به گزارش میمتالز، پس از سه ماه سرانجام روز گذشته شاخص سهام توانست با ثبت رشد ۵/ ۱ درصدی مجددا مرز مقاومتی یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد را باز پس بگیرد. آخرین باری که شاخص کل این محدوده را تجربه کرده بود، ۱۰ فروردین بود. به این ترتیب حالا سهامداران تنها ۲۵/ ۰ درصد تا جبران زیان سال جاری فاصله دارند. این روزها موضوعات مختلفی همچون کاهش ادامهدار نرخ سود بینبانکی، برخی اخبار پیرامون برجام و البته خاطرجمع شدن سهامداران از وضعیت بازار ارز سبب شده تا شاهد تقویت جریان تقاضا در تالار شیشهای باشیم. نرخ بهره بینبانکی در ابتدای هفته جاری با کاهش به زیر مرز ۱۸ درصد که کف ۹ ماهه آن به شمار میرفت، امید بورسبازان به رشد قیمت سهام در تالار شیشهای را افزایش داد. سهامدارانی که فرض را بر کاهش نرخ بهره بانکی گرفتهاند، اما اصل دستوری بودن تعیین این نرخ در بازار پول را فراموش کردهاند. به هر رو طی روزهای اخیر آنچه به دفعات در گروهها و کانالهای تلگرامی مربوط به بازار سرمایه بازنشر شد، خبر کاهش نرخ بهره بین بانکی و ترغیب سرمایهگذاران برای ورود به بازار سهام بود. در این میان روز گذشته خبرهایی درخصوص مذاکرات هستهای احیای برجام به بازار مخابره شد که در رشد روز گذشته بازار به ویژه سهام بانکی بیتاثیر نبود. سخنان میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در خصوص تکمیل ۹۰ درصد روند حصول توافق هستهای میان ایران و طرفهای برجامی و لغو تحریمها تا ماه آینده در صورت توافق سیگنال مثبتی به گروههای موسوم به برجامی در بازار سهام ارسال کرد. از این رو دیروز شاهد تحرکات مثبت در زیرمجموعههای بانکی و خودرویی بورس تهران پس از درجای چند روزه بودیم. از این رو معاملات روز دوشنبه بورس تهران در حالی به پایان رسید که دماسنج اصلی تالار شیشهای با ثبت رشد ۵/ ۱ درصدی به محدوده یک میلیون و ۳۰۴ هزار واحد رسید. در این روز حدود ۸/ ۰ درصد نیز به ارتفاع نماگر هموزن افزوده شد.
محمدحسین کیانی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه دیروز شاخص کل بورس از مقاومت یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد عبور کرد، گفت: بازار همچنان در سهمهای بزرگ و شاخصساز به اصلاح نیاز دارد. به گفته او این اصلاح حدود ۵ تا ۱۰ درصد خواهد بود و بعد از این اصلاح دوباره روند کلی بازار مثبت ارزیابی میشود. این کارشناس بازار سرمایه گروه پتروشیمی را جزو گروههای پربازده ارزیابی کرد و گفت: گروه پتروشیمی با توجه به مجامعی که دارند، سودهای تقسیمی خوب و همچنین پرداخت سریع، مدنظر بازار هستند. علاوه بر این زمزمههایی هم در بازار شنیده میشود که گزارش گروه پالایشیها میتواند خیلی خوب باشد. کیانی همچنین در ارزیابیاش از وضعیت سهمهای کوچک گفت: سهمهای کوچک هم بعد از سهمهای بزرگ رشدشان شروع میشود. کما اینکه اکنون نیز میبینیم که یکییکی در حال افتادن روی روند رشد هستند و بالا میروند، ولی فعلا وزنه اصلی بازار دست سهمهای بزرگ و شاخصساز است. سهمهایی که به نظر میرسد نیاز به اصلاح ۱۰ تا ۱۵ درصدی دارند تا بتوانند ادامه رشد را داشته باشند. این کارشناس بازار سرمایه پیشبینی کرد که این اصلاح ۵ تا ۷ روز کاری ادامه داشته باشد و بعد از آن بازار دوباره رشد خود را از سر بگیرد. کیانی افزود: اکنون سهمهای بزرگ خیلی خوب بالا آمدند و رشد کردند و به همین دلیل میتوانند اصلاح داشته باشند. این اصلاح هم در بدبینانهترین حالت ۱۵ درصد است و بعد از آن دوباره رشد شروع میشود.
حسن رضاییپور، دیگر کارشناس بازار سرمایه نیز روند بازار را مثبت ارزیابی کرد و یادآور شد: همانطور که پیشبینی میشد بازار سهام بعد از انتخابات ریاستجمهوری و با مشخص شدن خط اقتصادی کشور به شرایط اطمینان برای تصمیمگیری رسید. او با اشاره به مذاکرات برجامی گفت: اکنون تنها ریسک بازار بحثهای برجامی است؛ غیر از آن شرایط برای سرمایهگذاری در بازار سهام از دید اغلب کارشناسان فراهم است و مردم هم استقبال خوبی کردهاند. رضاییپور در پیشبینیاش از وضعیت بازار سرمایه در آینده نیز گفت: قطعا رشدی مانند رشد سال گذشته تکرارشدنی نیست. از سوی دیگر غالب سهامدارانی که در بورس هستند، چه آنهایی که به صورت موقت وارد بازار شده بودند و خارج شدند و چه سایرین تقریبا با ریسکهای بازار آشنا شدهاند؛ بنابراین انتظار ما این است که روند صعودی که بازار در پیش خواهد داشت یک روند منطقی باشد. به عبارت دیگر شیب آن زیاد تند نشود و احتمالا با دو، سه روز مثبت بودن و یک روز منفی بودن بازار جلو برود. این کارشناس بازار سرمایه افزود: کلیت بازار با توجه به عملکرد اکثر نمادها و همچنین با توجه به مجامعی که سودهای خوبی تقسیم کردند نشان میدهد به لحاظ عملیاتی، شرکتها پتانسیل سودسازی دارند و ارزش افزوده ایجاد میکنند؛ بنابراین روند کلی بازار سهام مثبت است و تنها ریسکی که باقی مانده و ممکن است شرایط عدم اطمینان را برای سرمایهگذاران ایجاد کند بحثهای برجامی است که این موضوع هم در هفتههای آینده تعیین تکلیف میشود و بعد از آن تقریبا میتوان با اطمینان تصمیمگیری کرد.
در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۴۸/ ۱ درصدی همراه شد، از ۳۳۲ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۹۷ سهم (۵۹ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۲۵ سهم (۳۸ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۳۵ نماد (۱۱ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۸۷ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۳۶ نماد بورسی (۱۱ درصد) به ارزش ۳۹۹ میلیارد تومان بودیم. در فرابورس ایران، اما در روزی که آیفکس رشد ۴۱/ ۱درصدی را ثبت کرد، ۱۲۹ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۷۰ سهم (۵۴ درصد) مثبت و ۵۵ سهم (۴۳ درصد) منفی بود. در این بازار ۲۳ نماد (۱۸ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۳۷ میلیارد تومان تشکیل دادند، اما ۹ نماد (۷ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۶۶ میلیارد تومان مواجه شدند. بازار پایه نیز روز دوشنبه میزبان دادوستد ۱۱۸ نماد بود. در این میان ۴۸ سهم (۴۱ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۵۷ سهم (۴۸ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۲۵ نماد (۲۱ درصد) صف خریدی به ارزش ۶۰میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۷ نماد (۴۸ درصد) با ارزشی بالغ بر ۵۵۴ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
منبع: دنیای اقتصاد