تاریخ: ۱۹ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۹:۴۳
بازدید: ۵۵۱
کد خبر: ۱۶۶۹۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
وجیه اله... جعفری مدیرعامل ایمپاسکو خبر داد:

رمزگشایی از آنومالی های جدید سنگ آهن در ایران مرکزی

می متالز - شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در ابتدای دولت یازدهم جزء آن گروه از بنگاه های دولتی بود که با تصمیم دولت احمدی نژاد تصمیم گرفته شد تا واگذار شود.
رمزگشایی از آنومالی های جدید سنگ آهن در ایران مرکزی

به گزارش می متالز، با تصمیم سیاست گذار و بخصوص با ورود دکتر مهدی کرباسیان رئیس موفق سازمان ایمیدرو واگذاری این شرکت دولتی از دستور کار خارج شد و با تحولات بنیادین که طی 4 سال گذشته از سوی وجیه اله… جعفری صورت گرفته است این نهاد دولتی به یک شرکت پیشرو در اکتشاف و تولید مواد معدنی در کشور تبدیل شده است.
بطوریکه کشف ذخایر بزرگ سنگ آهن در یزد و مدیریت بدون حاشیه توزیع خاک در انگوران و واگذاری فروکروم سبزوار به بخش خصوصی و ایستادگی در مقابل تحریم ها مهمترین دستاورد ایمپاسکو طی دولت روحانی بوده است.
گفتگویی با وجیه اله… جعفری مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران کرده ایم که متن آن در پی می آید:

 

مهم ترین اقدامات شرکت را در سال 96 به صورت فشرده بیان کنید .

همانطور میدانید ما یک استراتژی را در سال 93 به تصویب هیت مدیره و هیت عامل رساندیم و براساس آن هم حرکت می کردیم و  سعی کردیم اقدامات شرکت را  در چارچوب استراتژی مشخص شده قراردهیم، البته در سال 95 استراتژِی بازنگری کرده واصلاحاتی را در آن قرار انجام دادیم. در سال 96  معادل 10 فقره پروانه اکتشاف و 5 فقره گواهی کشف جدید گرفته ایم که نتیجه‌ی مطالعات در پهنه‌های اکتشافی ما در سال های 94، 95 و 96 بوده است . در سال 96 ما در یزد  حفاری‌های عمیقی را آغاز کردیم و به نظر لازم بود در این بخش هم فعال بشویم و این قسمت از فعالیت های ما ادامه دار خواهد بود .

در بخش تجهیز و آماده سازی همانطور که آگاه هستید ما به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو فعالیت می کنیم.

کاری که ایمیدرو در بحث فرآوری سنگ های هماتیتی کم عیار در جلال آباد شروع کرده بود سال گذشته کارخانه آن به بهره‌برداری رسید و هم اکنون در حال بهره برداری است.

کارخانه زغال شویی ما سال گذشته به بهره برداری رسید و اوایل امسال افتتاح آن انجام شد همچنین  بهره برداری از معدن سنگ آهن گلگهر 5 از سری فعالیت های شرکت بود.

در معدن طلای موته رکورد تولید را در طول عمر این مجموعه با 602 کیلوگیرم و  در معادن نخلک با تولید 3800 تن خاک به ثبت رساندیم . واحد کک سازی زیرمجموعه تهیه وتولید مواد معدنی ایران از لیست صنایع آلاینده ما خارج شد.

مهم ترین فعالیت هایی که به نظربیشتر باید به آنها پرداخته شود ادامه واگذاری و برون سپاری ما از طریق استفاده از توان بخش خصوصی بر اساس قانون اصل 44 بود که در این راستا دو واحد دیگر شامل نفلین سینیت کلیبر و فروکروم سبزوار را به بخش خصوصی واگذار کردیم یعنی در حقیقت مدیریت بهره برداری و اجرایی  آنها را در یک بازه بلند مدت در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است. ما در بخش برون سپاری که جز مهمی از استراتژِی‌های شرکت هم است، اقدامات مهمی صورت گرفت و بخش خصوصی که آماده و حاضر به قبول ریسک و آغاز یا ادامه اکتشاف بوده بر اساس مزایده انتخاب شد که شامل پروژه‌های سرب ملوند و سرب و روی کوه قله است .

در بخش توسعه و بهبود روشهای عملکردی و اکتشافی هم فعالیت های بسیار خوبی را انجام داده ایم.

در بخش اکتشاف در سال 96ما حدود 56 هزار و 600متر حفاری داشته ایم، 220 میلیون تن ذخیره اکتشافی سال گذشته شناسایی کردیم که شامل 75 میلیون تن سنگ آهن، 100میلیون تن تیتانوم مگنتیت، 770 تن آنتیموان و 45 میلیون تن زغال سنگ حرارتی بود.

در بین سال 92 الی 96 در بخش اکتشاف حدود 15پهنه داشته ایم که به 51 محدوده آنومالی دار (پتانسیل دار) که  به 31 پروانه اکتشافی تبدیل شده است که این تعداد پروانه  به 18 گواهی کشف تبدیل شده است که این 18 گواهی کشف 980 میلیون تن ذخیره دارند .

در تولید ما تقریبا نسبت به برنامه اکثرا رشد داشته ایم.برنامه برای سال 96 حدود 780هزارتن بوده که ما 863 هزارتن تولید کرده‌ایم. فسفات آسفوردی باید 45 هزارتن تولید میکردیم که 59هزارتن تولید کرده ایم و 32هزارتن کنسانتره آهن، در کارخانه نفلین سینیت به دلیل فرآیند واگذاری و اصلاح خط  از 6هزارتن برنامه 5هزارو 700تن تولید شده است. در طلای موته 340 تن طبق برنامه باید تولید می کردیم که 602 تولید اشته ایم، سرب نخلک 1800تن پیش بینی کرده بودیم 3هزار و 800تن تولید داشتیم، در کک سازی به دلیل عدم تامین زغال مشکل تولید داشته ایم که امسال این مشکل حتما برطرف می شود. فروکروم هم از 15هزارتن عبور کرده ایم و حدود 20هزارتن تولید خواهیم کرد. در شرکت ما حدود 6هزار و 690 میلیارد تومان سرمایه گذای داریم که حدود 90 درصد آن طی بازه 3 الی 4 ساله توسط بخش خصوصی انجام خواهد شد.

در بحث اشتغال ما در سال 92 حدود 2هزارنفر شاغل در مجموعه داشتیم که هم اکنون به 670 نفر در بخش دولتی رسیده است که این کاهش به دلیل ورود بخش خصوصی است یعنی در حال حاضر تعداد اشتغال جمعاً بیش از 200 نفر افزایش یافته است.

 

قرار بود که شما خاک انگوران را دربورس عرضه کنید که با مشکلاتی روبه‌رو شد ، استراتژی فروش شما در بحث فروش خاک به چه صورت خواهد بود ؟

قاعده کلی این است که در بورس عرضه بشود اما نکته ای وجود دارد این است که مقدار تولید و مقدار مصرف خاک روی با یکدیگر همخوانی ندارد . حدود 400هزارتن تولید شمش داریم که ما از طریق واحد انگوران فقط 30درصد نیازهای واحدهای شمش سازی را می توانیم تهیه کنیم که 10 الی 15درصد نیازهای واحد فرآوری را شامل می شود . که خاک انگوران  نمی تواند همه ی این نیازها و ظرفیت های ایجاد شده را پاسخگوباشد، از طرفی اگر این خاک در بورس عرضه بشود در واقع به دلیل ماهیت بورس که ماهیتی رقابتی دارد خیلی از شرکتهای نمیتوانند دراین رقابت شرکت کنند و خیلی از شرکتها از تامین مواد اولیه خود عاجز می مانند که طبق دستور وزیر وقت صمت برنامه براین شد که در بورس عرضه نشود . هم اکنون با توجه به قطع صادرات خاک ترکیه به ایران به دلیل وضع عوارض و ایجاد واحدهای فراوری در ترکیه و همچنین تحریم های شدید به نظر وضع وخیم تر خواهد شد ولی ما قصد داریم به گونه ای عرضه بشود که به بخش خصوصی کمک کنیم و مشکلی در اشتغال بوجود نیاید . البته ما بخش سولفور را در بورس عرضه می شود و فقط بخش اکسیده را به صورت سهمیه بندی عرضه میکنیم که آنهم روز به روز در حال کاهش است .

 

با توجه به چشم انداز 1404 و تولید فولاد به نظر شما با توجه به احساس کمبود سنگ آهن در کشور آیا می توان به آنومالی 21  به تازگی شناسایی شده است به عنوان یه آنومالی مطمن حساب کرد ؟

ببینید به نظرم ما در مورد ذخایر عمیق هنوز کار نکرده‌ایم هرچند جهت اکتشاف و بهره برداری به تکنولوژی خاص خودش نیازمند است و قطعا در بحث زمین شناسی ذخایری وجود دارد البته در آن قسمت آنومالی های دیگری هم وجود دارد گرچه عمیق نیستند ولی ذخایر کمی هم ندارند .

ما قطعا باید فعالیتهای اکتشافی بیشتری در آن محدوده انجام دهیم و می توان امید داشت که ذخایر جدید و مناسبی در آن نقاط کشف کرد.  ما باید حتما به ذخایر در عمق هم فکر کنیم وگرنه این ذخایر سطحی و نیمه عمیق اصلا پاسخگوی نیازهای ما نخواهند بود.

 

به نظر شما ما وارد کننده ی سنگ آهن خواهیم شد ؟

ببینید ایرادی ندارد که ما وارد کننده سنگ آهن شویم و حتی اگر بتوانیم گزینه خوبی است ولی برای واحدهایی که به آبهای آزاد دسترسی دارند باید این امکان فراهم شود و اتفاقا ایجاد واحدهای جدید بر این اساس بود که نیاز سنگ آهن آنها از این طریق تامین شود .

 

با توجه به بازگشت تحریم ها در آینده نزدیک به نظر شما حوزه معدن آسیب پذیر خواهد بود ؟

ببینید نمی توان گفت خیر بخش معدن تاثیری نمی گیرد ، بالاخره تاثیری داردولی قطعا این بخش می تواند تامین مواد اولیه را پوشش دهد ولی حتما نیاز به دانش و علم روز در این قسمت احساس می شود البته در بخش تامین قطعات ماشین آلات و خود ماشین آلات به مشکلاتی برخواهیم خورد ولی قابل حل است .

 

به عنوان سوال آخر آیا شما صادراتی داشته اید ؟

در سال 96 برای اولین بار فروکروم صادر کردیم و برای مواد معدنی حاصل از استخراج طبق تبصره بند ت ماده 35 ما مکلف به عرضه در بورس یا فروش از طریق مزایده هستیم و هیچ صادراتی نداشتیم.

منبع: معدن 24
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین