تاریخ: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۰۸
بازدید: ۲۵۴
کد خبر: ۱۲۲۷۲۶
سرویس خبر : انرژی

در گفت‌وگو با معاون برنامه‌ریزی پتروشیمی جم مطرح شد

می متالز - پتروشیمی یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تولیدی در صنایع کشور بوده که بخش اعظمی از آمار‌های صادرات غیرنفتی را، وابسته به خود کرده و این صنعت، در دهه‌های ۷۰ تا ۸۰ با سرمایه‌گذاری مناسبی همراه شد تا میزان رشد و صادراتی که امروز شاهد آن هستیم، پایه‌گذاری شده باشد.
در گفت‌وگو با معاون برنامه‌ریزی پتروشیمی جم مطرح شد

به گزارش می متالز، در همین رابطه، خبرنگار ما به گفت‌و‌گویی با محمد حسین پاشنه طلا، معاون برنامه‌ریزی تلفیقی و فناوری اطلاعات پتروشیمی جم پرداخته که در ادامه می خوانید:

پاشنه طلا

پتروشیمی‌ها باید با چه نگرشی به حیات خود ادامه دهند؟‌

بنگاه به‌عنوان یک موجود ارگانیک و زنده باید دو نوع نگاه داشته باشد؛ نخست آنکه، برنامه‌ریزی برای کسب‌و‌کار فعلی و دیگری برنامه ریزی برای آینده.

بنگاه‌داران باید بدانند که چرخه عمر محصولات و تکنولوژی چگونه بوده و رفتار مصرف‌کننده چه تغییراتی را خواهد داشت؛ الزامات زیست محیطی چه نکاتی برای شرکت‌ها داشته و ... معنای دیگر این نوع صحبت‌های چیست، به این معنا که ما باید به طور مداوم رصد محیطی را در دستور کار قرار دهیم چه محیط داخل، خارج صنعت و حتی محیط کلان نباید از دایره دید مدیران این حوزه پنهان بماند. 

 

پس نگاه بیرونی به صنعت پتروشیمی دارای اولویت است؟

باید حرکت سایر رقبا و این صنعت را زیر ذره‌بین گذشت، از لحاظ تکنولوژی، تولید و رفتار مصرف‌کنندگان که فاکتور‌های حیات یک پتروشیمی است، نباید از هیچکدام از آن‌ها غافل شد؛ از سوی دیگر باید مثالی برای رفتار مصرف‌کننده آورده شود، تا به امروز محصولی مدنظر خریداران بوده و اتفاقا آمار‌های فروش و درآمدی آن کاملا باب میل بنگاه تولیدی نیز هست اما؛ زمانی که آزمایش‌ها در آینده نشان می‌دهد که محصولی برای فروش مضر است، باید پتروشیمی‌ها فاز تولید آن محصول را تغییر دهند تا کل مجموعه با زیان مواجه نشوند.
 
اگر شرکت‌های پتروشیمی این فاکتور‌ها را یعنی انفعالات محیط، تکنولوژی و رفتار مصرف کننده را مورد ارزیابی لحظه‌ای قرار داده باشد، می‌تواند هنگام تغییر این فاکتورها، سریعا خط تولید را با تغییراتی مواجه سازد و محصول را به سمتی هدایت کند که عاری از هر نوع مشکل باشد تا فروش آن کالا با حاشیه منفی مواجه نشود اما؛ اگر شرکتی به این مسائل توجه نکند، شرکت بعد از مدتی به میرایی دچار می‌شود.
 

برای تماشای فیلم اینجا کلیک کنید.

آینده نگری در پتروشیمی جم بر چه پایه‌ای برنامه‌ریزی می‌شود؟

آینده‌نگری در ۳ فاکتور عنوان شده بعلاوه آینده نگری محیط زیست به‌همراه بررسی مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی کشور و حوزه بین الملل دارای اولویت ویژه‌ای است؛ نباید فراموش کرد که نمی‌توان شرکتی در تراز بین الملل بود اما؛ روابط و سیاست‌های بین‌المللی و ... را نداشت.


در کمیته مدیریت استراتژی پتروشیمی جم، تمام پلتفرم‌های فاکتور‌های عنوان شده به صورت تنظیمی و تدوین شده گردآوری شده که توسط جمعی از نخبگان، مدیران میانی و ارشد کلان شرکت به طور مستمر رصد و تصمیم‌گیری می‌شود تا آینده شرکت بدین صورت ترسیم شود؛ چنین نوع نگرشی مطرح شده که پتروشیمی جم در حال حاضر یکی از چراغ‌های روشن و پرفروغ صنعت پتروشیمی ایران نام گرفته و در آینده هم این روند را ادامه خواهد داشت.

 

پاندمی کرونا و سقوط قیمت‌های جهانی چه تاثیری بر عملکرد شرکت داشت؟

در سال ۹۸ دو اتفاق افتاد که یکی شیوع پاندمی کرونا و دیگری سقوط جهانی قیمت نفت بود. این‌ها دو ریسک بسیار بزرگ بود که اتفاق افتاد. وقتی این تهدید‌ها بر پیکره جامعه وارد می‌شود شرکت‌های اقتصادی هم ممکن است تاثیر بپذیرند. 

برای جامعه جهانی این دو پدیده یک تهدید بود، اما در عین حال توانست فرصت‌هایی را رقم بزند. شرکت پتروشیمی جم در فروردین ماه کارگروه واکنش سریع را به صورت ویدئوکنفرانس تشکیل داد و از تمام مدیران شرکت برای امور کارشناسی دعوت بعمل آمد تا اثرات کرونا و سقوط قیمت نفت شناسایی شود. دو پدیده باعث تغییر رفتار مصرف کننده می‌شود. 

به عنوان مثال با شیوع کرونا مصرف خودرو و حمل و نقل کاهش پیدا می‌کند، این یعنی تغییر رفتار مصرف کننده. خرید‌هایی که مستقیما با سلامت و بهداشت ارتباط داشت و مربوط به سلامت و بهداشت بود اولویت پیدا کرد. واحد‌های R&D در تولید گرید و واحد‌های بازاریابی در حوزه فروش محصولات اقدامات زیادی انجام دادند.

درواقع این اتفاق جهانی از دو منظر "اقتصادی " (که سود سهامدار و ثروت سهامدار بیشینه شود) و مسئولیت‌های "اجتماعی" باید مورد بررسی قرار گیرد.
 
در گفت‌وگو با عضو هیات مدیره پتروشیمی جم مطرح شد


از اهداف جامع شرکت پتروشیمی جم به چه نکاتی می‌توان اشاره کرد؟

 
به عنوان یک بنگاه اقتصادی سلامت در کشور دو هدف پیش روی این شرکت قرار دارد. هدف اول بالا بردن سود و دریافت اقتصادی است چرا که سهامداران "جم" بازنشستگان کشوری بوده و دِین به جامعه باید ادا شود. 

در همین راستا با ارائه محصولاتی، چون ماسک، گان پزشکی، لوازم بسته‌بندی بهداشتی تمرکز صورت گرفته تا مسئولیت اجتماعی را بهتر پاسخ دهیم.

از سویی دیگر تولید این گرید‌ها در حوزه صادرات با در نظر گرفتن تامین نیاز داخل است چرا که صادرات یکی از محور‌های اصلی کشور بوده و باید از طریق آن منابع ارزی برای کشور ایجاد شود؛ بنابراین در حوزه صادرات برنامه ریزی داریم و معتقد هستیم که سود خوبی برای شرکت به عمل می‌آوریم.

 

 در خصوص میزان تولید پتروشیمی جم توضیح دهید

"جم" در سال ۹۸ توانست با یک برنامه ریزی دقیق، استقلال تولید را حفظ کرده و افزایش را تجربه کند. در این سال رکورد سنواتی شکسته شد و در گرید‌های پلی اتیلن سنگین و سبک به ثبت رسید.

شرکت پتروشیمی جم به این مسائل بسنده نکرده و برنامه ریزی‌هایی در خصوص تکمیل زنجیره ارزش انجام داده که به نتیجه خواهد رسید. انتظار می‌رود افتتاح‌های اولیه در سال جاری و افتتاح‌های نهایی تا رسیدن به تولید مستمر در سال ۱۴۰۰ به انجام برسد.

همچنین در یک پروژه فرصت‌های سرمایه گذاری که ممکن است به زنجیره ارزش هم افزای پتروشیمی جم کمک کند نیز شناسایی شده و به دنبال فرصت‌های سرمایه گذاری هستیم که این فرصت‌ها به عنوان یک ماژور به جمع ملحق شده و حاصل این الحاق یک ارزش افزوده مازاد است. 

شرکت پتروشیمی جم یک شرکت مادرالفینی بوده و الفین به عنوان یک محصول پایه در شرکت پتروشیمی جم تولید می‌شود.

بخشی از الفین توسط شرکت مورداستفاده قرار گرفته و بخشی دیگر به همسایگان (وابسته به تولیدات جم) فروخته می‌شود. همین طور که در این زنجیره به سمت پایین حرکت صورت گیرد، ارزش افزوده تولیدات نیز افزایش یافته و محصول تولیدی گرانتر خواهد بود، همچنین جلوگیری از خام فروشی نیز سود بیشتری نصیب سهامداران و شرکت خواهد کرد بنابراین به دنبال سرمایه گذاری‌هایی با افزایش ارزش افزوده و کاهش ریسک هستیم.
 
 

در بررسی مخاطرات وارد شده به شرکت چه نتیجه ای دریافت شد؟

پروژه‌ای با هدف بررسی نحوه ورود مخاطرات به شرکت عملی شده و از مناظر مختلفی، چون خوراک ورودی، عملیات تولیدی، بازاریابی و فروش، رضایت مشتری و زنجیره تامین مورد مطالعه قرار گرفت، نواحی ریسک پذیر استخراج و برنامه برای کاهش اثرات ریسک تدوین شد. 

با بررسی امور آینده می‌توان دریافت شرکت پتروشیمی جم را به عنوان غول پتروشیمی ایران در حال و آینده و با یک برند جهانی" جم" خواهیم دیدکه مطرح تر، پراثرتر و بااهمیت‌تر از قبل عمل خواهد کرد.

 

چه برنامه‌های توسعه‌ای در دست اقدام دارید؟

یکی از پروژه‌های در دست اجرا، پروژه بزرگی به نام ABS-Rubber بوده که در صنایع لوازم خانگی، لاستیک سازی و مسائلی ازاین دست کاربرد دارد همچنین به شرکت پتروشیمی جم کمک می‌کند تا محصولات تولیدی به پلنت پایین دستی خود شرکت رفته و ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند. از طرف دیگر به اقتصاد کشور به لحاظ واردات محصولات و گرید‌های مختلف‌ای بی اس و لاستیک سازی و صنایع خانگی و دیگر صنایع مرتبط کمک می‌کند.

انتظار می‌رود تا پایان سال بخشی از پروژه ABS-Rubber به شرط تامین منابع مالی در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری برسد.
 
 

نحوه سرمایه گذاری در این پروژه به چه صورت است؟

بخشی از منابع مالی در اختیار پتروشیمی جم، بخشی متعلق به صندوق بازنشستگی کشوری است، طبق برنامه ریزی، تمایل برای استفاده افراد علاقمند به سرمایه گذاری نیز وجود دارد. در واقع اعتقاد داریم که فرصت سود بردن مردم از سرمایه گذاری ایجاد شود و یکی از برنامه‌ها تامین مالی ازطریق بازار سرمایه برای ورود مردم به این حوزه و سهیم شدن در تامین بخشی از منابع مالی پروزه است. 

 

چه خبر خوبی برای سهامداران خود دارید؟

خبر خوب این که ایران در حوزه ساخت کارخانه‌های پتروشیمی تا حدود زیادی بومی سازی کرده و در همین راستا، در طی چند سالی که شرکت‌های پتروشیمی در ایران با انتقال دانش فنی مهندسی از خارج از کشور تاسیس شدند ایرانیان عزیز کار یاد گرفتند، شرکت‌های پتروشیمی ادوات و تجهیزات خود را به صنایع داخلی سپردند، ظرفیت سازی کردند و این اتفاق مبارک رخ داده که بخش زیادی از ادوات تجهیزات مورد نیاز پتروشیمی کشور در داخل ساخته شود


 شاید قابل باور نباشد تعدادی از ادوات هایتک همین الان در ایران و برای پتروشیمی جم در حال ساخت است. اما هنوز بخش دیگری در این صنعت وجود دارد که در آن نیاز به انتقال تکنولوژی احساس شده و در این راستا با کارخانه‌ها و شرکای اقتصادی (در حوزه ساخت پالایشگاه ها) باتوجه به نوسانات سیاسی و بین الملل مشکلاتی رخ داد.

با وجود تمام مشکلات ذکر شده هنوز هم همکاری با تمام استاندرارد‌ها در حال انجام بوده و هدف وارد کردن بخش‌های غیر داخلی است. 

گفتنی است در حوزه توسعه پالایشگاه‌های پتروشیمی مشکلی از نظر فناوری نداریم. 

نگاه به تکنولوژی همچنان ادامه داشته و فناوری‌ها همچنان رصد می‌شود. در این میان ظرفیت سازی لازم در کشور نیز صورت گرفته و بخشی از ان نیز به شرکت‌های پتروشیمی ارتباط می‌یابد.
عناوین برگزیده