به گزارش می متالز، باوجود گذشت دو هفته از مصوبه هیات دولت مبنی بر تعیین نرخ مازوت مطابق با قیمت گاز که 27 دی ماه از سوی معاون اول رئیس جمهوری اجرای آن به دستگاه های مسوول از جمله وزارت نفت ابلاغ شده است؛ هنوز وزارت نفت این مصوبه را به شرکت پالایش و پخش ارسال نکرده و در نتیجه کارخانههای سیمان در زمینه مابهالتفاوت نرخ گاز و مازوت با مشکلات بسیاری رو به رو هستند.
بیش از یک ماه است از ۷۷ کارخانه تولید سیمان در کشور گاز حدود ۶۴ کارخانه قطع شده و به آن ها مازوت به عنوان گاز جایگزین داده می شود. البته مسوولان انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفته بودند مصرف مازوت به جای گاز به صورت اجباری صرفه اقتصادی آن ها را با خطر رو به رو کرده است و به تجهیزات و ماشین آلات این کارخانه ها هم صدمه زده است. به گفته فعالان حوزه سیمان قیمت مازوت نسبت به سال گذشته دو و نیم برابر شده است و نسبت به گاز افزایش چشمگیری داشته و فشار زیادی به کارخانهها وارد شده است. در حال حاضر مازوت یارانهای ۳۰۰ تومان و گاز ۱۱۹ تومان است. در این بین هیات وزیران مصوب کرد که مازوت با قیمت گاز به کارخانه ها داده شود که همچنان این مصوبه اجرایی نشده است.
عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفته است:« در کنار قطع گاز، قطع برق کارخانه ها هم موجب شده تا علاوه بر تعطیلی خطوط کلینکر، کارخانههای سیمان حتی قادر به تحویل سیمان تولید شده نباشند و در نتیجه اکنون با کمبود سیمان در بازار مواجه هستیم. بهگفته او تولیدکنندگان سیمان هر سال با توجه بهکار کارشناسی و قیمت تمام شده، درخواست افزایش قیمت را میکنند این در حالی است که سیمان جزو گروه کالایی3 و خارج از شمول قیمتگذاری دولتی است و این تعیین نرخ با نظر سازمان حمایت صورت میگیرد. شیخان با بیان اینکه این شیوه قیمتگذاری مشکلات تولیدکنندگان را تشدید کرده و سازمان حمایت در آنالیز قیمت تمامشده مثلا تامین قطعات برای جایگزینی را قبول نمیکند، افزود: سرکوب قیمتها موجب لطمه زدن به تولید شده است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با تأکید بر ضرورت آزادسازی و کشف قیمت سیمان در بورس به جای شیوه کنونی قیمتگذاری توسط سازمان حمایت گفت: حدود 32کارخانه سیمان در بورس هستند که با بررسی صورتهای مالی آنها میتوان میزان سود این کارخانه را از بورس استخراج کرد؛ سودی که اکنون به کمتر از 10درصد رسیده است. این در حالی است که همواره در فصول سرد سال با قطعی گاز هزینههای سرویس و نگهداری دستگاههای تولید سیمان افزایش مییابد که منجر به رشد هزینه تمامشده تولید سیمان میشود. با توجه به اینکه میزان کنونی تولید سیمان بیش از نیاز بازار داخلی و صادرات است، باید قیمت این محصول صنعتی واقعی و آزاد شود. او افزود: با این شیوه امکان بازاررسانی بهتر با جابهجایی سیمان از مراکز تولید به مراکزی که نیازمند این کالای صنعتی هستند فراهم شده و نهتنها قیمت خرده فروشی آن افزایش نمییابد بلکه سود معقول کارخانههای سیمان نیز تامین میشود. چرا باید قیمت سیمان سرکوب شود و هیچ عدالتی در هزینه تولید و فروش این کالا وجود نداشته باشد؟ راهکار خروج صنعت سیمان از بن بست کنونی آن است که قیمتها آزادسازی و این محصول در بورس کالا عرضه شود.
تولید سیمان طی 9ماهه امسال حدود 52میلیون و 500هزار تن بوده که حدود 49میلیون تن برای تامین نیاز بازار داخلی و سه میلیون تن برای صادرات اختصاص یافته است.