به گزارش می متالز، صنعت فولاد دنیا مدیون تولیدکنندگان پیشرو این حوزه است و شرکتهای بزرگ با توسعه تولید و محصولات خود، به صنایع بالادستی و پاییندستی نیز رونق بخشیدهاند. محصولات دانشبنیان و خاص فولادی در سراسر دنیا موجب شده صنایع حساس مانند نفت و گاز، پتروشیمی، خودروسازی و لوازم خانگی همواره از مواد اولیه جدید برای تولید محصولات نوین بهره ببرند و بتوانند محصولاتی با بالاترین کیفیت را در اختیار مصرفکنندگان قرار دهند.
یکی از شرکتهای پیشرو در صنعت فولاد خاورمیانه و شمال آفریقا، شرکت فولاد مبارکه است که توانسته طی سالهای اخیر با اینکه با تکرار تحریمهای ایالات متحده آمریکا مواجه است، با افزایش تولید و توسعه سبد محصولات خود به سمت تولید محصولات خاص، به تدریج صنایع مصرفکننده کشور را ازجمله نفت و گاز را از واردات بینیاز کند. این یعنی تحریمهای ناجوانمردانه غرب علیه صنعت فولاد کشور، به ویژه مبارکه، کوچکترین تاثیری نگذاشته و با هر تحریم جدید، این شرکت یک محصول جدید دانشبنیان که قرار بود توسط خارجیها دانش آن منتقل شود، تولید کرده است.
یکی از اقدامات شگرف و تاثیرگذار فولاد مبارکه در دوره تحریم که در سطح ملی انجام شد و توانست به همه نگرانیها خاتمه دهد، تولید اسلب مورد نیاز برای صنایع نفت و گاز ترش بود. کشور ما از ابتدای شکلگیری صنعت نفت و گاز ناچار به واردات لولههای نفت و گاز ترش بود و این واردات طی سالها انجام میشد اما با همت شرکت فولاد مبارکه در سالهای تحریم، دانش فنی تولید اسلب نفت و گاز ترش بدون کمک خارجیها به دست آمد و سرانجام این شرکت موفق به تولید این محصول در مقیاس تجاری و انبوه شد. به این ترتیب، وابستگی کشور به تولید لولههای نفت و گاز ترش با تولید اسلب مبارکه به اتمام رسید.
علاوهبراین، اخیرا فولاد مبارکه که برای چهارمین بار در لیست تحریمهای آمریکا قرار گرفته، توانسته است یک محصول استراتژیک دیگر در زمینه نفت و گاز تولید کند و گام بلند دیگری در بومیسازی دانش فنی تولید اسلب بردارد. این محصول استراتژیک اسلب 300 میلیمتری بود که با استفاده از این محصول میتوان ورق عریض مورد استفاده در صنایع نفت و گاز دریایی را تولید کرد. این محصول نیز در گذشته کاملا وارداتی بود و تمام پروژههای مرتبط با این محصول متوقف شده بودند اما مبارکه با تولید این محصول، نور امید را در صنایع نفت و گاز دمیده است.
صنایع لوله و پروفیل، خودروسازی و لوازم خانگی با افزایش میزان تولید فولاد مبارکه در سالهای اخیر، تقریبا از واردات بینیاز شدند و تولید ورقهای خودرویی در شرکتهای تابعه فولاد مبارکه در دستور کار قرار دارد. در همین حال، تولید ورق لوازم خانگی نیز افزایش یافته است و بخش عمده تقاضاها در این صنعت نیز از سوی مبارکه پاسخ داده شدهاند.
فولاد مبارکه با طرح توسعه نورد شماره 2 خود که قرار است 4.2 میلیون تن ظرفیت تولید داشته باشد، قادر خواهد بود 40 درصد به ظرفیت تولید ورق فولادی کشور اضافه کند و ضمن ایجاد ارزش افزوده در صنعت فولاد کشور، نیازهای باقیمانده به انواع ورقهای فولادی را پاسخ دهد. توسعه صنعت فولاد کشور تنها با توسعه صنایع پاییندستی امکانپذیر است و این مهم در فولاد مبارکه و شرکتهای تابعه آن دنبال میشود. این طرح نیز از سوی مبارکه در شرایطی اجرا میشود که تقریبا همه ارکان فولاد مبارکه و صنعت فولاد کشور تحریم شدهاند اما تجربه ثابت کرده است که با هر تحریم، اراده پولادمردان مبارکه آهنینتر از قبل خواهد شد و این طرح نیز به اجرا درخواهد آمد.