تاریخ: ۲۹ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۳۰
بازدید: ۴۰۶
کد خبر: ۲۴۰۸۶۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد؛

تبدیل معاملات فیزیکی به معاملات اوراق بهادار؛ رسالت بورس کالا

تبدیل معاملات فیزیکی به معاملات اوراق بهادار؛ رسالت بورس کالا
‌می‌متالز - اوراق‌بهادارسازی محصولات و تبدیل معاملات فیزیکی به معاملات اوراق بهادار، یکی از اهداف بورس کالاست.

به گزارش می‌متالز، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار امروز، دوشنبه ۲۹ آذر ماه، در مراسم افتتاحیه معاملات آتی مس در بورس کالا اوراق بهادارسازی محصولات و تبدیل معاملات فیزیکی به معاملات اوراق بهادار را یکی از رسالت‌های تجربه بورس کالا، برشمرد و اذعان کرد: موانع و مشکلات زیادی در راه اندازی معاملات اوراق بهادار محصولات صنعتی وجود داشت که با تلاش مسوولان این اتفاق رخ داد و امروز شاهد راه اندازی معاملات آتی مس هستیم.

دکتر مجید عشقی ادامه داد: بورس کالا مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده است و مخالفت‌ها و دست‌انداز‌های زیادی در مقابل بورس کالا برای توسعه معاملات و پذیرش محصولات جدید شرکت‌ها وجود داشت و اکنون ۵۰ میلیون تن محصولات مختلف در حال معامله در بورس کالا هستند که عددی بسیار خوب است. بخش عمده‌ای از محصولات صنعتی و پتروشیمی در فضای کاملا شفاف و رقابتی در حال معامله هستند.

او با بیان اینکه بخش عمده‌ای از محصولات صنعتی، پتروشیمی در فضایی شفاف و رقابتی معامله می‌شود، اظهار کرد: بحث قیمت گذاری دستوری شرایط اقتصادی کشور به نحوی است که در دارایی‌های فیزیکی حساسیت‌هایی وجود دارد، اما بورس کالا به نحوی شرایط را برای فضای رقابتی و دسترسی صنایع به مواد فراهم کرده است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم تاکید کرد: به عقیده من تناقض خوب مدیریت شد و محصولات معامله در فضای رقابتی انجام می‌شود. از سوی دیگر شفافیت لازم در معاملات وجود دارد و عزم و اراده وزارت صمت در رصد معاملات انجام شده اتفاق خوبی را رقم زده است و شفافیت را در محصولات شاهد هستیم.

دکتر عشقی همچنین در این آیین عنوان کرد: شروع سیمان چالشی بود و مصادف با قطعی برق صنایع شد، اما با افزایش عرضه‌ها معاملات روانی را داشتیم و دسترسی محصولات آسان و انحصار در خرید شرکت‌های سیمانی برداشته شد.

بر معامله گواهی سپرده محصولات صنعتی دغدغه مقوله مالیات داشتیم، اما با پیگیری‌ها بخشی از آن رفع شد، هر چند که بخشی پابرجاست، اما به دنبال رفع آن هستی. با بحث گواهی سپرده، مقوله ضمانت عرضه کنندگان در بازار فیزیکی باید حل شده است. همچنین، ریسک تحویل به شدت کاهش می‌یابد و هر فرد براساس آن ویژگی کالا را تحویل می‌گیرد.

رئیس سازمان بورس با اشاره اینکه مس تجربه‌ای در اوایل راه اندازی بورس کالا داشت و معاملات شکل نگرفت و ادامه نیافت، عنوان کرد: با مدلی که پیاده سازی شده و با توجه به معاملاتی که در آتی در سایر محصولات داشتیم امیدواریم این دفعه با قدرت پیش برود.

او با بیان اینکه برای سایر محصولات که امکان اوراق بهادارسازی دارند، نیز همین مسیر تداوم یابد، اظهار کرد: یکی از مباحثی که با وزارت صمت در حال رایزنی هستیم عرضه خودرو است، مخصوصا محصولاتی که مشمول قیمت گذاری دستوری نمی‌شوند تا قیمت‌ها رقابتی شوند و البته آماده همکاری با وزارت صمت هستیم.

دکتر عشقی با بیان اینکه رینگ صادراتی همواره در بورس کالا دغدغه بوده و در فرآورده‌های نفتی در حال فعالیت است، افزود: در سایر حوزه‌ها نظیر محصولات کشاورزی مانند زعفران و صنعتی از این ابزار می‌توان استفاده کرد و ما آمادگی لازم را در این زمینه داریم.

به گفته رییس سازمان بورس، گواهی سپرده مس و میلگرد بستری برای سایر محصولات صنعتی و معدنی و پتروشیمی را که حساسیت سهمیه بندی برای آن‌ها وجود ندارد، فراهم می‌کند، چون چنین سازوکار بدون ریسکی هم شفاف و هم اینکه تضامین آن حل شده و تحویل آن به روز است.

او در پایان ابراز امیدواری کرد: بورس کالا با همین روند رو به رشد ادامه دهد. همچنین آمادگی داریم در ابزار‌های جدید و پیشنهاد برای تطابق قوانین اصلاحات را انجام دهیم و کمک کنیم شرکت‌ها هم به راحتی به مواد دسترسی یابد و البته فروشنده‌ها با قیمت‌های رقابتی محصولات خود را به فروش برسانند.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده