تاریخ: ۰۴ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۴۹
بازدید: ۱۲۱
کد خبر: ۲۲۹۴۳۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
یک کارشناس بازار سرمایه:

جهش تولید از مسیر بورس‌های کالایی می‌گذرد

جهش تولید از مسیر بورس‌های کالایی می‌گذرد
‌می‌متالز - محمد آقایی کارشناس بازار سرمایه گفت: جهش تولید اکثر کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه مانند آفریقای جنوبی، برزیل، هند و چین، از داخل بورس‌های کالایی آن‌ها آغاز شده است و علت آن بهره گیری این کشور‌ها از ابزار‌های معاملاتی مختلف است.

به گزارش می‌متالز، محمد آقایی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با معاملات گواهی سپرده کالایی و مزیت‌های آن برای کشاورزان گفت: گواهی سپرده کالایی یک ابزار جدید است که حدود ۵ سالی در بورس کالای ایران در حال استفاده است. کشاورزان محصول مورد برداشت خود را به انبار‌های که تحت نظارت و پذیرش بورس کالا است، تحویل می‌دهند و در قبال آن یک قبض انبار دریافت می‌کنند. این قبض انبار به پشتوانه بورس کالا، گواهی سپرده کالایی محسوب می‌شود و قابلیت معامله شدن در بورس را دارد؛ این طرح ابتدا در رابطه با قیمت تضمینی جو و ذرت و گندم اجرا شد که بسیار موفق بود.

این کارشناس حوزه بورس کالا در ادامه افزود: هدف بورس کالا به طور کل مصرف کننده نهایی نیست و بیشتر برای محصولات میانی طراحی شده است، اما یکی از مزیت‌های این ابزار برقراری ارتباط مستقیم بین کشاورز و خریدار است.

او در ادامه بیان کرد: برنج بوجاری نشده با حدود قیمت ۴۰ هزار تومان در بورس کالا در حال معامله است و بیشتر خریداران آن، همان کسانی هستند که قبل‌تر از کشاورزان به صورت عمده محصول را خریداری می‌کردند. اگر اختلاف قیمتی بین قیمت خرده فروشی و قیمت روی تابلو وجود دارد این اختلاف طبیعی بوده و به معنی عدم عملکرد مناسب ابزار‌های بورسی نیست به طوریکه اکنون یک پرسه طبیعی و کشف نرخ شفاف در حال رقم خوردن است.

او در ادامه گفت: به طور کل بورس‌های کالا با سابقه چندین ساله در دنیا با طراحی ابزار‌های معاملاتی کمک به اقتصاد کشورشان می‌کنند. اکثر کشور‌های جهش یافته و در حال رشد مانند آفریقای جنوبی، برزیل، هند و چین، جهش تولیدشان از داخل بورس‌های کالایی شان آغاز شده است و علت آن بهره گیری از ابزار‌های معاملاتی مختلف است. گواهی سپرده کالایی یکی از این ابزارهاست که در بورس کالای کشور ما نیز انواع دیگری از ابزار‌ها مانند ابزار‌های سلف موازی، اختیار معامله، آتی، و ... وجود دارد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بیان کرد: در بسیاری از کشور‌های دنیا که بورس‌های کالایی فعالی دارند کشاورزان یا شرکت‌های کشت و صنعت، قبل از این که زمین را زیر کشت ببرند ظرفیت زمین را در داخل بورس عرضه می‌کند و در صورت وجود خریدار و تقاضا برای آن محصول به همان نسبت زمین را زیر کشت می‌برند. خریدار به دلیل این که با پرداخت مبلغی تحت عنوان پیش پرداخت، کالا را خریداری کرده است می‌تواند بر فرآیند کشت نظارت داشته باشد و در صورتی که به هر دلیلی مشکلی رخ داد شرکت‌های بیمه برای جبران زیان حاضر هستند.

آقایی در پایان گفت: گواهی سپرده کالایی به ویژه در حوزه کشاورزی یکی از ابزار‌های مناسب به شمار می‌آید، اما برای توسعه بیشتر نیاز است که سایر ابزار‌ها نیز به سیستم اضافه و بعد فرهنگ سازی که عنصری مهمی است رقم بخورد، تا به این واسطه شرایط اقتصادی بهبود یابد

منبع: کالاخبر

عناوین برگزیده