به گزارش میمتالز، برهمین اساس عمده کارشناسان در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» روند عمومی قیمت سهام را طی هفته جاری کمنوسان ارزیابی کردهاند. به اعتقاد این افراد، تحولات عرصه کلان سیاسی حداقل در آینده نزدیک رنگ و بوی توافق هستهای را ندارد؛ امری که میتواند وضعیت اقتصاد را نابسامانتر و بورس را بهعنوان گزینه سرمایهگذاری از نگاهها دور کند. از سوی دیگر سهامداران شرکتکننده در نظرسنجی، بیشتر در انتظار حرکت قیمت عمومی سهام در مسیر صعودی هستند و معتقدند به دلیل کاهش احتمال توافق هستهای بورس باز هم براثر موج انتظارات تورمی مورد استقبال سرمایهگذاران خواهد بود.
صعودی: ۳۵ درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» روند کلی معاملات طی هفته جاری را صعودی ارزیابی کردهاند و کارشناسان معتقدند مقاومت سهام در برابر ریزش قیمتها طی هفته اخیر، سیگنالی برای ورود سهامداران است که با توجه به بهبود ارزش معاملات میتواند همچنان زمینه صعود قیمتها را فراهم کند. از سوی دیگر، انتظارات تورمی بهدلیل کاهش احتمال دستیابی به توافق هستهای میتواند در افزایش تقاضا موثر باشد. علاوه بر این، نرخ دلار در سطح نسبتا بالایی قرار دارد که این امر نیز حامی افزایش قیمت سهام است. ضمن اینکه قیمتها در بازارهای جهانی بهخصوص در مورد فلزات پایه در سطوح بالایی قرار دارند و فعلا مانعی برای تداوم صعود یا حداقل ثبات در سطوح کنونی وجود ندارد. این مورد نیز نقش مهمی در حمایت از سهام کالایی بورس تهران خواهد داشت (با توجه به میزان قابلتوجه ارزش بازاری صنایع مرتبط با بازارهای جهانی). تعدیل مثبت سودآوری در برخی صنایع و همچنین افزایش نرخ فروش گروهی دیگر در جلب تقاضای سهامداران موثر خواهد بود. از سوی دیگر، سهامداران از دولت جدید انتظار برنامههای حمایتی را دارند. این موارد در کنار یکدیگر احتمالا به تقویت قیمت سهام منجر خواهد شد.
کمنوسان: ۵۹ درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» معتقدند فضای کلی بورس تهران در اکثر صنایع بورسی طی هفته جاری کمنوسان خواهد بود. این کارشناسان میگویند، بازار بعد از رشد چند هفته اخیر به نقطه تعادل رسیده است. اما معاملات هفته گذشته نشان داد که بورس برای تداوم حرکت در مسیر صعودی نیازمند محرک جدیتری است و تا زمانیکه این محرک فعال نشود، بورس در مدار تردید و احتیاط حرکت خواهد کرد؛ امری که هفته قبل در میزان ارزش معاملات و خروج مجدد نقدینگی از بازار خود را نشان داد. در این فضا سهامداران فرصتی را به مشاهده تحولات اقتصادی و سیاسی اختصاص خواهند داد و احتمالا چند صباحی در نقش مشاهدهگر معاملات را دنبال خواهند کرد، شاید هم در چینش سرمایه خود در سهام تجدید نظر کنند. در این شرایط در برخی نقاط سهام با افزایش تقاضا و در برخی دیگر با فشار فروش یا حرکت بهسوی تعادل مواجه میشود که برآیند آن احتمالا ثبت روند کمنوسان برای کلیت بازار خواهد بود. از سوی دیگر ابهامات بر سر احیای برجام تا اواخر مرداد باقی خواهد ماند و بازار در وضعیت انتظار تا مشخصشدن سیاست دو طرف در قبال برجام احتمالا بیشتر فضای محتاطانه توام با رکود به خود خواهد گرفت.
نزولی: ۶ درصد تحلیلگران شرکتکننده در این نظرسنجی روند عمومی قیمت سهام در روزهای آتی را نزولی پیشبینی کردهاند. به اعتقاد این افراد ترکشهای دوره نزول یکساله اخیر هنوز باقی است و سهامداران با کوچکترین تحولی در عرصه سیاسی یا اقتصادی برای خروج از بازار دست به کار خواهند شد؛ امری که در خروج نقدینگی از بازار طی هفته گذشته خود را کموبیش نشان داد. به دلیل روند شکننده بازار در روزهای اخیر و اعتراضات جنوب کشور احتمال مشاهده فشار فروش در سهام بالا ارزیابی میشود. همچنین نگرانی از تعدیل قیمت بسیاری از سهام بعد از برگزاری مجامع و تقسیم سود احتمالا بر فشار فروش بیفزاید و بسیاری ترجیح دهند در مجامع شرکتها حضور نداشته باشند. این عوامل در کنار یکدیگر به افزایش فشار فروش و ثبت روند نزولی منجر خواهد شد.
صعودی: ۵۰ درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی، روند نماگر اصلی بازار سهام را در هفته جاری صعودی ارزیابی کردهاند. این سهامداران معتقدند فضای معاملات تحت تاثیر چندین عامل همچنان مثبت است؛ بنابراین همچنان شاهد صعود قیمت سهام خواهیم بود. ورود نقدینگی به معاملات در هفتههای اخیر، سطوح قابلتوجه قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی و انتظارات تورمی مهمترین عوامل حمایت از بازار سهام خواهند بود و در تداوم تقاضای سهام نقش مهمی خواهند داشت.
کمنوسان: ۳۳ درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی پیشبینی میکنند که شاخص طی هفته جاری روند کمنوسانی را تجربه خواهد کرد. این سهامداران معتقدند بورس تهران در این هفته احتمالا تقابل عرضه و تقاضا را به خود خواهد دید. ضمن اینکه با تعطیلی بازار فرصتی برای ارزیابی سبد سهام توسط معاملهگران و چینش احتمالا جدید سهام به وجود خواهد آمده است؛ امری که نتیجه آن تنها میتواند جابهجایی نقدینگی و نوسان قیمتها در محدوده اندک باشد. به اعتقاد این دسته، تا زمانی که ابهامات در عرصه سیاسی و اقتصادی بهقوت خود پابرجا باشد، شاخص در روند کمنوسان حرکت خواهد کرد.
نزولی: ۱۷ درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» معتقدند سهام در این هفته روند نزولی را تجربه خواهد کرد. این کارشناسان میگویند روند هفته گذشته ناامیدی را دوباره در بازار زنده کرد. برمبنای اظهارات برخی از سهامداران در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، اعتماد به بازار هنوز هم بسیار کم است. کوچکترین تغییری میتواند افراد را در بازار فروشنده کند. وضعیت کنونی بازار هنوز هم شکننده است و برخی تحولات سیاسی و اقتصادی بر شکنندگی وضعیت افزوده است. بر همین اساس بر اثر تجربه سهامداری ممکن است بسیاری از افراد پس از کسب سود در دو سه هفته اخیر در سمت فروش قرار بگیرند.
منبع: دنیای اقتصاد