تاریخ: ۱۰ مرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۲:۵۸
بازدید: ۴۱۰
کد خبر: ۲۲۱۱۹۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
تحلیل بنیادی

«سصوفی» بخریم؟

«سصوفی» بخریم؟
‌می‌متالز - سیمان جزء پرمصرف‌ترین فرآورده‌های صنعتی در دنیاست و ارزش ریالی آن نسبت به فضایی که اشغال می‌کند بسیار پایین است این موضوع سبب شده عواملی همچون مسافت، هزینه حمل و نقل و انرژی در فروش آن بسیار تاثیرگذار باشد.

به گزارش می‌متالز، سرانه مصرف سیمان در هر کشور رابطه مستقیم با نرخ رشد اقتصادی آن کشور دارد؛ نسبت تناسب مصرف سیمان و نرخ رشد اقتصادی در ایران ۰/۹۵ است. به دلیل اینکه این صنعت نیاز به فن آوری پیچید‌های ندارد، راه اندازی کارخانه‌های سیمان حتی در کشور‌های کمتر توسعه یافته با مشکلاتی هم، چون عدم امکان تأمین تجهیزات تولید یا نبود نیروی کار متخصص رو به رو نیست، و برای ایجاد یک میلیون تن ظرفیت تولید سیمان در دنیا به طور متوسط به ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه گذاری و سه سال زمان نیاز است. از طرفی، معادن مواد اولیه مورد نیاز برای تولید سیمان نظیر سنگ آهک، و سوخت مورد نیاز نظیر گاز طبیعی یا زغال سنگ در کشور‌های مختلف دنیا یافت می‌شود.


انواع سیمان:


سیمان به عنوان پرمصف‌ترین کانی غیرفلزی، از انواع مختلفی برخوردار است که به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:.۱سیمان تیپ۱: این سیمان در شرایط معمولی جوی مصرف میگردد. مقاومت زیادی در مقابل سولفات‌ها ندارد و بهتر است از این سیمان در محیط‌های خورنده حاوی ید مصرف نشود..۲سیمان تیپ ۲ (پرتلند اصلاح شده): این سیمان در مقابل حمله سولفات‌ها مقاومتر است و برای ساخت کانال‌های فاضلابی و... مناسب است..۳سیمان تیپ۳ (سیمان زودگیر): این سیمان بسیار ریز آسیاب میشود، به همین علت، زمان گیرش این سیمان بسیار سریع میباشد. برای تعمییرات فوری استفاده می‌شود..۴سیمان تیپ ۴ (سیمان دیرگیر): این سیمان کند گیر بوده و در زمان گیرش حرارت کمتری تولید میکند. این سیمان در ساختمان‌های حجیم بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد..۵سیمان تیپ ۵: این سیمان در بتن‌هایی که در معرض حمله سولفات قراردارند مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل سیمان ضد سولفات نام دارد..۶سیمان پوزولانی: پایین بودن حرارت هیدراسیون اولیه و نهایی، کاهش نفوذپذیری بتن و ایجاد دوام از ویژگی‌های این سیمان است..۷سیمان سفید: انواع سیمان‌های ذکر شده در بالا سیمان خاکستری نام دارند. برای تولید سیمان سفید باید سولفات آهن و منیزیم از سیمان حذف شود و همچنین از سوخت مناسب و بدون دوده استفاده شود..۸سیمان چاه نفت: این سیمان دیرگیر بوده و در برابر دما و فشار زیاد مقاوم است. از این سیمان برای درزگیری چاه‌های نفت و حفره چاه‌های آب و فاضلاب استفاده می‌شود.

صنعت سیمان یکی از صنایع قدیمی کشور است که علاوه برتامین نیاز‌های داخلی، در بازار‌های جهانی به خصوص کشور‌های همسایه نیز حضور دارد. به دلیل ویژگی خاص سیمان (نسبت حجم به وزن آن) عواملی، چون هزینه مسافت و هزینه حمل و نقل در فروش این محصول تاثیرگذار است.

سیمان در ایران در تیپ‌های مختلف و با توجه به کاربرد و محیط مصرف تولید می‌شود. از میان ۷۸ شرکت تولید کننده سیمان، ۲۳ شرکت در بورس تهران حضور دارند. به جز سه شرکت سیتا، سیدکو، سفارس که هلدینگ سرمایه گذاری تخصصی در صنعت سیمان هستند و درآمد آن‌ها از سود سرمایه گذاری در شرکت‌های سیمانی زیرمجموعه است، مابقی شرکت‌ها به تولید سیمان و کلینکر مشغول هستند.


بزرگترین تولیدکنندگان سیمان در ایران:


شرکت سیمان آبیک با تولید ۲.۰۷۷.۳۹۹ تن سیمان بزرگترین تولیدکننده سیمان در کشور است. رتبه دوم و سوم بزرگترین تولیدکنندگان سیمان کشور نیز به ترتیب به سیمان سپاهان با ۱.۸۵۹.۷۹۳ تن تولید و سیمان تهران با ۱.۸۵۸.۵۲۸ تن تولید اختصاص یافته است.

شرکت‌های سیمان خوزستان، مازندران، سیمان غرب، هگمتان، ارومیه، صوفیان و خاکستری ساوه نیز رتبه‌های چهارم تا دهم غول‌های سیمانی کشور را دارا هستند.

در جدول زیر هلدینگ‌های صنعت سیمان و تعداد کارخانهها، تعداد خط تولید، حجم تولید و مالکیت عمده آن‌ها را مشاهده می‌کنید:

«سصوفی» بخریم؟



شرکت‌های سیمانی:


در نمودار زیر فعالیت شرکت‌های سیمانی بورسی مختلف، در پایان آخرین سال مالی خود (۱۳۹۸-۱۳۹۹) مقایسه شده است:

«سصوفی» بخریم؟

 

صادرات در ایران:


۶۰ درصد از صادرات سیمان به کشورعراق ومابقی به آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان و افغانستان بوده است. عمده صادرات کلینکر ایران به کشور‌های خلیج فارس و سپس مصر و تانزانیا است.

ظرفیت تولید سیمان کشور ۸۵ میلیون تن و میزان نیاز داخلی ۶۵ میلیون تن است. در حال حاضر ایران جز هفت کشور بزرگ تولید کننده سیمان جهان است، عدم تناسب در تأمین نهاده‌های تولید به دلیل تحریم، مازاد عرضه و عدم تناسب تقاضا به دلیل افزایش کارخانجات سیمان، بروز کووید ۱۹ و تبعات ناشی ازآن و مباحث مرتبط با حمل نقل از جمله چالش‌های پیش روی صنعت سیمان است.


سیمان صوفیان:


شرکت سهامی عام کارخانجات سیمان صوفیان در سال ۱۳۴۵ تاسیس گردید. این شرکت بهعنوان یکی از پشتوانه‌های مهم توسعه و آبادانی در شمال غرب کشور، تولید و عرضه انواع سیمان را در راستای خدمت به مشتریان، رسالت اصلی خود میداند. کارخانجات سیمان صوفیان دارای دو خط تولید با ظرقیت تولید ۷۰۰۰ کلینکر در روز میباشد. مرکز اصلی شرکت در تبریز و کارخانه در ۳۳ کیلومتری جاده مرند-تبریز واقع است.


محصولات تولیدی این شرکت شامل موارد زیر است:

•سیمان پرتلند پوزولانی
•سیمان پرتلند پوزولانی ویژه
•سیمان پرتلند تیپ ۲
•سیمان پرتلند تیپ ۴۲۵-۱
•سیمان پرتلند مرکب
•سیمان پرتلند تیپ ۲ بلین بالا

اصلی‌ترین سهامدار شرکت سصوفی شرکت سرمایه گذاری سیمان تامین است که حدود ۶۵ درصد سهام شرکت را داراست.

تولیدات شرکت سیمان صوفیان به طور کلی به دو دسته سیمان و کلینکر تقسیم می‌شود. کلینکر محصولی است که در جریان تولید سیمان ساخته میشود که شرکت هر ساله مقداری از آن را به صورت صادراتی به فروش میرساند و مابقی را در فرایند تولید سیمان استفاده می‌کند.

ظرفیت اسمی تولید سیمان ۲/۱۳۰/۰۰۰ تن و ظرفیت اسمی تولید کلینکر ۲/۰۰۰/۰۰۰ است.

در سال‌های گذشته میانگین صادرات کارخانه سیمان صوفیان در حدود ۴ در صد است. در حال حاضر تنها مقصد صادراتی شرکت سیمان صوفیان کشور ارمنستان است. هزینه حمل هر تن سیمان از کارخانه تا مرز ارمنستان به صورت جداگانه محاسبه می‌شود.


صورت سود و زیان

کارشناسی سود شرکت سیمان صوفیان به شرح جدول زیر است:


 

«سصوفی» بخریم؟


تحلیل حساسیت


تحلیل حساسیت سودآوری سصوفی با دو متغیر نرخ دلار سامانه نیما و نرخ سیمان برآورد شده است:

 

«سصوفی» بخریم؟


ارزشیابی


ارزشیابی شرکت با استفاده از سه مدل زیر صورت گرفته است.
با در نظر گرفتن P/E ۷ برای این شرکت، ارزش هر سهم به حوالی ۲۵۰/۰۰ ریال خواهد رسید.

«سصوفی» بخریم؟

منبع: صدای بورس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده