تاریخ: ۱۷ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۳:۵۳
بازدید: ۴۰۶
کد خبر: ۱۵۳۶۰۷
سرویس خبر : آهن و فولاد

روند قیمتی انواع مقاطع فولادی از اول سال 99 چگونه بود؟

می متالز - تمام افرادی که در بازار آهن آلات فعال هستند و یا اینکه به عنوان مصرف کنندگان مقاطع فولادی فعالیت دارند، از این موضوع باخبرند که بازار آهن آلات از اول سال 99 تاکنون نوسانات زیادی داشته است.
روند قیمتی انواع مقاطع فولادی از اول سال 99 چگونه بود؟

به گزارش می متالز، تمام افرادی که در بازار آهن آلات فعال هستند و یا اینکه به عنوان مصرف کنندگان مقاطع فولادی فعالیت دارند، از این موضوع باخبرند که بازار آهن آلات از اول سال 99 تاکنون نوسانات زیادی داشته است. اتفاقاتی که در بازار بورس افتاد و بالا و پایین رفتن نرخ دلار، وضعیت بازار را دچار تغییر کرد و جالب است که این تغییرات همچنان ادامه دارد. در این مقاله می‌خواهیم به روند قیمتی انواع مقاطع فولادی از اول سال 99 و تحلیل قیمت آهن آلات بپردازیم. در ادامه این تحلیل باما همراه باشید تا بررسی کنیم که چه عواملی در این حوزه تاثیرگذار هستند و کدام یکی از محرک‌ها تا چه حد بی تاثیر بوده‎اند؟

تحلیل قیمت آهن و مقاطع فولادی

دنیای مقاطع فولادی را بدون وجود میلگرد نمی‌توان متصور شد؛ اهمیت این محصول در سازه‌های فولادی و صنایع مختلف به اندازه‌ای است که بدون وجود آن هیچ پروژه‌ای را به اتمام نمی‌توان رساند. حجم استفاده از میلگرد در سازه‌های فولادی بالاست و عوامل مختلفی در قیمت نهایی آن تاثیرگذار هستند.

بهتر است تحلیل قیمت مقاطع فولادی را با میلگرد شروع کنیم. همان طور که می‌دانید، از گذشته تاکنون میلگرد به عنوان یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی بوده است. قیمت میلگرد در شش ماه اول سال روند افزایشی داشته است. در میانه‌های سال 97 و 98 دو بار شاهد کاهش قیمت بوده‌ایم که به مذاکرات مربوط می‌شود. اما تمام این تمهیدات دولت در حال حاضر هیچ تاثیری ندارد و قیمت میلگرد در سه ماه اول سال 99 افزایش چشمگیری داشته است. نمودار 1 در قسمت دانلود

قیمت ناودانی، نبشی، میلگرد آجدار، ورق سیاه و ورق روغنی کاملا شیب مثبت داشته‌اند. در این میان قیمت ورق روغنی که یکی از ورق‌های فولادی پرکاربرد است، بیش از سایر محصولات فولادی افزایش یافته است. دلیل این افزایش قیمت، متریال‌ها و تکنولوژی مورد استفاده برای ساخت این ورق‌هاست.

فرآیند ورق روغنی کار سخت و پیچیده‌ای است و نیازمند حرارت، ذوب و شکل دهی است و به دلیل افت تولید آن در اواخر سال 99 و همچنین اوایل سال 99 به دلیل مشکلات اقتصادی به وجود آمده و شرایط کرونا، قیمت این محصول به یکباره بالا رفت و ما شاهد افزایش قیمت این محصول بودیم.

قیمت شمش فولادی هم که به عنوان پایه و ماده اولیه مقاطع فولادی محسوب می‌شود، در سال 99، نزدیک به 80 درصد افزایش داشته است. اما این رشد بیشتر ارزش ریالی آن بوده است و فولاد در بازار جهانی قیمت ثباتی داشته است و جز بازارهای نسبتا پایا بوده است.

قیمت این محصول از مهر ماه 99 تا اردیبهشت ماه، کاملا روند افزایشی داشته است. همان طور که می‌دانید، شمش فولادی یک محصول صادراتی است و بسیاری از مصرف کنندگان با این نرخ قیمت می‌توانند قیمت سایر مقاطع فولادی را متناسب با شمش بررسی کنند. نمودار 2 در قسمت دانلود

قیمت تیرآهن هم مانند سایر مقاطع فولادی از ابتدای سال تاکنون، روند صعودی داشته است. تیرآهن‌ها انواع مختلفی دارند و در سایزهای مختلفی هستند، پیش بینی قیمت برای تیرآهن 14 و 16 کمی متفاوت است و به دلیل تقاضای متفاوت این محصولات، تفاوت اندکی بین نرخ این دو محصول وجود دارد.

در مورد تیرآهن 16 هم افزایش قیمت در بلند مدت تخمین زده می‌شود. روند تغییراتی قیمت تیرآهن به صورتی بوده  است که این محصول در یک ماه قبل تقریبا رشد 4 درصدی داشته است. نمودار3 در قسمت دانلود

مصرف‌کنندگان اصلی در حوزه آهن آلات

حوزه ساخت وساز، یکی از اصلی‌ترین مصرف کنندگان انواع محصولات فولادی است. به طور کلی همه مقاطع فولادی از میلگرد گرفته تا تیرآهن، ورق و ناودانی در این حوزه مصرف می‌شوند. قیمت فولاد بر قیمت نهایی مسکن هم از ابتدای سال تا الان تاثیرات زیادی داشته است. به صورت کلی، قیمت مسکن و قیمت فولاد در یک راستا حرکت می‌کنند و افت و خیزهای همسانی را تجربه می‌کنند.

حوزه ماشین آلات هم یکی از حوزه‌های اصلی آهن آلات است. قیمت آهن با نوسانات این حوزه هم مستقیما در ارتباط است. بالا رفتن قیمت دلار، واردات و استفاده از محصولات آهنی روی قیمت ماشین آلات سبک و سنگین تاثیرگذار است. از اوایل سال 99 تا تیرماه قیمت خودرو مخصوصا خودروهای سنگین به شدت بالا رفته و علت این موضوع را می‌توان بالا رفتن قیمت مقاطع فولادی دانست.

 دلار چه تاثیری در بازار آهن آلات در سال 99 داشت؟

طی سه ماه گذشته، قیمت دلار روند افزایشی داشت. یعنی در اوایل تیرماه 99 قیمت دلار تقریبا به 20 هزار تومان رسید. این افزایش قیمت روی قیمت آهن آلات هم تاثیرات زیادی داشت و می‌توان تاثیر آن را در نمودار قیمت میلگرد در سال 99 مشاهده کرد. اگر قیمت دلار در چند ماه پایانی سال هم به همین روند افزایشی باشد، ما شاهد تغییرات زیادی در بخش آهن آلات خواهیم بود.

با توجه به اینکه قیمت دلار به صورت مستقیم با قیمت مسکن در ارتباط است و بخش مسکن هم جز مصرف کنندگان اصلی آهن آلات در کشور است؛ روی قیمت آهن به شدت تاثیرگذار است.

به دلیل تحریم‌هایی که در بازار صنعت و آهن و فولاد وجود دارد، امسال بخش صادرات هم دچار مشکلات زیادی شد و همین امر باعث افزایش قیمت آهن و حتی رکورد در این بازار شد.

بورس چه تاثیری روی وضعیت بازار آهن در سال 99 گذاشته است؟

نمی‌توان از تاثیر بورس در تحلیل بازار آهن چشم‌پوشی کرد. با تحلیل نمادهای حوزه فولاد می‌بینیم که فولاد و نمادهای مربوط به آن رشد چشمگیری در حوزه‌ی بورس داشته‌اند و این به معنای تزریق سرمایه‌ی بیشتر به حوزه‌ی فولاد در کشور است. اگر شرایط رشد کارخانه‌ها و تامین منابع هم میسر باشد این حوزه رشد زیادی خواهد داشت و می‌توان به حوزه‌ی فولاد و آهن کشور امیدوار بود.

به طور مثال قیمت سهام فولاد مبارکه اصفهان در سال 98 تا اوایل تیر 99 رشد 125 درصدی را تجربه کرده است و جزو برترین‌های حوزه بورس بوده است. به عبارتی دیگر، فولاد مبارکه اصفهان توانسته است حجم بالایی از معاملات را به خود اختصاص دهد. مقاومت بازار در این حوزه برای سرمایه‌گذاران ایده‌آل است و سرمایه زیادی وارد این حوزه می‌شود.

وضعیت بازار آهن در سال 99

با توجه به موارد گفته شده، از ابتدای سال تاکنون، قیمت‌ها تا  40 الی 70 درصد افزایش داشته‌اند اما همچنان مصرف آهن و مقاطع فولادی افت بسیار کمی داشته است. اگر شرایط کرونا در ایران و جهان را نادیده بگیریم، احتمالا همچنان شاهد رشد مصرف آهن‌الات خواهیم بود.

 به طور کلی از نظر میانگین تعداد مصرف‌کننده‌ها افت بسیار کمی را شاهد بوده‌ایم. با اینکه قیمت آهن بالاتر رفته است اما پروژه‌های ساختمانی و مصرف آهن در حوزه‌های مختلف در حد ثابتی باقی مانده و به دلیل ایجاد زیرساخت‌های مربوط به کرونا در کشورهای مختلف جهان، کمبودهایی که در حوزه‌ی مصرف آهن وجود داشت تا حد زیادی تطبیق یافته و در حال حاضر از این نظر هنوز مشکلات رکود و تقاضای غیرمتعادل نسبت به عرضه وجود ندارد.

 البته با توجه به اتفاقات زیادی در حوزه‌ی سیاست رخ می‌دهد و شرایط نامتعادلی که در بازار جهان وجود دارد، نمی‌توان تحلیل دقیقی برای پیش بینی وضعیت بازار فولاد در چند ماه آخر سال 99 داشت.  اما به طور کلی دو احتمال وجود خواهد داشت:

اگر وضعیت دلار به همین صورت افزایشی باشد، شاهد بالا رفتن قیمت فولاد و آهن خواهیم بود.

و اگر دلار به وضعیت تعادل برسد، شاهد ریزش قیمت‌ آهن آلات در بازار خواهیم بود.

 در تحلیل قیمت آهن آلات باید روی دلار که در حال حاضر 22 هزار تومان است، تمرکز کرد. اگر ریزشی در بازار دلار وجود داشته باشد، به همان تناسب شاهد کاهش قیمت در بازار آهن خواهیم بود. با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی فعلی همچنان قیمت دلار در حال افزایش است و باید دید که آهن و فولاد چقدر از این وضعیت تاثیر می‌پذیرند.

سخن پایانی

با توجه به موارد گفته شده به صورت کلی می‌توان تصمیم گرفت که پارامترهای مختلفی در قیمت نهایی محصولات فولادی تاثیر گذار هستند. محرک اصلی، در اصل قیمت دلار است. اگر قیمت دلار به همین شکل بالا برود، شاهد افزایش قیمت در حوزه آهن آلات خواهیم بود. به غیر از دلار، شرایط صادرات هم بر قیمت مقاطع فولادی تاثیر زیادی دارد. اگر صادرات متوقف شود یا مشکلات زیادی در این حوزه به وجود بیاید به طور مستقیم و غیرمستقیم روی وضعیت بازار در سال 99 و در آینده تاثیر خواهد گذاشت.

 شرایط بورس و عرضه سهام شرکت‌های فولادی هم در قیمت تاثیرگذار هستند. البته به غیر از این موارد، مصرف کننده‌ها جز عوامل تاثیرگذار هستند. اگر مصرف کنندگان محصولات فولادی نتوانند شرایط خود را با این قیمت‌ها سازگار کنند، کسب و کارهای حوزه آهن با مشکل مواجه شوند.

برای مشاهده نمودار های قیمت تمام مقاطع فولادی میتوانید به "اصفهان آهن" مراجعه کنید.

عناوین برگزیده