به گزارش میمتالز، کارشناسان در چند سال اخیر که اقتصاد ایران به واسطه تحریمهای نفتی با چالش مواجه بوده روی توسعه معادن و صنایع وابسته آن تاکید کرده اند، اما تاکنون این هدف محقق نشده است. چراکه سرمایه گذاری در معادن به دلیل موانعی که در این بخش ایجاد شده به حداقل رسیده است و دولت هم به قوانین پایبند نبوده، برای نمونه دولت باید ۱۵ درصد از حق مالکانه معادن را صرف توسعه منطقه کند، اما اجرایی نشده است.
نماینده سابق مجلس با اشاره به اینکه طبق اصل ۴۵ قانون اساسی، معادن قابل واگذاری نیستند و تنها حق بهره برداری از آنها اعطا میشود، گفت: دولت سالانه ۱۰ درصد برای حق مالکانه، ۲۵ درصد مالیات و ۲۵ درصد به عنوان عوارض صادرات محصولات خام معدنی دریافت میکند، اما از این درآمدها برای مناطقی که معادن در آنجا قرار دارند اصلا هزینه نمیشود، یا تنها برای مناطقی خاص هزینه میشود، در شرایطی که طبق قانون ۱۵ درصد از حق مالکانهای که دولت از معادن دریافت میکند باید به همان منطقه برگردد و صرف توسعه آنجا شود.
نادر قاضی پور با بیان اینکه در شرایط کنونی در استان ها، شورای معادن با ریاست استاندار برگذار میشود، افزود: در شرایط کنونی هر یک از سازمانها به صورت جزیرهای تصمیم میگیرند و همین روند باعث شده زنجیره معادن در کشور تکمیل نشود و بسیاری از محصولات تولیدی به صورت خام صادرات شوند.
او با تاکید بر اینکه ۱۷ درصد از معادن کشور توسط سازمان انرژی هستهای تعطیل شده اند، تصریح کرد: مشکلاتی که در بخش معدن وجود دارد باعث شده با وجود ظرفیتهایی که در این بخش هست، اما برخی از معادن تعطیل شوند و یا با نصف ظرفیت کارکنند و اشتغالزایی کافی نداشته باشند.
قاضی پور تاکید: در حال حاضر بخشی از تولیدات معدنی در ایران به صورت خام فروشی عرضه میشود که به معنای خروج سرمایه از کشور است، زیرا با ایجاد ارزش افزوده نه تنها اشتغالزایی ایجاد میشود بلکه درآمد بیشتری از طریق مالیات و... عاید کشور میشود.
او با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی، بورس کالا در عرضه محصولات فلزی مانند شمشیر دو لبه عمل میکند، گفت: برای نمونه صنایع پایین دستی مس برای تامین مواد اولیه در مضیقه هستند؛ در شرایطی که بخشی از این مواد خارج از بورس معامله میشود و منافع آن برای عدهای خاص است.
این نماینده سابق مجلس با انتقاد به اینکه گرانی محصولات پتروشیمی هم روی قیمت خودرو و هم سایر کالاهای وابسته تاثیر منفی گذاشته است، اظهار کرد: در حال حاضر اگر کشور به دنبال توسعه صنعتی است باید تامین مواد اولیه برای صنایع پایین دستی با قیمت مناسب را فراهم کند تا ضمن فراهم شدن بستر اشتغالزایی مانع از بروز تورمهای افسار گسیخته شود.
او با تاکید بر اینکه معادن در ایران ظرفیت بالایی برای توسعه اقتصادی دارند، گفت: در شرایط کنونی که تحریم هستیم، اقتصاد ایران باید از درآمدهای نفتی فاصله بگیرد و در معادن کشور این ظرفیت وجود دارد که اقتصاد ایران را از تک قطبی به اقتصادی چند بعدی تبدیل کند، اما این موضوع نیازمند این است که دستگاههای متولی از تصمیم گیریهای جزیرهای خودداری کنند و از طرف دیگر موانع موجود بر سر راه فعالیت سرمایه گذاران معادن برداشته شود.
سال ۱۴۰۰ با نام تولید، پشتیبانی و مانع زدایی نام گذاری شده تا با حمایت از ظرفیتهای داخلی کشور مسیر توسعه اقتصادی هموار شود و به نوعی اثر تحریمها بر اقتصاد و معیشت مردم کم شود، اما از آنجایی که در شرایط کنونی بروکراسی اداری، تصمیم گیریهای سلیقهای در درون سازمانها و ادارات بسیار زیاد است، دستیبای به اهداف اقتصاد و خودکفایی با چالشهایی مواجه است.
منبع: خبرگزاری موج