به گزارش می متالز، بورس تهران مطابق رسالت دیرین خود همواره در صدد افزایش کارایی بازار و رفع نیاز فعالان و صیانت از حقوق عامه سرمایهگذاران بوده است. با توجه به شرایط کنونی و نظر به وجود انواع ابزارها و روشهای متعدد حمایتی، بورس تهران در نظر دارد با همکاری ناشران و سهامداران عمده شرکتهای پذیرفته شده در بورس و با استفاده از سازوکار اوراق اختیار فروش تبعی، حداقل بازده تضمین شدهای را برای سرمایهگذاران فراهم کند.
محمود گودرزی، معاون بازار بورس تهران ضمن تشریح این ابزار معاملاتی گفت: اوراق اختیار فروش تبعی، ابزاری است که در آن عرضه کننده، اختیار فروش تعداد مشخصی از سهام پایه را به «قیمت اعمال» تعیین شده در «اطلاعیه عرضه» در تاریخ سررسید به خریدار آن میدهد.
معاون بازار بورس با بیان مطلب بالا تصریح کرد: مهمترین ویژگی این اوراق، تضمین حداقل سود از پیش تعیین شده و فراهم ساختن فرصت کافی برای سهامدار بهمنظور تصمیمگیری درباره نگهداری یا فروش سهام است.
وی افزود: به عبارت دیگر چنانچه در سررسید قیمت سهام خریداری شده توسط سرمایه گذار بیشتر از قیمت اعمال تضمین شده در اطلاعیه عرضه باشد، فرد می تواند سهام خود را در بازار به قیمت بالاتر به فروش رساند و الزامی به اعمال و استفاده از اختیار فروش تبعی وجود ندارد.
گودرزی گفت: در این حالت سرمایهگذار تنها مبلغی را بابت دریافت این حق بیمه پرداخت کرده است. بالعکس اگر در سررسید قیمت سهام پایه در بازار پایین تر از قیمت اعمال باشد، دارنده اختیار میتواند از حق خود استفاده کرده و سهام را به قیمت بالاتر از قیمت بازار به عرضه کننده واگذار کند. در واقع سهامداران اطمینان خواهند داشت با خرید این اوراق، ریسک نوسانهای منفی سهام خود را پوشش خواهند داد.
وی افزود: از مهمترین نکات درباره معاملات این اوراق میتوان به الزام داشتن سهام پایه در پایان هر روز معاملاتی و رعایت محدودیتهای اعلامی برای هر کد معاملاتی اشاره کرد.
معاون بازار بورس یادآور شد: سرمایهگذاران محترم باید توجه داشته باشند که در پایان هر روز به صورت سیستمی، تعداد اوراق تبعی تحت مالکیت سرمایه گذار با مانده سهام شخص مقایسه و کنترل می شود. مجموع تعداد اوراق اختیار فروش تبعی تحت مالکیت هر خریدار در پایان هر روز معاملاتی، حداکثر باید به تعداد کل سهام پایه متعلق به وی با رعایت محدودیت های معاملاتی اعلام شده در اطلاعیه عرضه باشد.
گودرزی افزود: در غیر این صورت، اوراق اختیار فروش تبعی مازاد، فاقد اعتبار بوده و مبلغ پرداختی توسط خریدار (مبلغ پرداختی بابت خرید اوراق اختیار فروش تبعی) پس از کسر هزینه های مربوطه، بهعنوان خسارت به عرضه کننده تعلق میگیرد. به عنوان مثال اگر شخصی ۱۰۰۰ سهم بانک صادرات را دارد، صرفا مجاز است ۱۰۰۰ برگه اوراق اختیار فروش تبعی بانک صادرات را خریداری کند.
وی ادامه داد: در صورت خرید بیشتر از این تعداد، مازاد خریداری شده هیچ اعتباری در زمان اعمال نخواهد داشت. همچنین اگر سقف خرید برای هر کد معاملاتی درنظر گرفته شد باشد، فرض کنید در مثال فوق، سقف خرید ۵۰۰ برگه باشد، در این صورت علیرغم داشتن ۱۰۰۰ سهم از سهام بانک صادرات، سرمایه گذار باید تنها اقدام به خرید ۵۰۰ برگه اوراق اختیار فروش تبعی کند.
معاون بازار بورس تهران در ادامه یادآور شد: سرمایهگذاران فقط در تاریخی که در اطلاعیه عرضه اعلام میشود (سررسید) می توانند اقدام به اعمال اوراق نموده و منوط به ارائه درخواست اعمال از سوی دارنده اوراق اختیار فروش تبعی از طریق کارگزار مربوطه به بورس مطابق با زمانبندی، فرمت و رویه اعلامی در اطلاعیه عرضه می باشد و در صورت عدم ارائه درخواست از سوی سرمایه گذاران (دارندگان اوراق) در مهلت مقرر، اوراق اختیار فروش تبعی، اِعمالنشده تلقی می شود و عرضهکننده مسوولیتی درباره عدم اعمال دارنده اوراق ندارد.
گودرزی در پایان اعلام کرد: بهمنظور آشنایی هرچه بیشتر سرمایهگذاران، بورس تهران دورههای مجازی آشنایی با اوراق اختیار فروش تبعی را از هفته آینده برگزار میکند و زمان برگزاری این دورهها از طریق تارنمای رسمی بورس، اعلام میشود. همچنین جزوه آموزشی در این باره در حال تهیه است که بهزودی در اختیار فعالان محترم بازار قرار میگیرد.