تاریخ: ۲۳ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۳۴
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۲۳۶۰۲۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پاسخ اقتصاددانان به ۴سؤال رئیس‌جمهور

حقیقی: نرخ رشد در ۱۰سال گذشته تقریباً صفر بوده/ کاهش تورم راهی جز مهار نقدینگی ندارد

حقیقی: نرخ رشد در ۱۰سال گذشته تقریباً صفر بوده/ کاهش تورم راهی جز مهار نقدینگی ندارد
‌می‌متالز - یک کارشناس اقتصادی گفت: در دو تا سه سال گذشته دولت بودجه خود را صرفاً در بخش‌های هزینه‌ای انجام داده است تا بتواند از بحران‌ها عبور کند، اما اکنون این اقدام عواقب خود را در افزایش تعطیلی کسب‌وکارها، بیکاری و عدم ثبات قیمت‌ها نشان می‌دهد.

به گزارش می‌متالز، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور شامگاه روز سه‌شنبه گذشته در جلسه با جمعی از اقتصاددانان، با اشاره به اهمیت حل مشکلات اقتصادی کشور با استفاده از نظرات نخبگان و کارشناسان گفت: وضعیت اقتصادی را که دولت تحویل گرفته است شما به‌خوبی می‌دانید و بسیاری از مردم آثار آن را در سفره و جیب خود احساس می‌کنند، اما شما اقتصاددانان دلایل آن را هم می‌دانید.

رئیس جمهور در ادامه ۴ سؤال از اقتصاددانان به‌شرح زیر پرسید:

چرا شاخص‌های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟

چرا تورمی که قرار بود تک‌رقمی شود اتفاق نیفتاده است؟

چرا ده‌ها میلیارد دلار یارانه پنهانی که دولت پرداخت می‌کند، مردم آثار مطلوب آن را در زندگی خود نمی‌بینند؟

چرا باوجود هزاران هزار میلیارد تومان مصارف دولت در ۸ سال گذشته، رشد اقتصادی کمتر از یک درصد داشته‌ایم؟

حجت ذبیح حقیقی کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سؤالات اظهار داشت: همه کشور‌ها به‌دنبال رشد و توسعه اقتصادی هستند، اما در سال‌های اخیر رشد اقتصادی کشورمان صفر یا منفی بوده است.

وی افزود: درباره اینکه چرا شاخص‌های اقتصادی کشور مناسب نبوده است باید اشاره داشت که نتوانسته‌ایم به‌درستی زیرساخت‌های لازم برای فعالیت تولیدی و در نهایت اشتغال را فراهم کنیم به همین دلیل است که رییس جمهور در ابتدای کار خود از واحد‌های تولیدی بازدید کردند.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: نداشتن ثبات قیمت‌ها یکی دیگر از این مشکلات است، یعنی قیمت‌ها نوسانات زیادی را تجربه می‌کنند و از طرفی توزیع درآمد و امکانات در کشور عادلانه نبوده است.

وی تصریح کرد: علت رشد فرآینده تورم، رشد نقدینگی است که مهم‌ترین دلیل این افزایش نقدینگی، عدم تناسب میان نرخ رشد و تولید ناخالص داخلی و رشد نقدینگی است، در دولت دوازدهم نقدینگی به‌شدت افزایش یافت.

حقیقی اظهار داشت: دولت دوازدهم برای جبران کسری بودجه خود سیاست‌های پولی انبساطی را پیش گرفت که منجر به رشد نقدینگی در کشور شد و در نتیجه تورم افزایش یافت.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ اینکه چرا با وجود تزریق ده‌ها میلیارد یارانه پنهان یا غیرمستقیم در اقتصاد کشور، آثار مطلوبی از خود در زندگی مردم به‌جای نگذاشته است گفت: نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در ۱۰ سال گذشته تقریباً صفر بوده است؛ غیر مؤثر بودن یارانه‌های پنهان را نمی‌توان از بالا بودن مصارف دولت جدا دانست.

وی افزود: هزینه‌های دولتی به‌طور معمول در دو بخش هزینه‌های سرمایه‌ای و هزینه‌های جاری انجام می‌شود. هزینه‌هایی که دولت قبل با عنوان هدفمندی یارانه‌ها انجام داد عمدتاً بی‌هدف انجام شده است.

حقیقی اضافه کرد: به‌طور مثال هزینه‌هایی که دولت در بخش مرغ، گوشت و کالا‌های اساسی انجام می‌دهد صرفاً به‌عنوان مسکّن است؛ البته به‌دلیل شرایط اقتصادی و سیاسی کشور باید در این بخش هزینه شود که در سایر کشور‌ها نیز انجام می‌شود، اما نباید تمام هزینه‌کرد در این بخش باشد.

وی ادامه داد: یارانه انرژی نیز به این صورت است و بخش غالب هزینه‌های کشور را در بر می‌گیرد، دولت مجبور است در این بخش هزینه کند، زیرا این تغییر بر سایر بخش‌های اقتصادی نیز اثر می‌گذارد و انجام اصلاحات لازم نیازمند عزمی ملی است.

وی متذکر شد: دولت‌ها به‌دلیل عواقبی که این اقدامات دارد از آزادسازی این یارانه‌های پنهان و هزینه‌کرد آن در بخش‌های سرمایه‌ای خودداری می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: در دو تا سه سال گذشته دولت بودجه خود را صرفاً در بخش‌های هزینه‌ای انجام داده است تا بتواند از بحران‌ها عبور کند، اما اکنون این اقدام عواقب خود را در افزایش تعطیلی کسب‌وکارها، بیکاری و عدم ثبات قیمت‌ها نشان می‌دهد؛ در صورتی که این رویه ادامه پیدا کند ۴ سال آینده عمق مشکلات یادشده بیشتر می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه چندین سال است پروژه‌های عمرانی بسیار محدودی در کشور کلید می‌خورد گفت: به‌نظر می‌رسد رئیسی اطلاعات مناسبی از شرایط اقتصادی کشور دارد و مشورت‌های خوبی نیز در این زمینه دریافت کرده است و نگاه جدی به خصوصی‌سازی دارد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده