تاریخ: ۱۲ آذر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۴۹
بازدید: ۳۰۵
کد خبر: ۲۳۸۵۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بازار سهام زیر چتر آتش‌بس جنگ تجاری

نقشه نیمروز بورس دوشنبه (12 آذر)

می متالز - آتش‌بس موقت جنگ تجاری بین دو غول اقتصادی دنیا، رونق نسبی را به معاملات امروز بازارهای جهانی بازگردانده است و همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد این موضوع توانسته است چرخش روند را در بورس تهران سبب شود. در جلسه امروز دادوستدهای بازار سهام، شاخص کل رشد بیش از 3 هزار واحدی دیگر را تجربه می‌کند و مجددا به کانال 166 هزار واحدی قدم نهاده است. مساله‌ای که می‌تواند در آینده نزدیک فضای نگران‌کننده را به کل بازار سهام تسری دهد عدم تفکیک مسیر سهام بر اساس مولفه ارزندگی‌ است.
نقشه نیمروز بورس دوشنبه (12 آذر)

به گزارش می متالز، آتش‌بس 90 روزه آمریکا و چین در جریان جنگ تعرفه‌ای و سیگنال از تلاش دو طرف برای حل بحران سبب بازگشایی مثبت بازارهای جهانی در هفته جاری شده است. در این بین رشد قیمت نفت با بهانه‌ای دوگانه صورت می‌گیرد و این مساله توانسته است این کالا را پیشتاز رشد قیمت در دادوستدهای امروز کند.

در روزهای اخیر افت شدید و سریع قیمت جهانی نفت علت اصلی و عمده نگرانی فعالان اقتصادی بوده است. رشد 5 درصدی قیمت نفت در معاملات امروز از یک طرف از چشم‌انداز رشد تقاضا، در پی فروکش آتش جنگ تجاری، نشات می‌گیرد و از دیگر سو انتظار برای توافق در نشست اوپک برای محدود ساختن میزان عرضه را نمایان می‌کند. این مهم هم از جهت رفع نگرانی برای افت بیشتر قیمت جهانی طلای سیاه و هم از جهت امید به بازگشت قیمت‌ها به مسیر صعودی می‌تواند امدیبخش باشد. هرچند هر نوع تصمیم‌گیری برخلاف تصورات فعلی فعالان این حوزه می‌تواند بار دیگر به تداوم روند نزولی گذشته بیانجامد.

بازگشت بزرگان به میدان

با کاهش نگرانی‌ها از روند قیمت در بازارهای جهانی مجددا بزرگان بازار به فهرست نمادهای اثرگذار بر شاخص کل بازگشته‌اند و سه گروه فلزات، پالایش و پتروشیمی‌ها تغییرات این نماگر را تحت اختیار گرفته‌اند.

با این حال میزان ارتباط مستقیم و اثرپذیری از قیمت‌های جهانی تا حدودی تعیین‌کننده قدرت تقاضا در معاملات امروز بوده است.

در گروه فلزات، تولید‌کنندگان فلزات رنگین، صف‌های خرید به نسبت پایداری را تجربه می‌کنند. تمامی نمادهای گروه‌های روی، از جمله «فاسمین»، «فرآور»، «فسرب»، «زنگان»، «کیمیا» و «فزرین» امروز بر مدار افزایش حداکثری قیمت قرار دارند. قیمت روی در آخرین معاملات بازار فلزات لندن در سطح 2595 دلار به ازای هر تن قرار دارد و رشدی 2.12 درصدی را نسبت به آخرین معاملات روز جمعه تجربه می‌کند.

«فملی» نیز به مدد رشد قابل‌توجه قیمت مس اکثر معاملات امروز را در سقف مجاز قیمت سپری کرده است. قیمت مس نیز در آخرین معاملات در سطح 6333 دلار به ازای هر تن قرار دارد و رشد 2.2 درصدی را نسبت به معاملات پایانی روز جمعه تجربه می‌کند. نکته جالب توجه حجم محدود تقاضا برای محصولات مسی در معاملات امروز بورس کالاست.

طی جلسه امروز دادوستدهای بورس کالا، «فملی» 2 هزار تن کاتد و 2 هزار تن از مفتول مسی خود را عرضه کرد که هر دو محصول به دلیل حجم محدود تقاضا در قیمت پایه 56.9 و 58.7 میلیون تومان به ازای هر تن معامله شدند.

نمادهای فولادی نیز امروز را با رشد حداکثری قیمت سهام آغاز کردند اما در ادامه محدوده معاملات این گروه کمی از سقف قیمتی فاصله گرفته است. به گزارش کانال تلگرامی «کامودیتی» شاخص بیلت فولادی در بازار تانگشان در معاملات امروز رشد بیش از 8 درصد را تجربه کرده است و این موضوع به خودی خود می‌تواند از نگرانی‌ها در رابطه با درآمد شرکت‌های فولادی در مدت باقیمانده کم‌ کند. با این حال چندین نکته در این رویه اثرگذار است. اول آن‌که قیمت فولاد بر خلاف فلزات رنگین طی هفته‌های اخیر نتوانست در محدوده خاصی تثبیت شود و افت شدیدی را تجربه کرد و بازگشت آن به مدار مثبت مقداری از این ریزش را جبران کرده است. نکته دیگر را می‌توان به ابهامات چشم‌انداز این بازار و مرجعیت تقاضای آن نسبت داد. در این شرایط رصد ادامه روند قیمتی از اهمیت فراوانی برخوردار است.

پالایشی‌ها در مسیر جبران

نماد شرکت‌های پالایشی در گروه فرآورده‌های نفتی، با کاهش قیمت جهانی نفت براساس روال سنتی خود مسیر ریزشی را طی کردند و به طور میانگین قیمت سهام این شرکت‌ها 30-35 درصد افت را در یک بازه 45 روزه متحمل شدند. این میزان افت در برخی نمادها به بیش از 35 درصد و در برخی نمادها کمتر از 30 درصد بوده‌است. اگرچه در واقعیت ارتباط مستقیمی بین قیمت جهانی نفت و میزان سودآوری نمادهای پالایشی وجود ندارد اما به عنوان یک متغیر کلان از کیک تقسیم سود کلی شرکت‌های پالایشی، شاهد هماهنگی معنادار ریزش‌ها با میزان سقوط قیمت جهانی نفت بوده‌ایم. ریزش بیش از 30 درصدی قیمت جهانی نفت طی ماه‌های گذشته به افت بیش از 34 درصدی شاخص فرآورده‌های نفتی در بازه‌ زمانی 45 روزه شده‌است. از این منظر بازگشت قدرتمند قیمت‌ جهانی نفت و تشکیل صف خرید در نمادهای پالایشی بار دیگر این هماهنگی سنتی را تایید می‌کند. اما لزوما نمی‌تواند بیان‌گر واقعیات رخ داده در سودآوری شرکت‌های این صنعت باشد و به دلیل ابهامات زیاد در این زمینه علاوه بر ضعف تحلیل، واکنش قیمت سهام پالایشی به نوعی به قیمت‌ جهانی نفت دوخته شده‌است.



عطش موج‌سواری


در روندهای نزولی بازار سهام، رویه‌های نوسان‌گیری و کسب بازده در کوتاه‌مدت اوج می‌گیرد. در افت هفته‌های اخیر شاهد آن بودیم که گروه‌هایی که مسند اصلی این بازی بودند نهایتا نتوانستند راه خود را از رویه عمومی بازار جدا کنند و نتیجه آن که در این مسیر حتی با شدت بیشتری پیش‌ رفتند. 
با بازگشت گروه‌های بزرگ و کالامحور به روند صعودی این گروه‌ها نیز در تلاش برای چرخش جهت هستند. نکته‌ای که باید به آن دقت کرد آن است که به نظر می‌رسد ادامه روند بازار احتمالا فراگیر نخواهد بود. حتی در گروه‌های کالایی نیز باید ارزندگی سهام شرکت‌ها به صورت جداگونه مد نظر قرار گیرد. 
بازارهای جهانی، مقاصد فروش، رکود یا رونق بازارهای داخلی همچنان با اما و اگرهای فراوانی روبروست. در این صورت اگر رویه عمومی تمایزی بین ارزندگی سهام قائل نباشد باید انتظار داشت تا سیگنال‌های منفی مجددا تمامی نمادها (چه ارزنده و چه غیر آن را ) با خود همراه کند.
با این حال نکته دیگری که باید به آن توجه داشت آن است که کم‌کم به پایان فصل پاییز نزدیک می‌شویم. گزارش‌های 9 ماهه که احتمالا در انتهای دی ماه منتشر خواهد شد روند قیمتی بسیاری از سهام را می‌تواند به چالش بکشد. در این شرایط تکیه بر تحلیل‌های کمّی و دقیق باید جایگزین موج‌سواری بر اخبار و برآوردهای کلی شود تا مانع از زیان و کسب سود حداکثری سرمایه‌گذاران گردد. تکیه بر تحلیل‌های دقیق و معتبر نه تنها در روند نزولی می‌تواند حاشیه اطمینان قابل‌اتکایی در اختیار سهامداران قرار دهد همچنین می‌تواند حدود ارزندگی سهام را مشخص سازد.

عناوین برگزیده