تاریخ: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۰:۴۵
بازدید: ۴۶۵
کد خبر: ۲۲۶۶۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

نگاهی اجمالی به شرکت گهرزمین / آیا «کگهر» ارزنده است؟

می متالز - شرکت سنگ‌آهن گهرزمین همانطور که از اسمش مشخص است، در زمینه تولید و فرآوری سنگ‌آهن از معدن تا محصول کنسانتره فعالیت می‌کند و در زنجیره ابتدایی محصولات فولادی قرار می‌گیرد. از آنجایی که معدن در اختیار شرکت قرار گرفته‌است، هزینه‌های تولید در مراحل ابتدایی به هزینه‌های استخراج منحصر می‌شود و عیار معدن در کنار توانایی شرکت به استحصال هرچه بیشتر کنسانتره از ماده معدنی استخراج شده با کمترین هزینه را می‌توان در حیطه کارایی و سودآوری «کگهر» خلاصه کرد.
نگاهی اجمالی به شرکت گهرزمین / آیا «کگهر» ارزنده است؟

به گزارش می متالز، شرکت گهرزمین با استخراج خاک معدنی و استحصال سنگ‌آهن کلوخه، در مرحله بعد سنگ‌آهن کلوخه را طی فرآیند خردایش به سنگ‌آهن دانه‌بندی شده و سپس از سنگ‌آهن پرعیار به کنسانتره سنگ‌آهن تبدیل می‌کند. سقف فرآوری شرکت تا همین مرحله ادامه می‌یابد. بنابراین شرکت سنگ‌آهن گهرزمین را می‌توان یک نسخه تکامل نیافته از شرکت‌های گل‌گهر و چادرملو نامید. شرکتی که فعالیت‌های آن در محدوده تولید مواد خام است و نهایتا در مرحله تولید کنسانتره متوقف خواهد شد. 
ظرفیت فعلی استحصال سنگ‌آهن کلوخه شرکت 15 میلیون تن در سال (استحصال 84 درصدی در بازه 9ماهه سال جاری) سنگ‌آهن دانه‌بندی شده به 6 میلیون تن در سال (تولید 97 درصدی در 9ماهه سال جاری) و ظرفیت تولید کنسانتره، 4 میلیون تن در سال است. (تولید 82.6 درصدی در 9ماهه سال جاری)

 

دسته‌بندی محصولات


محصولی که بیشترین عایدی را برای گهرزمین به همراه دارد و به دلیل وابسته بودن نرخ فروش کنسانتره به قیمت فولاد خوزستان شاهد رشد 47 درصدی میانگین نرخ این محصول در سه ماه سوم سال مالی شرکت (فصل تابستان) نسبت به فصل گذشته بوده‌ایم. از سوی دیگر عدم تغییر خاص نرخ فروش کلوخه سنگ‌آهن (رشد 2.5 درصدی نرخ تابستان نسبت به بهار) و سنگ‌آهن دانه‌بندی شده (رشد 14.1 درصدی نرخ تابستان نسبت به بهار) حاکی از کشش پایین تقاضا برای این مواد بسیار خام است که از سویی بیانگر پایین بودن عیار این مواد است و از سوی دیگر عدم ارزندگی آن برای خریداران در قیمت‌های بالاتر را نشان می‌دهد. این در حالی‌ست که خریداران این مواد عمدتا شرکت‌های داخلی و خارجی فرآوری کننده هستند. حجم بالای فروش مواد خام (سنگ‌آهن کلوخه و سنگ‌آهن دانه‌بندی شده) در صورت‌های مالی به عنوان عدم کارایی شرکت در تبدیل و فرآوری محصولات یا نبود زیرساخت‌های لازم برای این کار مربوط است. چه آنکه خریداران این مواد از فرآوری آن به سودآوری می‌رسند.

در صورت کلی، نرخ فروش کنسانتره گهرزمین در طول تابستان از نرخ فروش داخلی همین محصول در شرکت‌های گل‌گهر و چادرملو بالاتر است. میانگین نرخ فروش داخلی کنسانتره گل‌گهر و چادرملو در تابستان به ترتیب 360 و 305 هزار تومان به ازای هر تن است در حالی‌که میانگین نرخ فروش این محصول برای گهرزمین در همین بازه زمانی 455 هزار تومان به ازای هر تن است که فاصله زیادی را نشان می‌دهد. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که میانگین نرخ فروش داخلی کنسانتره این شرکت‌ها در سه ماه ابتدایی سال در محدوده 300-310 هزار تومان در نوسان بوده‌است. نکته قابل توجه در نرخ فروش کنسانتره شرکت‌های معدنی یاد شده، رشد نرخ فروش کنسانتره «کگهر» به بالای 500 هزار تومان در مهرماه است در حالی که این نرخ برای شرکت‌های «کگل» و «کچاد» به ترتیب 360 و 350 هزار تومان است. علت اصلی این اختلاف نرخ به دلیل عدم تقسیم‌بندی صادراتی و فروش داخلی است. به نحوی که میانگین نرخ فروش داخلی کنسانتره شرکت گهرزمین از ابتدای زمستان 96 تا پایان تابستان 97، کمتر از 270 هزار تومان و میانگین نرخ صادراتی این محصول در این مدت بیش از 670 هزار تومان است.


برنامه‌های «کگهر»

 

همانطور که عنوان شد، خام فروشی گهرزمین به عنوان یک نقطه ضعف و عامل بازدارنده از سودآوری هرچه بیشتر شرکت است. در این راستا  «کگهر» برنامه به بهره‌برداری رساندن پروژه خط تولید گندله با ظرفیت سالانه 5 میلیون تن در سال را تا پایان سه ماهه سال 98 در دستور کار خود دارد که این پروژه پیشرفت فیزیکی85 درصدی داشته است. از سوی دیگر براساس توضیحات ارائه شده خط تولید سوم کنسانتره به ظرفیت 2 میلیون تن نیز در دست بهره‌برداری‌ست. از آنجایی که برای استفاده از ظرفیت خط تولید گندله‌سازی نیازمند راه‌اندازی پروژه کنسانتره است عدم راه‌اندازی به موقع خط سوم تولید کنسانتره از اولویت بیشتری برخوردار است.

 

چشم‌انداز سودآوری

 

تداوم روند تولید و فروش تابستان به سودآوری سالانه (سال مالی شرکت گهرزمین پایان پاییز است) 71 تومانی هر سهم این شرکت منتهی می‌شود. نکته قابل توجه در صورت‌های مالی این شرکت، مانده 721 هزار تنی کنسانتره در پایان تابستان است. اگر نرخ فروش این محصول مطابق با فروش مهرماه باشد، ارزش این موجودی بالغ بر 360 میلیارد تومان است. از آنجایی که بهای تمام شده این موجودی 90 میلیارد تومان است، سود ناخالص حاصل از فروش این میزان موجودی تا پایان سال می‌تواند در نهایت 22 تومان به سودآوری شرکت اضافه کند. اگر فرض کنیم که تمام موجودی سنگ‌آهن دانه‌بندی شده، سنگ‌آهن کلوخه و کنسانتره سنگ‌آهن بدون تبدیل به فروش برسند، میزان سودآوری شرکت تا پایان سال جاری به 978 ریال به ازای هر سهم می‌رسد.

از آنجایی که زمان بهره‌برداری از پروژه‌های کنسانتره و گندله شرکت مشخص نیست، برآورد سودآوری شرکت‌ براساس عملکرد تابستان در سال آینده و با آخرین نرخ‌های موجود به ازای هر سهم در حدود 90 تومان به دست می‌آید. هرچند بهره‌برداری از پروژه‌های جدید به دلیل افزایش حجم فروش محصولات نهایی‌تر و جلوگیری از خام فروشی، چشم‌انداز سودآوری را بهتر خواهد کرد.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین