تاریخ: ۱۶ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۰۸:۳۹
بازدید: ۱۹۸
کد خبر: ۲۲۶۵۰۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
بازار سیاه سیمان در سایه نبود نظارت مسوولان؛

از ارائه بی برنامه سیمان در بورس تا بهانه قطع برق در کارخانه‌ها

از ارائه بی برنامه سیمان در بورس تا بهانه قطع برق در کارخانه‌ها
‌می‌متالز - عرضه بی برنامه در بورس و نوسانات شدید قیمتی، سیمان را به خوراکی خوش طعم برای واسطه‌ها تبدیل کرده است.

به گزارش می‌متالز، یکی از مزایای ورود سیمان به بورس کالا این است که خریداران مشخص می‌شوند و تقاضا به‌درستی صورت می‌گیرد، اما متاسفانه در مورد ورود سیمان به بورس این امر به درستی محقق نشد و با ورود واسطه‌ها و دلالان به بازار سیمان، افزایش قیمت نجومی رقم خورد، افرادی که هیچ ارتباطی به حوزه ساخت و ساز و فعالیت‌های عمرانی ندارند در سایه نبود نظارت کافی به بورس حمله ور شده و با خرید بی سابقه سیمان و عرضه آن با سود سرسام آور، تشنج شدیدی را در بازار ایجاد کرده اند.

هرچند قطعی برق در هفته‌های اخیر موجب کاهش تولید سیمان شد و به این افزایش قیمت دامن زد، اما به گفته کارشناسان این حوزه، دلیل اصلی افزایش قیمت سیمان، ورود بی برنامه آن به بازار بورسی و جولان واسطه‌ها و دلالان است.



افزایش نجومی قیمت سیمان نتیجه بورس بازی


علی حاج رسولی‌ها دبیر اتحادیه بنا‌های پیش ساخته استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار گفت: ابتدای امسال قیمت هر تن سیمان ۲۴۰ هزار تومان بود که ناگهان دولت ۵۰ درصد قیمت آن را افزایش داد و به حدود هر تن ۳۴۰ هزار تومان رساند، با این حال برخی از کارخانه‌ها برای افزایش مجدد قیمت، عرضه سیمان را به بازار کم کردند و در نتیجه نظارت نکردن و خلا قدرت، سیمان وارد بازار بورس شد و واسطه‌ها و دلالان شناخته شده از جمله «سلطان سیمان» در پی ادامه کاهش عرضه، سیمان فله‌ای را به حدود هرتن یک میلیون تومان فروختند.

او ادامه داد: تا یک ماه پیش وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سیمان قیمت گذاری می‌کرد، اما در حال حاضر کارخانه‌ها از طریق بورس و هدایت دلال‌ها این کار را انجام می‌دهند و با سود‌های ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی به مصرف کنندگان عرضه می‌کنند که باتوجه به هزینه برق، بارگیری و... سود کلانی را عاید واسطه‌ها و متاسفانه کار را برای دولت جدید که به دنبال ساخت یک میلیون واحد مسکن در سال هست بسیار سخت می‌کند.

افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت سیمان نسبت به سال ۹۹


ناصر محمدی جوزدانی رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی در گفتگو با خبرنگار گفت: امسال قیمت سیمان نسبت به سال گذشته بیش از ۴۰۰ درصد شده و این افزایش قیمت موجب بالا رفتن قیمت‌ها در حوزه ساخت و ساز شده است.

او ادامه داد: یکی از مهم‌ترین دلایل این افزایش قیمت، عرضه بی برنامه سیمان در بورس بود که موجب هجوم دلالان و سودجویان به این عرصه شد و این افراد با گرفتن کد بورسی برای خود و اطرافیانشان اقدام به خرید یکباره سیمان کردند و آنرا با سود کلان در بازار به فروش رساندند.

محمدی گفت: در حال حاضر قیمت هر پاکت سیمان اگر از کارخانه‌هایی که از قبل سیمان دارند خریداری شود، ۳۵ تا ۳۷ هزار تومان است و اگر از دلالان بورسی خریداری شود بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان متغیر است.


تاثیر قطعی برق بر افزایش نجومی قیمت سیمان


عبدالوهاب سهل آبادی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به نقش و حضور دلالان در بازار سیاه سیمان، گفت: رسیدن هر پاکت سیمان به نرخ ۱۰۰ هزار تومان و بیشتر، فضا را به خوراکی برای واسطه‌ها تبدیل کرده و این موجب ایجاد بازار سیاه سیمان شده است.

او با بیان اینکه کارخانه‌های سیمان از مدت‌ها قبل به دنبال عرضه سیمان در بورس کالا بودند، افزود: با توجه به کمبود تولید برق در کشور و اعلام معاون اول رئیس جمهوری سابق، برای مدیریت مصرف برق و تامین برق بخش خانگی، قرار شد صنایع از جمله کارخانه‌های سیمان و فولاد ۱۰ درصد دیماند خود را مصرف کنند که کارخانه‌های سیمان در این بی برقی نتوانستند به فعالیت خود ادامه دهند.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: البته باید توجه داشت که در اصفهان کارخانه‌های سیمان، کلینکر تامین شده برای تولید سیمان داشتند و فقط نیاز برق آن‌ها به برق از شب تا صبح بود که به دلیل مخالفت با این موضوع و در نهایت توقف تولید، بازار سیمان دچار چالش شد.

سهل آبادی تاکید کرد: ما بار‌ها این موضوع را به وزارت نیرو اعلام کردیم که اجازه دهند سیمانی‌ها حداقل شب تا صبح کار کنند که با بی توجهی، شاهد التهابات بازار سیمان شدیم.

او دلیل اصلی گرانی سیمان را قطع برق و توقف خط تولید کارخانه‌های سیمان در همان چند هفته عنوان کرد و افزود: به طور قطع با برنامه ریزی، کارخانه‌های سیمان در وضع موجود نیز می‌توانستند کار و کیلنکر موجود را به سیمان تبدیل کنند تا امروز بازار گرسنه سیمان نباشد.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران اظهار کرد: معتقدم در اوضاع فعلی عرضه سیمان در بورس کالا نیز بازار را حل نمی‌کند، امروز تولید سیمان همچنان کم و مطابق با نیاز و تقاضای بازار نیست.


تاثیر قطعی برق در افزایش قیمت سیمان بهانه است، دلیل اصلی، حضور دلالان در بورس سیمانی است


محمدی رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی اصفهان گفت: برخی علت اصلی افزایش نجومی قیمت سیمان را قطع برق در هفته‌های گذشته می‌دانند هرچند این امر موجب بالا رفتن ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت‌ها شد، ولی در هفته اخیر بار دیگر قیمت‌ها افت کرد، اما به دلیل عرضه بورسی سیمان هنوز بازار متشنج است و قیمت‌ها سر به فلک کشیده است.

او تاکید کرد: با قطع برق تولید به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند و محصول به بازار تزریق نمی‌شود که موجب کمبود در بازار می‌شود، ولی کمبود کالا در بازار موجب افزایش قیمت نیست بلکه سودجویی واسطه‌ها دلیل این افزایش قیمت است.

رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی اصفهان با تاکید بر اینکه ما مشکلی با ارائه سیمان در بورس نداریم گفت: مهمترین مشکل این جاست که بسیاری از افرادی که به هیچ عنوان ارتباطی با حوزه سیمان نداشتند امثال آهن فروشان، وارد بورس شده و اقدام به خرید سیمان کرده اند، سازمان صنعت معدن و تجارت باید به این روند رسیدگی کند؛ در جلساتی که تشکیل شد، اسامی تعدادی از خریداران سیمان مشخص شد، اما اطلاعی از پیگیری کار ندارم.

محمدی تصریح کرد: مشکل، افرادی هستند که با کد بورسی سیمان می‌خرند و رصد نمی‌شوند. باید اول ساز و کار را تعریف می‌کردیم بعد سیمان را در بورس کالا عرضه می‌کردیم.


نظارت بر خریداران سیمان از بورس، شاید بازار را تا حدی سامان دهد


رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی اصفهان گفت: قرار است ستاد تنظیم بازار وارد عمل و سیمان فقط به افراد و مجموعه‌هایی فروخته شود که به بازار سیمان، ساخت و ساز وکار‌های عمرانی مرتبط باشند.

محمدی ادامه داد: طبق نامه‌ای که از وزارت خانه صمت آمده، قرار است هرکسی قادر به خرید سیمان از بورس نباشد و با این روش می‌توان تا حدی دست دلالان را از بازار بورس سیمان حذف کرد و شاید در آینده شاهد تعادل در این بازار باشیم.

او با تاکید بر اینکه بطور اصولی مخالفتی با عرضه سیمان در بورس نداریم اعلام کرد بشرط اختصاص سیمان به صنایع سیمان بر دارای پروانه فعالیت، دارندگان پروانه ساخت، تعاونی‌های مصالح ساختمانی و دارندگان پروانه کسب در حوزه مصالح دارای انبار سیمان مناسب و محدود کردن دامنه نوسان قیمت سیمان در بورس و انشاالله با حذف دلالان بازار سریعا به تعادل می‌رسد.

او در پایان خواستار نظارت بر چگونگی فروش یا مصرف خریداران سیمان از بورس کالا شد.


کارخانه‌های سیمان اصفهان بدون مشکل برق


ابراهیم جلیلی جانشین رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان گفت: کارخانه‌های تولید سیمان در استان هم اکنون با بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد از ظرفیت خود فعالیت می‌کنند.

او با بیان اینکه این کارخانه‌ها از اوایل تیر تا اوایل مرداد مانند سراسر کشور با مشکل برق روبرو بودند گفت:، اما با وعده شرکت برق منطقه‌ای، انرژی مورد نیاز این واحد‌ها در حد توانایی تولید آن‌ها تامین شده است.

جانشین رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان افزود: قطع برق در یک ماه گذشته موجب شد کارخانه‌های تولید سیمان استان با حدود ۲۰ درصد از ظرفیت خود کار کنند، اما بر اساس وعده شرکت برق منطقه‌ای مقرر شد برق آن‌ها تامین شود.

جلیلی اظهار کرد: برنامه قطع برق را شرکت منطقه‌ای به واحد‌های صنعتی و تولیدی استان اصفهان ارائه کرده است و صنایع باید فعالیت خود را بر همین اساس برنامه ریزی کنند.


تاثیر افزایش قیمت سیمان بر ساخت و ساز‌ها و مصالح ساختمانی


حاج رسولی‌ها دبیر اتحادیه بنا‌های پیش ساخته استان اصفهان گفت: افزایش قیمت سیمان صددرصد بر قیمت تمام شده سایر مصالح و در نهایت قیمت مسکن اثر گذاشته و سبب پایین آمدن کیفیت سازه‌ها، بروز مشکل و کم شدن میزان فعالیت‌های ساختمانی و عمرانی خواهد شد و سبب ایجاد بی ثباتی در قرارداد‌ها می‌شود.

او گفت: واحد‌های بتن آماده و تیرچه حدود ۱۰ روز است که به علت این مشکل تعطیل هستند و ما این مشکل را از طریق دستگاه قضایی پیگیری می‌کنیم.

دبیر اتحادیه بنا‌های پیش ساخته استان اصفهان خاطرنشان کرد: تعدادی از کارخانه‌های سیمان عرضه مناسب دارند و در صورتی که این کارخانه‌ها با ظرفیت کامل وارد نشده بودند با افزایش قیمت بیشتری مواجه بودیم که اتحادیه پس از برطرف شدن مشکل اسامی واحد‌های مربوط را برای قدردانی اعلام خواهد کرد.

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که وقتی برای ایجاد شفافیت و عدالت، محصولی وارد بورس کالا شد، دولت باید نظارت کافی بر نحوه ارائه و بررسی خریداران کالای مورد نظر را داشته باشد، ما سامانه جامع انبار‌ها را داریم و باید بررسی شود فردی که کد بورسی گرفته و سیمان خریداری کرده کالا را به کجا برده و در نهایت با چه قیمتی این کالا را در بازار به فروش رسانده است؟

نهم شهریور معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در ابلاغیه‌ای خرید و فروش سیمان خارج از بورس را ممنوع اعلام کرد. حال باید منظر ماند و دید چه آینده‌ای در انتظار بازار سیمان است؟

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد
توضیحات مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس درباره حواشی مجمع بیمه ملت:

علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد