تاریخ: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۸:۳۷
بازدید: ۵۴۹
کد خبر: ۲۲۱۳۶۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

مساله قیمت سیمان تنها برق نیست

مساله قیمت سیمان تنها برق نیست
‌می‌متالز - قیمت سیمان نوسانات شدیدی را تجربه می‌کند. کاهش عرضه برق مورد نیاز کارخانجات، تلاش برای ورود به بورس، حفظ بازار‌های صادراتی و ... باعث شده اند تا این کالای راهبردی این روز‌ها مورد توجه ویژه قرار بگیرد.

به گزارش می‌متالز به نقل از اخبار مالی، عرضه سیمان در بورس، قطعی برق کارخانه‌های سیمان به دلیل کمبود برق، اختلاف‌ها بر سر بودن یا نبودن این صنعت در تالار نقره‌ای و بازار سیمانی که روز به روز حالش بدتر می‌شود مسائلی است که این صنعت با آن دست و پنجه نرم می‌کند.

به منظور روشن‌تر شدن وضعیت کف بازار دیدگاه‌های سه تن از دست اندرکاران بازار سیمان دریافت و در قالب گزارش زیر تنظیم شده است.

برای روشن شدن وضعیت موجود به سراغ یکی از عوامل توزیع سیمان رفتیم، که البته مایل به ذکر نام در گزارش نبودند، وی در پاسخ به پرسش ما از کارخانه‌ای گفت که علی رغم تعطیلی و یا کاهش فعالیت بسیاری از کارخانه‌های دیگر کشور به دلیل کمبود برق، نه تنها کوره آن همچنان روشن بوده است بلکه صادرات نیز داشته است.

وی در ادامه درباره قیمت سیمان این کارخانه در بازار اظهار داشت: در حال حاضر کارخانه برای هر تن سیمان تیپ ۲ قیمت ۴۷۹ هزار تومان را مشخص کرده است در صورتی که یک تن سیمان در بازار ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد؛ هزینه حمل و نقل در گذشته ۱۷۵ هزار تومان بود که رانندگان قیمت را به ۲۵۰ هزار تومان رساندند، با احتساب ۳۰ هزار تومان هزینه بارگیری و تخلیه، در مجموع برای هر تن که ۲۰ کیسه ۵۰ کیلویی سیمان می‌شود باید ۱ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان هزینه کرد و قیمت تمام شده خرید هر کیسه در نهایت ۶۹ هزار تومان می‌شود؛ در صورتی که در گذشت قیمت هر کیسه سیمان ۳۷ هزار تومان و بعد به ۴۲ هزار تومان افزایش پیدا کرد و حدودا تا اواخر تیر ماه، قیمت فروش هر کیسه به مصرف کننده ۴۲ هزار تومان بود. الان در شرایطی هستیم که سیمانی را که ۴۲ هزار تومان به مشتری می‌فروختیم، ۶۹ هزار تومان خریداری می‌کنیم. با این وضعیت باید هر کیسه سیمان را با چه قیمتی فروخت؟ در حال حاضر فروش به قدری کاهش یافته است که شخص من در یک روز تنها ۴ قلم جنس فروخته ام.

وی در ادامه در خصوص رکود پیش آمده در دیگر بازار‌های وابسته به سیمان نیز گفت: امروز پاکت سیمانی که ۶۹ هزار تومان خریداری کرده بودم را با ۱۹ هزار تومان ضرر خالص، پاکتی ۵۰ هزار تومان به یک واحد بلوک زنی فروختم؛ زیرا واحدش به مدت ۵ روز تعطیل شده بود و نیروهایش را داشت از دست می‌داد. ما برای تثبیت قیمت و نگه داشتن کارگر سر کار مجبوریم ضرر بدهیم.

این فعال حوزه توزیع سیمان در خصوص قیمت این کالا در بورس نیز گفت: بورس روز چهارشنبه قیمت ۴۹۴ هزار تومان برای هر تن سیمان را به عنوان قیمت پایه اعلام کرد، اما به دلیل عرضه کم و تقاضای زیاد، سیمان وارد مزایده شد و ما حتی با پیشنهاد قیمت ۸۵۵ هزار تومان نیز نتوانسته ایم خریدی داشته باشیم.

وی ادامه داد: یک بار بورس قیمت ۶۹۸ هزار تومان را قیمت پایه اعلام کرده بود و ما توانستیم با قیمت ۱ میلیون و ۳۰ هزار تومان خرید سیمان داشته باشیم، اما ناگهان بازرس بورس اعلام کرد تنها کسانی که با قیمت پایه سیمان خریداری کرده اند می‌توانند بارشان را تحویل بگیرند و سفارش مابقی کسانی که سیمان را بالاتر از حد قیمت مجاز بورس، خریداری کرده اند باطل است، با این توجیح که ما (خردیداران) باعث افزایش قیمت شده ایم در صورتی که اینطور نیست، وقتی عرضه کم و تقاضا زیاد باشد؛ ما مجبوریم قیمت بالاتر پیشنهاد بدهیم تا مشتری را از دست ندهیم.

این فعال حوزه توزیع سیمان در ادامه صحبت هایش در خصوص کمبود سیمان در بازار، به کارخانه‌ای که در ابتدا ادعا کرده بود در این مدت تعطیل بوده است، اشاره کرد و گفت: این کارخانه در این مدت اخیر، هر هفته ۵ هزار تن سیمان عرضه می‌کرد؛ اما چه اتفاقی افتاده است که امروز ۳۵ هزار تن سیمان در بورس عرضه کرده است؟

این بدین معناست که این کارخانه در انبار، سیمان دارد و از آنجایی هم که برخلاف بسیاری از کارخانه‌های دیگر صادرات و ارز آوری دارد در این مدت قطعی برق و تعطیلی نداشته است.

صادرات کلینکر هم که مسوولین مدعی آن شده اند بدین صورت است که در اصل کارخانه سیمان آماده‌ای را که فقط آسیاب نشده در ظرف‌های ۳ الی ۴ تنی می‌ریزد و صادر می‌کند.

صادرات در شرایطی در حال رخ دادن است که با توجه به تعطیلی کارخانه ها، در داخل با کمبود تولید و عرضه سیمان مواجه هستیم. کمبود عرضه و تقاضا آنقدر زیاد است که سیمان از ۳۷ هزارتومان و ۴۲ هزار تومان به ۷۵ هزار تومان رسیده است؛ حتی قیمت ۱۲۰ هزار تومانی توسط خود مشتری مطرح شده است.

وی در خصوص راهکار‌هایی برای کنترل بازار در این برهه زمانی گفت: کارخانه‌هایی که سیمان دارند باید عرضه را بیش‌تر کنند تا بتوانند جوابگوی تقاضا باشند. بورس هم باید میزان سهم هر خریدار را کاهش دهد مثلا ۳۷۰ تن ظرفیت برای هر نفر را به ۳۰۰ تن کاهش دهد تا سیمان وارد مزایده نشود و در نهایت قیمت رقابتی نشود.

وی در پایان مدعی شد: گرچه عرضه سیمان در بورس در این شرایط با توجه به کمبود تولید و مازاد تقاضا، باعث افزایش قیمت شده است، اما چند نفری که در این صنعت سود خالص ماهیانه چند میلیارد تومانی به دست می‌آورند، با عرضه سیمان در بورس، ضرر می‌کنند و به همین خاطر به دنبال خارج کردن سیمان از بورس هستند.

همچنین باقر خوانین زاده، مدیر فروش شرکت ساختمانی بعثت در طی گفتگویی در خصوص وضعیت موجودی سیمان در بازار به خبرنگار ما گفت: ما سیمان مورد نیاز خود را از طریق سهمیه تعاونی که در اختیار داریم تامین می‌کنیم. در حال حاضر نیز کارخانجات، سیمانی عرضه نمی‌کنند و به تبع تعاونی‌ها نیز سیمانی دریافت نمی‌کنند تا بتوانند به ما توزیع کنند. از طرفی امکان تهیه سیمان آزاد برای ما وجود ندارد و عملا تنها به اندازه‌ای که بتوانیم ۳ الی ۴ مشتری را پاسخگو باشیم در انبار موجودی سیمان داریم.

خوانین زاده در ادامه گفت: مسوولین هر روز به ما برای بهبود اوضاع امیدواری می‌دهند؛ ما هم به مصرف کننده امید می‌دهیم، اما عملا تا به الان اتفاقی نیفتاده و روند کار روی روال خود نیست.

قیمت سیمان در سطح شهر تهران نیز را از یکی از مصالح فروشی که سیمان را آزاد تهیه می‌کرد، جویا شدیم؛ وی در این خصوص اظهار داشت: قیمت هر پاکت سیمان در تهران بین ۶۵ تا ۸۵ هزار تومان است البته قیمت ۱۰۰ هزار تومان برای هر پاکت سیمان در کرج هم به گوش رسیده است.

به نظر می‌رسد قیمت سیمان تنها به موضوع قطعی برق مرتبط نیست بلکه متغییر‌های دیگری، چون شیوه نرخ گذاری و نحوه عرضه نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار در این باره هستند.

گفتنی است: اخبار مالی آماده دریافت نظر دیگر دست اندرکاران صنعت سیمان جهت انعکاس نظرات ایشان می‌باشد.

منبع: اخبار مالی

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده