش از نیمی از کبالت جهان را تولید می‌کند، قیمت‌های جهانی کبالت را به‌شدت افزایش داده است. هرچند این افزایش شدید قیمت از سال 2016 شروع شد اما در پایان سال 2017 و اوایل سال 2018 قیمت‌های جهانی کبالت رشدی دوباره یافته‌اند. این فلز در روز 16 فوریه سال میلادی جاری (28 بهمن 1396) بیش از 81 هزار دلار برای هر تن در بورس فلزات لندن معامله شد. با توجه به وضع قوانین مالیاتی جدید توسط کشور کنگو انتظار می‌رود که بازار کبالت شاهد افزایش قیمتی بیش از پیش باشد. نمودار 1 تغییرات قیمت کبالت را از ابتدای سال 2018 تا کنون (16 فوریه سال میلادی جاری) نشان می‌دهد. چنانکه پیدا است میزان افزایش قیمت کبالت در عرض کمتر از 2 ماه چیزی بیش از 6 هزار دلار بر هر تن بوده است.

عناوین برگزیده