به گزارش می متالز، دوازدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شامگاه پنجشنبه (۱۳ آذرماه) از طریق ویدیوکنفرانس با حضور ۲۳ کشور عضو با انتشار بیانیهای بهکار خود پایان داد.
ابتدای نشست به نیکولای شولگینوف، وزیر جدید انرژی روسیه خوشامد گفته شد همچنین بر حقوق ملتها و دولتها و حاکمیت دائمی بر ثروت و منابع طبیعیشان تاکید شد. در ادامه به تعهد کشورهای تولیدکننده حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) بر منافع مشترک کشورهای تولیدکننده، عرضه کارآمد، مقرون به صرفه و مطمئن برای مصرفکنندگان و بازگشت منصفانه سرمایهگذاری و بازار پایدار تأکید شد؛ توافق دهمین نشست فوقالعاده اوپک و غیر اوپک در ۱۲ آوریل سال ۲۰۲۰ برای کاهش تدریجی تولید نفت خام و اجماع یازدهمین نشست اوپک و غیر اوپک در ششم ژوئن نیز مورد توجه قرار گرفت.
در این نشست از عملکرد مثبت اعضا در پایبندی به توافق کاهش تولید از زمان نشست وزیران اوپک و غیر اوپک در ماه ژوئن و از اقدام سازنده بسیاری از کشورها برای جبران تخلفهای خود در ماههای گذشته بر اساس توافق نشست وزارتی در ماه ژوئن و ماه سپتامبر ۲۰۲۰ استقبال شد و با نگاهی به آینده، بر اهمیت تلاش همه شرکتکنندگان در توافقنامه همکاری (DOC) و تولیدکنندگان عمده نفت برای برقراری توازن و تثبیت بازار تاکید شد.
همچنین گفته شد که قرنطینه و محدویتهای دوباره و اقدامهای سختگیرانهتر برای مهار ویروس کرونا با تردیدهای بسیار در فصل زمستان، همچنان بر اقتصاد جهانی و بهبود تقاضای نفت تأثیر میگذارد.
بر مبنای توافقنامه همکاری اوپک و غیراوپک (DOC)، با توجه به بنیانهای کنونی بازار نفت و چشمانداز سال ۲۰۲۱، در این نشست بر پایبندی به توافق کاهش عرضه در ۱۲ آوریل ۲۰۲۰ که در ماههای ژوئن و سپتامبر هم اصلاح شده بود، تاکید شد تا به تدریج و با توجه به شرایط بازار تسهیل کاهش (افزایش تولید) به روزانه دو میلیون بشکه برسد.
بنا بر اعلام وزارت نفت،کشورهای شرکتکننده در توافقنامه همکاری نیز تصمیم گرفتند در ماه ژانویه ۲۰۲۱، بهصورت داوطلبانه تولید را ۵۰۰ هزار بشکه در روز تسهیل کنند و این رقم را از روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز برسانند.
افزون بر این، کشورهای شرکتکننده در توافقنامه همکاری مشترک توافق کردند که از ماه ژانویه نشست وزیران اوپک و غیر اوپک را برای ارزیابی شرایط بازار و تصمیم گیری درباره تعدیل بیشتر تولید در ماه بعد از آن به صورت ماهانه برگزار کنند و تسهیل تولید ماهانه بیشتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز نباشد.
در این نشست همچنین توافق شد که دوره جبران تخلف تعیینشده در یازدهمین نشست وزیران اوپک و غیراوپک و پس از آن در سپتامبر ۲۰۲۰ برای دوره ژانویه تا پایان مارس ۲۰۲۱ تمدید شود، تا این اطمینان حاصل شود که همه کشورهای شرکتکننده در توافقنامه همکاری تخطی در پایبندی را جبران میکنند.
کشورهای عضو و غیر اوپک، از عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی خواستند که به نقش خود به عنوان رئیس نشست اوپک و غیر اوپک ادامه دهد. همه کشورهای شرکتکننده از استقامت، تلاش و پشتکار فوقالعاده وی در کمک به مقابله با آثار منفی همهگیری ویروس کرونا و ایجاد ثبات در بازار نفت از طریق اجرای موفقیتآمیز اهداف توافقنامه همکاری قدردانی کردند. عبدالعزیز بن سلمان نیز ادامه فعالیت به عنوان رئیس نشست را پذیرفت و متعهد شد که با قدرت برقراری ثبات پایدار بازار نفت مورد نظر تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را پیگیری کند.
در دوازدهمین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای تولیدکننده عضو و غیرعضو اوپک همچنین از الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، برای همکاری در ریاست این نشست قدردانی و از وی خواسته شد تا به نقش خود در اداره این نشست ادامه دهد و از وی به دلیل تلاشهای خستگیناپذیر و حمایت قاطعانهاش از توافقنامه همکاری در دوران بسیار دشوار، قدردانی شد.
سرانجام به چهار سالگی امضای توافقنامه همکاری از ۱۰ دسامبر ۲۰۱۶ اشاره و از کشورهای شرکتکننده برای تعهد مداوم خود به اصول بنیادی این توافقنامه قدردانی شد.