تاریخ: ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۸:۳۹
بازدید: ۲۴۰
کد خبر: ۲۰۹۷۳۸
سرویس خبر : آهن و فولاد

قیمت گذاری دستوری در بورس کالا/ رانت میلیاردی فولادی‌ها

قیمت گذاری دستوری در بورس کالا/ رانت میلیاردی فولادی‌ها
‌می‌متالز - رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران، گفت: بورس کالا شرایطی را ایجاد کرده که در قیمت گذاری‌ها دخالت می‌کند و در آخر این دخالت به نفع فولاد سازان یعنی بخش بالا دست این زنجیره تمام می‌شود.

به گزارش می‌متالز، سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران در شهریور ماه سال ۸۲ به عنوان اولین بورس کالای کشور فعالیت خود را آغاز کرد. با بازنگری و تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در سال ۸۴ و تصمیم شورای عالی بورس، سرانجام بورس‌های فلزات و کشاورزی در یکدیگر ادغام و بورس واحدی با عنوان بورس کالای ایران تشکیل شد و از ابتدای مهرماه سال ۸۶ فعالیت خود را آغاز کرد.

نیاز به ایجاد بازار شفاف جهت تسهیل معاملات و کشف نرخ قیمت کالا‌های اساسی و مواد اولیه واسطه‌ای بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا، ایجاد ابزار‌های مدیریت ریسک قیمت و تأمین مالی بازار کالایی و تضمین تعهدات طرفین معامله به منظور دستیابی به اثرات مثبت این مهم در توسعه اقتصادی، دولت و مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت تا بستر قانونی لازم جهت تأسیس و راه اندازی بورس‌های کالایی را در ایران فراهم سازند.

رانت میلیاردی فولادی‌های

این روز‌ها با افزایش قیمت‌ها در بازار فولاد و از سوی دیگر ریزش قیمت دلار مواجه هستیم از این رو رضوی نیک، رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران در مصاحبه اخیر خود، اظهار داشت: مافیای صنعت فولاد بدون توجه به از بین رفتن واحد‌های خصوصی و همچنین اشتغال در این زمینه از رانت خود دست برنمی دارند و به راه خود ادامه می‌دهند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ماهانه ۱۴۰۰ میلیارد تومان رانت در بازار فولاد ایجاد و توزیع می‌شود، گفت: تولیدکنندگان فولاد ماهانه ۱۴۰۰ میلیارد تومان رانت ایجاد می‌کنند، اما بازهم نوردکاران و تولیدکنندگان محصولات نهایی را متهم می‌کنند که در کل هزینه مواد اولیه برای فولاد سازان ۴۰ درصد است که باقی مانده آن برای فولاد سازان سود است، ولی در بخش دیگر نوردکاران ۹۲ درصد را برای مواد اولیه هزینه می‌کنند و با ۸ درصد الباقی واضح است که نمی‌توان رانت ایجاد کرد و قیمت‌ها را افزایش داد.

دخالت بورس کالا در قیمت گذاری

رضوی نیک ادامه داد: در عرضه برخی مقاطع در بورس کالا شاهد بودیم که فولادی‌ها با عرضه کم مواد اولیه سبب کاهش تولید در سایر واحد‌های تولیدی پایین دست خود شده اند و وزارت صمت نیز هیچ نظارتی بر رعایت کف عرضه‌ها از سوی فولاد سازان نداشته است. در این بین نکته حائز اهمیت این است که بورس کالا با این رفتار نشان داد که این نهاد از هیچ مصوبه و شیوه نامه‌ای که از سوی وزارت صمت به عنوان نهاد بالاسری هم اتخاذ شود، پیروی نمی‌کند و وزارت صمت را مرجع و متصدی خود نمی‌داند.

رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران، گفت: بورس کالا شرایطی را ایجاد کرده که در قیمت گذاری‌ها دخالت می‌کند و در آخر این دخالت به نفع فولاد سازان یعنی بخش بالا دست این زنجیره تمام می‌شود. همچنین سه نفر از اعضای هیات مدیره بورس کالای ایران از بین فولادسازان است که در این میان رفتار بورس کالا بیشتر به نفع فولادسازان است در صورتی که در بورس کالا نباید در قیمت گذاری دخالت صورت گیرد و بایستی بر اساس عرضه و تقاضا باشد.

او در پایان گفت: هیچ نهادی در کشور و حتی خود دولت هم نباید در شیوه کار عرضه و تقاضای بازار بورس کالا دخالت کند، زیرا همانطور که بار‌ها شاهد بودیم با دخالت در این بازار قیمت‌ها نه تنها بالا می‌روند بلکه صنایع با کمبود مواد اولیه نیز رو به رو می‌شود.

منبع: یکتاپرس

عناوین برگزیده