به گزارش می متالز، ترامپ معتقد است فعالیتهای تجاری دوجانبهای که کشورها با هم دارند به ضرر امریکا تمام میشود؛ بنابراین در اقدام جدید خود تعرفه پایه ۲۵ درصدی برای واردات فولاد و ۱۰ درصدی را برای واردات آلومینیوم تعیین کرده است. این سیاست دولت امریکا برای افزایش تعرفه آلومینیوم، هم معادلههای صادراتی و وارداتی جهانی آلومینیوم و هم نرخ جهانی این فلز نقرهای را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
بزرگترین صادرکنندگان آلومینیوم به امریکا کشورهای اروپایی از یکسو و کشور چین ازسوی دیگر است. با افزایش تعرفه آلومینیوم از سوی این کشور برای ممانعت از واردات این فلز اساسی، معادلههای جهانی به هم خواهد ریخت. درباره تاثیر افزایش تعرفه آلومینیوم ازسوی امریکا در بازارهای جهانی و بهدنبال آن در بازار ایران محمد آشفتهآجبیشه، مدیرعامل مناطق ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد و پارسیان اظهار کرد: امریکا یکی از بزرگترین کشورهای مصرفکننده آلومینیوم در جهان بهشمار میرود و کشورهای اروپایی در الامای(بورسلندن) بیشترین صادرات را به امریکا داشتهاند. حتی ممکن است کشورهای حاشیه خلیجفارس حدود ۵ تا ۶ میلیونتن آلومینیوم به امریکا صادرات داشته باشند. شرکتی مانند جیام قرارداد بلندمدت برای صادرات به امریکا دارد که به یقین این نوع قراردادها در زمان انعقاد با نرخ تعرفههای بسیار پایین بسته شده و برای استقرار این صنایع همراه با توجیه اقتصادی بودهاند زیرا این شرکتها قراردادهای بلندمدت هم برای تامین مواد اولیه و هم برای فروش دارند. آشفتهآجبیشه در ادامه با اشاره به افزایش تعرفه آلومینیوم، عنوان کرد: روندی که ترامپ در زمینه افزایش تعرفه برای آلومینیوم در پیش گرفته، سبب افزایش بهای تمامشده صادرات آلومینیوم میشود و زمانی که بهای تمامشده صادرات افزایش پیدا کند، صنایعی که در این کشور بهنوعی مصرفکننده آلومینیوم بودهاند یا تولیدکنندگان بزرگی مانند چین یا روسیه بهویژه چین که بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم بهشمار میرود، دچار تنش میشوند. وی در ادامه خاطرنشان کرد: لازم است با جمعآوری آمارهای دقیقتر به بررسی این موضوع بپردازیم زیرا میزان عرضه آلومینیوم در کشور در سطح بالایی قرار ندارد و ازسوی دیگر کشورهای منطقه و حاشیه خلیجفارس نیز بهدنبال شناسایی بازارهای جدید هستند. البته این شرایط ممکن است برای ما هم فرصت و هم تهدید باشد. از اینرو، باید مسئولان و دستاندرکاران این موضوع را در یک شرایط بسیار حسابشده مورد بررسی قرار دهند زیرا روندی که امریکا در پیش گرفته بسیاری از قراردادهای بلندمدت را تحتتاثیر قرار میدهد و از آنجا که امریکا بازار مصرف بزرگی است اروپاییها و چین هم تحتتاثیر این وضعیت قرار میگیرند؛ بنابراین اگر روی این تعرفهها پافشاری شود باید در کشورهای دیگر برای مصرف جایگزین ایجاد کرد، از اینرو شاهد تلاطمی در بازار جهانی آلومینیوم خواهیم بود که ممکن است سبب افت نرخها شود و برخی طرحهای ایجاد آلومینیوم در برخی مناطق نیز زیرسوال برود.
مدیرعامل مناطق ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد و پارسیان در پاسخ به این پرسش که آیا پروژه سالکو تحتتاثیر این افزایش تعرفهای قرار میگیرد، گفت: سال آینده سالکو به بهرهبرداری خواهد رسید و برنامه آن در موعد مقرر انجام میشود. البته در بازار داخلی ایران همچنان تقاضای آلومینیوم بیش از میزان تولید کنونی است و حتی در این زمینه نیز واردات انجام میدهیم و بیش از این نیازمند اجرای طرحهای آلومینیومی هستند. آشفتهآجبیشه در ادامه درباره تعیین تعرفههای داخلی آلومینیوم، عنوان کرد: بر اثر سیاستهای امریکا ممکن است نرخ واردات آلومینیوم برای کشور ما کاهش پیدا کند و به سود واردکنندگان شود. اما پرسش این است که آیا این موضوع میتواند به سود تولیدکنندهای که قصد صادرات دارد، باشد؟ از این رو بررسی شرایط کنونی نیاز به مطالعه و کنکاش دارد و برای این امر باید بهدنبال نرخ تعرفههای مناسب برای واردات آلومینیوم بود. این کارشناس آلومینیوم در ادامه تاکید کرد: به این دلیل که زنجیره آلومینیوم در داخل کشور تکمیل نیست و تامین مواد، تولید و صادرات آن زنجیرهوار به یکدیگر متصل هستند، باید در راستای ارتقا و بهبود این زنجیره در زمینه اعمال تعرفه تصمیم درستی گرفته شود زیرا شمش ما بهطور تهاتری در برابر مواد اولیه صادر میشود. وی با اشاره به این موضوع که تولید ما در سطح پایینی قرار دارد و در شرایط کنونی نیز میتوانیم مزیت تولیدی بیشتری پیدا کنیم، گفت: در کل و با توجه به زنجیره تولید آلومینیوم باید بتوانیم سیاستهای تعرفهای مناسبی اعمال کنیم، از این رو اتحادیه آلومینیوم و تاجران و صنعتگران با مسئولان مرتبط باید در برابر چنین تنشهای جهانی سیاستهای مناسبی در پیش بگیرند.
امیرحسین بابایی، کارشناس آلومینیوم و فعال بخش خصوصی در صنعت آلومینیوم نیز درباره تاثیرات افزایش تعرفه در حوزه آلومینیوم عنوان کرد: مهمترین اقدامی که امریکا انجام داده در نهایت کشورهای واردکننده آلومینیوم به این کشور را در تنگنا قرار میدهد؛ بنابراین چین، روسیه و برخی کشورهای اروپایی که آلومینیوم به امریکا صادر میکردند، تحتتاثیر مستقیم این سیاست دولت امریکا قرار میگیرند. بابایی در ادامه توضیح داد: البته در راستای این سیاست از یکسو ممکن است نرخهای تمامشده آلومینیوم در امریکا افزایش یابد و منجر به افزایش نرخ محصولات امریکایی شده و ازسوی دیگر سبب شود یکسری محصولات روی دست چینیها و روسیها باقی بماند. وی در ادامه با اشاره به این موضوع که واکنش کشورهای صادرکننده در نتیجه سیاست امریکا چه خواهد بود، گفت: اتفاقی که ممکن در این راستا رخ دهد، این است که کشورهای صادرکننده به امریکا اقدام به دامپینگ کنند و نرخ را بهطور مصنوعی کاهش دهند تا بتوانند بازار هدف را دوباره بهدست بگیرند و اجازه ندهند تولیدکنندگان امریکا جان و قدرت بگیرند.
این کارشناس آلومینیوم در ادامه خاطرنشان کرد: در این بحث حالت دیگر این است که دولت امریکا حسابشده عمل کند و بههیچ عنوان اجازه واردات به این کشورها را ندهند؛ بنابراین این کشورها مجبور میشوند تولیدشان را به بازارهای دیگر بفرستند که در این صورت عرضه جهانی افزایش و تقاضا کاهش مییابد و زمانی که این اتفاق رخ دهد، نرخ آلومینیوم در سطح بینالمللی شکسته میشود و روند کاهشی به خود میگیرد و بهدنبال آن بازارهای صادراتی هرچند کوچک ما نیز تحتتاثیر این روند جهانی قرار میگیرد. بابایی با اشاره به روند افزایشی نرخ آلومینیوم در سطح بینالمللی، عنوان کرد: یکی از اتفاقهای مهمی که امسال در حوزه آلومینیوم رخ داد، افزایش نرخهای داخلی آلومینیوم به پیروی از افزایش نرخهای جهانی بود. از این رو شاهد افزایش نرخ آلومینیوم از حدود ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان نیز بودیم. وی افزود: در یک نگاه کلی از این منظر که فروشنده چینی دیگر امکان صادرات آلومینیوم به امریکا را نداشته باشد، بهطور قطع نیازمند بازارهای جدید خواهد بود. البته چین برای نفوذ به بازارهای دیگر مکانیزمهای گوناگونی را به کار میبندد و یکی از این مکانیزمها کاهش نرخ آلومینیوم است. چین این قدرت را دارد که از آن سوی جهان با ما که همسایه عراق هستیم، رقابت کند و بتواند این بازار را از دست ما خارج کند زیرا با در دست گرفتن بازار آلومینیوم با این همه بعد مسافت، در بازار عراق از ما پیشی گرفته که البته این موضوع به نرخ تمامشده بالای آلومینیوم در کشور ما بازمیگردد. این در حالی است که نرخگذاری آلومینیوم چین براساس بازار فلزات شانگهای(اسامام) تعیین میشود. از اینرو دولت چین میتواند نرخ تمامشده را بهوسیله دامپینگ برای عرصه جهانی کاهش دهد و از سوی دیگر با کاهش نرخ تمامشده باوجود تعرفهها به جنگ امریکا برود. وی درباره بازارهای صادراتی ایران عنوان کرد: در صنعت آلومینیوم صادرات ایران بهصورت شمش آلومینیوم و بیشتر آن به بازارهای عراق، افغانستان و ترکمنستان و... اختصاص دارد و این در حالی است که صادرات ورق میتواند ارزشافزوده بیشتری به همراه داشته باشد. از اینرو چین به هیچ عنوان شمش و مواد اولیه صادر نمیکند و بیشتر تمایل به صادرات و تولید محصولاتی با ارزشافزوده بیشتر در زمینه آلومینیوم و ورق و پروفیل دارد اما صادرات شمش آلومینیوم کشور ما به نوعی مصداق خامفروشی بهشمار میرود و در نهایت این خامفروشی به ضرر تولیدکنندهها و به سود واردکنندهها تمام میشود. از آنجا که صنایع شمش آلومینیوم جزو صنایع آلاینده بهشمار میرود، کشورهای پیشرفته تمایلی به تولید چنین موادی ندارند و ترجیح میدهند آن را وارد و محصولاتی با ارزشافزوده بیشتر تولید کنند. در حالی که ما از تولید شمش و صادرات آن خرسند هستیم و بر صادرات آن اصرار داریم.بر اثر سیاستهای امریکا ممکن است نرخ واردات آلومینیوم برای کشور ما کاهش پیدا کند و به سود واردکنندگان شود.
اما پرسش این است که آیا این موضوع میتواند به سود تولیدکنندهای که قصد صادرات دارد، باشد؟ از این رو بررسی شرایط کنونی نیاز به مطالعه و کنکاش دارد و برای این امر باید بهدنبال نرخ تعرفههای مناسب برای واردات آلومینیوم بود.