به گزارش می متالز، به نقل از بلومبرگ، با تشدید تنشهای تجاری، واردات ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی از بامداد روز دوشنبه به وقت واشنگتن مشمول تعرفههای جدید قرار میگیرد که علاوه بر ۵۰ میلیارد دلار کالایی است که پیش از این مشمول تعرفه شده بودند.
مجموع ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی که با تعرفه وارداتی جدید آمریکا روبهرو هستند تقریبا معادل نصف ارزش واردات آمریکا از چین در سال گذشته به شمار میرود. در این بین، ۱۱۰ میلیارد دلار کالای آمریکایی نیز همزمان با تعرفههای وارداتی چین روبهرو خواهند شد که معادل ۷۰ درصد ارزش کالاهایی هستند که چین در سال ۲۰۱۷ از آمریکا خریداری کرد.
چین روز شنبه در پی تهدیدهای تعرفهای، مذاکرات تجاری با مقامات آمریکایی که برای هفته آینده برنامهریزی شده بود را لغو کرد. به گفته منابع آگاه، تحریمهای وزارت خارجه آمریکا علیه آژانس دفاعی چین و مدیرش در روز پنجشنبه در این تصمیم تاثیرگذار بود. اتفاق نظر فزایندهای در پکن وجود دارد که مذاکرات بعدی با دولت ترامپ تنها پس از انتخابات میاندورهای آمریکا در نوامبر ممکن است.
به گفته لیند سی والترز، معاون مسئول مطبوعاتی کاخ سفید، دونالد ترامپ روابط عالی با شی جین پینگ، رییس جمهور چین، داشته و تیمهای دولت آمریکا از زمانی که ترامپ سرکار آمده است، در تماس مکرر هستند. ما آماده ادامه مذاکرات با چین هستیم، اما چین نیز باید در شیوههای تجاری غیرمنصفانه خود تغییر معناداری دهد.
مساله ۲۶۷ میلیارد دلار واردات دیگر کالاهای چینی که ترامپ تهدید کرده هدف تعرفههای جدید قرار خواهد داد تقریبا به معنای اعمال تعرفه روی کل واردات از چین است.
ترامپ هفته گذشته به دنبال تشدید جنگ تعرفهای، در کاخ سفید گفته بود ما چنین وضعیتی را نمیخواهیم ولی احتمالا گزینه دیگری نداریم. با وجود ناملایماتی که نسبت به جنگ تجاری ایجاد شده ترامپ به رکوردزنی بازارهای سهام آمریکا برای حمایت از سیاستهای خود اشاره کرد.
کالاهای آمریکایی که چین به تلافی تعرفههای واشنگتن هدف قرار داده است طی زمان تغییر کرده و خودروها و کالاهای کشاورزی به کالاهای صنعتی تبدیل شده اند. در دور نخست تعرفههای چین، سویا و عمده واردات خودروهای آمریکایی هدف قرار گرفته بودند. در دور دوم توجه چین به کالاهای سرمایهای و سایر واردات جلب شد که هزینه را برای شرکتهای صنعتی افزایش داد. به دلیل این که بسیاری از کالاهایی که در حجم بالا با آمریکا مبادله میشدند پیش از این مشمول تعرفههای جدید قرار گرفته بودند، بنابراین یافتن اقلامی که بایستی هدف تعرفههای جدید قرار میگرفتند، دشوار بود. این موضوع در شمار کالاهایی که هدف تلافیجویی قرار گرفتند میتواند دیده شود.
در دور اول ۶۵۹ کالای آمریکایی با تعرفه ۲۵ درصدی مواجه شدند، در حالی که اینبار ۵۲۰۷ کالا قرار است هدف تعرفه پنج یا ۱۰ درصدی چین قرار بگیرد، اما هنوز دهها میلیارد دلار کالای آمریکایی وجود دارد که مشمول مالیات واردات اضافی قرار نگرفتهاند و این کالاها در بخشهایی مانند هواپیماها، تراشههای رایانهای و دارو هستند که چین قادر نیست با کشورهای غربی رقابت کند.
اگر جنگ تجاری ادامه پیدا کند آنچه که برای این کالاها روی میدهد که چین ناچار است از نقاط دیگر وارد کند، به دقت مشاهده خواهد شد. حتی شرکتهایی مانند هواپیماسازی بویینگ روی رشد بازار چین حساب میکند و تعرفهها یا تهدید آنها ممکن است باعث شود شرکتها و مصرفکنندگان چینی روی کالاهای آمریکایی هزینه کمتری داشته باشند و به جای آن به کالاهای داخلی، ژاپنی، اروپایی و کالاهای کشورهای دیگر روی بیاورند.
پیش از این نشانههایی از تحولات در بازارهای انرژی دیده میشود. دور جدید تعرفههای چین، گاز طبیعی مایع آمریکا را هدف میگیرد و احتمالا باعث شده است برای اجتناب از تعرفهها، یک کشتی مسیر خود را از چین به کره جنوبی تغییر دهد. در آمریکا شرکتها شکایت کردهاند که فاصله زمانی بین اعلام تعرفهها و اجرای آنها روی هزاران کالا به حدی کوتاه است که آنها نمیتوانند جایگزین مناسبی را پیدا کنند. همچنین جنگ تجاری همهجانبه به تورم در آمریکا دامن خواهد زد، به خصوص که تعرفهها به هزینه اقلامی مانند مبلمان، دستگاههای برقی و فناوری اضافه کردند.