به گزارش می متالز، شرکت صنایع سیمان غرب که با پوشش سود 619 ریالی هر سهم در نیمه نخست سال گزارش قابل قبولی را ارائه کرده بود، با انتشار گزارش ماهانه مهرماه تداوم روند مناسب تولید و فروش خود را تایید کرد. در این گزارش ماهانه میانگین تولید سیمان (مجموع داخلی و صادراتی) 92 هزار تن به ثبت رسیدهاست. این میزان تولید دقیقا مطابق با میانگین تولید ماهانه نیمه نخست سال است. هرچند در هفتمین ماه سال شاهد فروش بیشتر از موجودی انبار هستیم اما این میزان اضافی فروش چندان چشمگیر نیست. (2.5 درصد مازاد بر تولید ماهانه)
به طور کلی در مهرماه وضعیت تولید سیمان نسبت به میانگین تولید تابستان عقبگرد 10 درصدی را نشان میدهد؛ اما وضعیت نرخ فروش سیمان به طور خاص با محوریت سیمان صادراتی رشد پلهای شدیدی را نشان میدهد که میتواند به طور کامل علاوه بر جبران افت تولید و فروش جزئی شرکت، به مازاد درآمدزایی کمک کند.
رشد معنادار نرخ صادراتی منجر به افزایش بیش از 100 درصدی درآمد صادراتی شرکت نسبت به میانگین 6 ماهه نخست سال شده است. سیمان صادراتی این شرکت که در 6 ماهه نخست با میانگین قیمت 117 هزار تومان به ازای هر تن به فروش رسیده بود، در مهرماه با نرخ هر تن 242 هزار تومان فروخته شده است. هرچند روند رو به رشد افزایش نرخ صادراتی سیمان این شرکت از ابتدای سال کاملا مشهود است (با توجه به رشد 169 درصدی نرخ این محصول نسبت به ابتدای سال تا شهریورماه)، رشد 10 درصدی نرخ فروش صادراتی سیمان در مهرماه نسبت به شهریور از نکات جالب توجه این گزارش است. در نقطه مقابل، نرخ فروش داخلی سیمان شرکت با توجه به انتظارات از کشش رشد قیمت این محصول در داخل، رشد چشمگیری نداشته است؛ به نحوی که در مهرماه شاهد فاصله 85 درصدی نرخ فروش صادراتی و داخلی هستیم که در نوع خود یک رکورد محسوب میشود.
دادههای سالهای گذشته نشان میدهد که وضعیت تولید و فروش شرکت در نیمه دوم سال نسبت به نیمه نخست سال همواره روند رو به افولی را تجربه کردهاست. این مهم به جلوه بیشتر هزینه سربار و هزینههای عمومی شرکت و در نهایت به افت سودآوری نیمه دوم سال میانجامد.
به طور متوسط در سالهای گذشته و به دلیل مشکلات ساختاری مرتبط با عدم کشش سوخت گازی در فصول سردتر سال، سهم سودآوری «سغرب» در نیمه دوم سال به طور میانگین 32 درصد از سود سالانه بوده است (از سال 93 تاکنون). البته وضعیت سیمان غرب در تولید و فروش نسبت به میانگین عملکرد شرکتهای سیمانی در این خصوص بهتر است؛ اما نباید این موضوع و تاثیر آن بر سودآوری شرکت در محاسبات سودآوری سالانه مورد غفلت قرار گیرد. هرچند در سال جاری به دلیل افزایش قابل توجه نرخ فروش سیمان (علی الخصوص صادراتیها) وجود بازار بالقوه و توانایی فروش محصولات اعم از داخلی و خارجی، سهم افت مورد انتظار تولید را به طور کامل پوشش خواهد داد. از سوی دیگر ایجاد محدودیت برای صادرات و کم شدن این بخش از درآمدها میتواند به عنوان پاشنه آشیل «سغرب» به حساب بیاید که معادلات را کاملا برهم خواهد زد. در هر صورت انتظار سود 100 تومانی برای سغرب در شرایط سخت دور از دسترس نیست.