تاریخ: ۲۸ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۱:۲۹
بازدید: ۲۳۲
کد خبر: ۱۲۸۳۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مهدی ثقفی، مدیرعامل شرکت آلومینیوم ایران

نوسانات ارزی، صنعت آلومینیوم را تخریب می‌کند

می متالز - طی یکی دو ماه گذشته شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) چندین نوبت محصولات خود را در بورس کالا عرضه کرد، اما خریداری برای آن پیدا نشد.
نوسانات ارزی، صنعت آلومینیوم را تخریب می‌کند

به گزارش می متالز، در آن زمان شرکت ایرالکو مدیریت آن به خریداران و مصرف‌کنندگان آلومینیوم در بورس کالا اعتراض کرد که چرا در ابتدای هفته تقاضا برای آلومینیوم به دفتر این شرکت منتقل می‌شود، اما هنگام عرضه در بورس هیچ خریداری برای آن یافت نمی‌شود. بر این اساس گفت‌وگویی با مدیرعامل شرکت ایرالکو انجام داده ایم. مهدی ثقفی معتقد است که نوسانات ارزی و برخی از تجار سودجو مانع از انجام معاملات شده‌اند. متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

 

چرا با وجود آنکه ایرالکو از نظر قانونی یک شرکت خصوصی محسوب می‌شود، اما تمام محصولات خود را در بورس عرضه می‌کند؟

بر اساس قانون جلوگیری از انحصار، شورای رقابت تشکیل شده است و این شورا متصدی امور عرضه و تقاضا و قیمت‌گذاری کالاهای مختلف در کشور است. شورای رقابت بخشنامه‌ای صادر کرده است که طی آن شرکت‌های ایرالکو، هرمز جنوب و المهدی موظف هستند محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند. چنانچه به فروش نرفت، آنگاه تمهیدات صادراتی برای آن انجام می‌شود. شرکت ایرالکو نیز مطابق با دستورالعمل شورای رقابت قانونا ملزم است که برای جلوگیری از انحصار تمام محصولات خود را در بورس عرضه می‌کند. البته این شرکت یک اعتراضیه به شورای رقابت کرد و که طی آن عنوان شده آلومینیوم آلیاژی در بورس قابل عرضه نیست؛ زیرا تنها خریداران آن ایران خودرو و سایپا هستند و این کالا مشتری انحصاری دارد. دومین موضوع اعتراض نیز این بود که چنانچه ایرالکو در بورس عرضه کرد و خریداری برای آن یافت نشد، بتواند صادر کند؛ در غیر این صورت، چیزی جز دپوی محصولات و زیان نصیب ایرالکو نمی‌شود. بنابراین ایرالکو خواستار این است که بخشنامه اصلاح شود. چرا که رینگ صادراتی هنوز برای عرضه آلومینیوم هنوز فعال نشده است.

 

چرا برخی از عرضه‌های ایرالکو در بورس به فروش نمی‌روند؟

در ابتدای مدیریت در ایرالکو به‌نظر می‌رسید که بازار خوبی در کشور وجود داشته باشد، چرا که آلومینیوم کمتر از نیاز تولید می‌‌‌شود. بنابراین عدم فروش در بورس کالا را دست‌هایی ایجاد می‌کنند. اتفاقی که در یک ماه اخیر رخ داده این است که افرادی خریدهای آلومینیوم خود را قبلا انجام داده بودند و مقدار زیادی آلومینیوم را انبار کرده بودند. به‌طور مثال در یک انبار واقع در جنوب تهران حدود 6 تا 7 هزار تن آلومینیوم دپو شده بود. این آلومینیوم هنگامی خریداری شده بود که قیمت دلار در بازار هنوز افزایش پیدا نکرده بود و در حدود 4 هزار تومان بود. سپس دلار به یکباره رشد سریعی داشت  و حتی تا 4 هزار و 800 تومان رسید. در نهایت اینکه دولت سیاست جمع‌اوری نقدینگی را با اوراق سپرده اجرا کرد و حساب‌های ارزی با 4 درصد سود ایجاد کرد. این موضوع باعث شد تا التهاب در بازار ارز کاهش پیدا کند و نرخ ارز پایین بیاید.

در آن زمان که دلار هنوز سیر صعودی نداشت، برخی از تجار آلومینیوم که نقدینگی در اختیار داشتند، خریدهای خوبی انجام دادند. زمانی که قیمت دلار به اوج خود رسید و ایرالکو با فرمول بورس کالا آلومینیوم را در بورس کالا عرضه می‌کرد، این تجار آلومینیوم را در بازار آزاد ارزان‌تر از ایرالکو عرضه می‌کردند. بنابراین طی دو سه هفته مقدار زیادی آلومینیوم در بازار آزاد عرضه شد. در این شرایط خریداران بالطبع عرضه ارزان‌تر را انتخاب می‌کردند و این باعث شد که عرضه‌های ایرالکو در مقطعی به فروش نروند. قیمت بورس کالا وابسته به دلار آزاد است و این موضوع باعث می‌شود که اگر نوسانات دلار افزایش پیدا کند، مشتریان صبر می‌کنند تا این نوسانات متوقف شوند. در این زمان بازار تخریب می‌شود.

 

علت تاثیر نوسانات ارزی بر صنعت آلومینیوم کشور چیست؟ چه راه حلی برای جلوگیری از این وضعیت پیشنهاد می‌دهید؟

علت اصلی تاثیر نوسانات بر صنعت آلومینیوم این است که ظرفیت‌های تولید آلومینیوم در کشور ما بسیار پایین است و همین مساله باعث می‌شود که قیمت‌گذاری در کشور ما تابع خارج شود. اگر قیمت داخلی آلومینیوم مستقل از واردات بود، این مشکل به‌وجود نمی‌آمد. به‌طور مثال در صنعت فولاد که تولید آن در کشور سالانه 21 میلیون تن است، شرایط بهتری وجود دارد. در پتروشیمی نیز با وجود آنکه قیمت‌های صادراتی از قیمت‌های جهانی تبعیت می‌کنند، اما قیمت‌گذاری داخلی به‌گونه دیگری است و تابع خارج نیست. اما در صنعت آلومینیوم به‌قدری کشور ما ضعیف است که همه این زنجیره تحت تاثیر خارج قرار دارد. به محض اینکه نرخ دلار افزایش پیدا می‌کند، یا قیمت آلومینیوم در بورس لندن بالا می‌رود، بازار آلومینیوم کشور مورد تهدید قرار می‌گیرد. در صورتی که صنعت آلومینیوم کشور تقویت شود، دیگر تحت تاثیر نوسانات خارجی قرار نمی‌گیرد. نوسانات دلار باعث شد ایرالکو برای مدتی بازار خود را از دست بدهد. اما پس از اینکه نرخ ارز از ابتدای اسفندماه تا حدی به‌طور موقت تثبیت شد، بازار ایرالکو مجددا برگشت.

عناوین برگزیده