تاریخ: ۲۹ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۰۱:۱۸
بازدید: ۴۰۶
کد خبر: ۲۴۰۸۰۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
سیگنال افزایش تقاضا با محوریت چین موجب شد

صعود بهای فلزات در آستانه سال نو میلادی

صعود بهای فلزات در آستانه سال نو میلادی
‌می‌متالز - در روز‌های پایانی سال‌جاری میلادی، اقبال به معاملات سنگ آهن، فولاد و سایر فلزات صنعتی بازگشت و اغلب این محصولات در هفته منتهی به ۱۷دسامبر با افزایش نرخ روبه‌رو شدند. در شرایطی که امید به سیاست‌های حمایتی دولت پکن از بخش ساخت وساز عامل اصلی رونق نسبی معاملات فولاد و سنگ آهن به شمار می‌رود، حرکت دنیا به سمت استفاده از انرژی‌های پاک و تورم بالای جهانی، از حفظ قیمت سایر فلزات در سطوح بالا حمایت می‌کند. در این شرایط، وضعیت فلزات صنعتی به‌مراتب بهتر از وضعیت سنگ آهن و فولاد است و برآورد‌های جهانی روز‌های بهتری را برای مس و آلومینیوم نسبت به سنگ آهن و فولاد پیش‌بینی می‌کنند.

اقبال به معاملات سنگ آهن بازگشت

به گزارش می‌متالز، در روز‌های پایانی سال‌جاری میلادی، اقبال به معاملات سنگ آهنی‌ها بازگشت و برخلاف پیش‌بینی‌های قبلی، سنگ آهن که ظرف هفته‌های قبل و در نیمه ماه نوامبر تا ۸۹ دلار به ازای هر تن نیز سقوط کرده بود، مجددا تا مرز ۱۲۰ دلاری شدن صعود کرد. به گزارش پلتس، در روز پایانی هفته قبل، یعنی جمعه هفدهم دسامبر، هر تن سنگ آهن فاین (ریزدانه) عیار ۶۲‌درصد تحویل بنادر شمالی چین با نرخ ۱۱۸ دلار و ۲۵ سنت مورد معامله قرار گرفت.

برنامه دولت چین در زمینه کاهش تولید فولاد در این کشور ظرف نیمه دوم سال‌جاری میلادی و در ادامه رکود در بخش ساخت وساز مسکن چین باعث شده بود تا از رونق معاملات سنگ آهن در ۶ ماهه دوم سال‌جاری میلادی کاسته شود؛ اما اعلام حمایت جدید دولت پکن از بخش ساخت وساز برای سال آینده میلادی به ایجاد رونق نسبی مجدد در معاملات سنگ آهن در روز‌های پایانی سال‌جاری میلادی منجر شد. در عین حال، میزان افت تولید فولاد چین در نیمه دوم سال‌جاری میلادی به‌مراتب بیش از هدف تعیین‌شده از سوی دولت پکن بود و همین موضوع، انتظار رشد فولادسازی را در چین ظرف روز‌های پایانی سال‌جاری میلادی تقویت کرده و از رونق نسبی معاملات سنگ آهن در سال‌جاری میلادی حمایت کرد. نزدیکی به تعطیلات سال نو میلادی موضوع دیگری است که از رشد بهای سنگ آهن حمایت کرد. انتظار می‌رود همزمان با تعطیلات سال نو میلادی، از حجم ارسال محموله‌های سنگ آهن به چین به دلیل تعطیلات کاسته شود. از همین رو، عموما در هفته‌های پیش از آغاز تعطیلات سال نو میلادی، افزایش خرید سنگ آهن به منظور ذخیره سازی در انبار، امری رایج است که این موضوع نیز از رشد قیمتی در این بازار حمایت کرد.

البته تمامی سیگنال‌های اثرگذار بر بازار سنگ آهن در چین افزایشی نیست. موجودی سنگ‌آهن در ۴۵بندر چین همچنان رو به رشد است و طی هفته جاری به ۱۵۷میلیون تن رسیده است. ظرف هفته‌های گذشته فعالیت بارگیری و تخلیه سنگ آهن در بنادر چین و استرالیا به دلیل توفان کاهش یافته و در برخی موارد متوقف شده بود که این توفان نیز برطرف شده است؛ این موضوع می‌تواند به افزایش سرعت بارگیری سنگ‌آهن در مبدا و همچنین افزایش سرعت تخلیه آن در مقصد منجر شود. این امر موجب افزایش موجودی سنگ آهن در بنادر چین شده است که از این منظر زمینه عقبگرد قیمتی در این بخش را فراهم می‌کند.

کاهش تولید فولاد فراتر از برنامه

چین، بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد جهان، از ژانویه تا نوامبر امسال برابر ۹۴۶ میلیون و ۳۶۰‌هزار تن فولاد تولید کرد که این رقم نسبت به میزان تولید فولاد این کشور در ۱۱ ماه ابتدایی سال قبل کاهش ۶/ ۲ درصدی داشته است. در این شرایط، Huatai Futures اعلام کرد، با توجه به اینکه هدف کاهش تولید فولاد خام در چین ظرف ۱۱ ماه ابتدایی سال‌جاری محقق شده و حتی بیش از برنامه نیز پیشروی داشته است، احتمالا برخی فولادسازان چینی افزایش تولید را آغاز خواهند کرد. در عین حال در ۱۱ ماه ابتدایی سال‌جاری میلادی، چینی‌ها برابر ۷۹۶ میلیون تن چدن خام تولید کردند که این رقم نسبت به میزان تولید چدن در چین کاهش ۲/ ۴ درصدی داشت؛ بنابراین کاهش تولید چدن در چین فراتر از افت تولید فولاد در این کشور بوده است و به‌شدت احتمال افزایش تولید در هفته‌های پیش‌رو وجود دارد. موجودی فولاد کارخانه‌های چین در هفته منتهی به روز جمعه ۱۷ دسامبر برای پنجمین هفته متوالی کاهش یافت و به ۴/ ۴ میلیون تن رسید که این رقم کمترین میزان موجودی فولادسازان چینی پس از سال ۲۰۱۹ است. کاهش موجودی، آن هم در شرایطی که انتظار می‌رود فعالیت ساخت وساز در چین با حمایت‌های دولتی مجددا رونق بگیرد، زمینه حمایت قیمتی از فولاد و البته سنگ آهن را رقم زد.

برخی شرکت‌های توسعه دهنده املاک در چین با بحران مالی روبه‌رو شده اند؛ اما تصمیمات اخیر دولت پکن، همچون تزریق نقدینگی با کاهش ضریب ذخیره قانونی موسسات مالی این کشور و اعلام حمایت از شرکت‌های توسعه دهنده املاک که با بحران بدهی روبه‌رو نیستند، باعث شده است تا برخی از فعالان بازار انتظار تقاضای باثباتی را برای فولاد در این کشور داشته باشند. این موضوع، زمینه حفظ قیمت در سطوح فعلی را فراهم می‌کند. البته برخی از تحلیلگران نیز نظری خلاف رویه دارند و معتقدند دوران تکیه چین بر بخش ساخت‌وساز به اتمام رسیده است که این موضوع باعث عقبگرد قیمتی در بخش تقاضا و بهای سنگ آهن می‌شود.

سنگ آهن و فولاد از رالی صعود قیمت فلزات جا مانده اند

موسسه «فیچ» در نیمه دسامبر، گزارشی از برآورد تقاضا برای فلزات و محصولات معدنی در سال‌جاری میلادی ارائه کرد که در آن از بهبود تقاضا برای فلزات و محصولات معدنی و در عین حال، افزایش سوددهی فعالیت در این بخش خبر می‌دهد. در این گزارش نیز آینده بخش فولاد و سنگ آهن به‌روشنی سایر بخش‌ها ترسیم نشده است. در گزارش موسسه فیچ آمده است، محدودیت زنجیره تامین به دلیل شیوع ویروس کرونا در سال آینده میلادی همچنان باقی می‌ماند؛ اما با توجه به کاهش تدریجی محدودیت اعمالی از سوی اقتصاد‌های بزرگ و کاهش محرک‌های مالی انتظار می‌رود اثرگذاری این ویروس بر اقتصاد جهانی به‌مراتب کمتر باشد. در واقع، باید شاهد کاهش اثرگذاری تورمی سیگنال‌های اقتصادی بر بازار‌های کالایی باشیم.

در گزارش موسسه «فیچ» پیش‌بینی شده است که استرالیا و برزیل باید در سال آینده بر میزان تولید سنگ‌آهن بیفزایند که این موضوع فشار کاهشی بر قیمت این محصول وارد می‌کند. با وجود این، همچنان بهای این محصول در نقطه تعادلی قرار خواهد گرفت. اما در سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ این بازار با مازاد عرضه روبه‌رو می‌شود که این موضوع باعث فشار قیمتی بر این بازار می‌شود. برخلاف رویه کاهشی برآوردشده برای بازار سنگ آهن و فولاد، اغلب موسسات بین‌المللی روز‌های خوشی را برای سایر فلزات صنعتی برآورد می‌کنند. حرکت دنیا به سمت استفاده از انرژی‌های پاک باعث رونق معاملات بخش فلزات صنعتی می‌شود و تقاضا را برای فلزاتی مانند مس، آلومینیوم و نقره افزایش می‌دهد. این موضوع از تثبیت نرخ در این بخش حمایت می‌کند. در گزارش موسسه «فیچ» آمده است، حرکت دنیا به سمت استفاده از انرژی‌های پاک از تقاضای بلندمدت برای مس حمایت می‌کند. موسسه CRU پیش‌بینی کرده که سهم انرژی‌های پاک از تقاضای جهانی برای مس از ۵‌درصد در سال ۲۰۲۱ به ۲۰‌درصد در سال ۲۰۳۵ برسد. این موضوع سیگنالی در جهت حمایت از رشد قیمتی فلز سرخ در سال‌های پیش رو خواهد بود. در گزارش موسسه «فیچ»، آینده‌ای مثبت برای آلومینیوم پیش‌بینی شده است. در این گزارش از استمرار کاهش تولید آلومینیوم به دلیل کسری برق در سال آینده میلادی تاکید شده است. به علاوه عدم‌قطعیت از تامین برق در چین در بلندمدت باعث می‌شود تا سرمایه‌گذاری جدید در ظرفیت سازی برای آلومینیوم در چین رو به کاهش بگذارد. این موضوع به کاهش تولید آلومینیوم در بلندمدت منجر شده و تعادل این بازار را در بلندمدت محدود می‌کند. موسسه CRU برآورد می‌کند که میزان موجودی آلومینیوم در بازار‌های جهانی تا ۴۰ روز کاهش یابد که این موضوع می‌تواند از روند نوسان نرخ در بازار جهانی حمایت کند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده