به گزارش میمتالز، دولت در سالهای اخیر با دخالتهای خود در قیمت گذاری دستوری نرخ مواد اولیه فولادی همچون سنگ آهن، مانع از شفافیت در نرخ آنها شده است. احمد بیات، کارشناس بازارهای کالایی در این رابطه بیان کرد: زیان این مسئله برای سهامداران است از سهامداران سهام عدالت گرفته تا افرادی که در بورس سهام شرکتهای معدنی را خریده اند که اکثر این سهامداران مردم هستند، ولی با عرضه سنگ آهن در بورس کالا یقیناً به نفع سهامداران خواهد بود.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که عرضه سنگ آهن در بورس کالا به چه اندازه برای مصرف کننده نهایی سود دارد، گفت: هر کالایی که بخواهد در بورس کالا عرضه شود پیش نیازهایی دارد و بایستی برای این کالا کشف نرخهای شفاف و صحیح صورت گیرد. قطعا عرضه سنگ آهن در بورس کالا نیز از این دیدگاه اهمیت ویژهای دارد، زیرا کشف قیمتها و شفافیت در قیمت گذاری حلقههای مختلف زنجیره فولاد بسیار مهم و حائز اهمیت است.
احمد بیات در ادامه افزود: مورد دیگری که در عرضه کالاها در بورس وجود دارد این است که برخی کالاها قبل از عرضه در بورس متقاضی دارند، ولی با ورود به بورس کالا متقاضی برای این کالاها یافت نمیشود که این اتفاق بسیار عجیب است و قطعاً اگر دلیل این موضوع مشخص شود بسیاری از مشکلات در این حوزه حل میشود.
کارشناس بازارهای کالایی در رابطه با موانعی که در عرضه سنگ آهن در بورس کالا وجود دارد، گفت: شیوههایی برای معاملات سنگ آهن در خارج از بورس کالا وجود دارد که اگر بخواهیم به صورت واضح در این رابطه صحبت کنیم، گفتنی است که در این معاملات سود بیشتری نصیب برخی از تولیدکنندهها میشود، ولی به وسیله بورس آمارها شفاف شده و دیگر خبری از آن فضای مبهم بازارهای سنتی نیست که در این صورت برخی از تولیدکنندگان ترجیح میدهند اطلاعات خود را در اختیار عموم قرار ندهند.
در این بین برخی از فروشندگان نیز از شفافیتهای بورسی هراس دارند و ترجیح میدهد قیمتی اعلام کنند که برای خریداران جذابیتی نداشته باشد تا بتوانند محصول را در بازار آزاد و با شیوه دلخواه خود به فروش برسانند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا عرضه سنگ آهن در بورس کالا به نفع سهامداران شرکتهای معدنی است یا به زیان آن ها، گفت: قطعاً به نفع آنان و حتی به نفع سهامداران فولادی نیز هست. در حال حاضر یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که یکی از شرکتهای تولید کننده شمش فولادی اینگونه بیان کرده است که چرا باید کالا را با قیمت پایهای که دولت در نظر گرفته عرضه کند درحالی که متقاضی حاضر است آن را خارج از بورس با نرخ بالاتر خریداری کند؛ واقعی سازی قیمت سنگ آهن روندی برای اصلاح نرخ کل زنجیره فولاد است و به نفع کل سهامداران این حوزه است.
منبع: تحلیل بازار