تاریخ: ۱۱ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۴۸
بازدید: ۳۰۷
کد خبر: ۲۴۲۶۲۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
سرمایه‌گذاری شتاب می‌گیرد؟

۳۹۲ فرصت سرمایه‌گذاری

۳۹۲ فرصت سرمایه‌گذاری
‌می‌متالز - فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری صنعتی معرفی شد. وزارت صمت با انتشار یک فهرست، جزئیات ۳۹۲فرصت سرمایه‌گذاری به ارزش بیش از ۲۴۰۰هزار میلیارد تومان را اعلام کرد. فرصت‌های معرفی‌شده در سه بخش «طرح‌های پیشنهادی جدید»، «توسعه طرح‌های فعال» و «احیای پروژه‌های راکد» است. بررسی ترکیب پروژه‌های پیشنهادی به سرمایه‌گذاران نشان می‌دهد که حوزه معدن و صنایع معدنی در سرلیست قرار گرفته است. بیشترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری صنعتی نیز در پنج استان کرمان، خوزستان، یزد، آذربایجان‌شرقی و هرمزگان است.

به گزارش می‌متالز، فرصت‌های تولید ثروت از صنعت مشخص شدند. وزارت صنعت، معدن و تجارت در سندی با ارائه ۳۹۲ طرح مختلف در پنج‌بخش صنعت، معدن، تجارت، انرژی و زیرساخت، نیاز ۲۴۰۰‌هزار میلیارد تومانی این بخش‌ها به پول را در آخرین فصل سال اعلام کرد. این سند که سمت و سوی سرمایه‌گذاری در بخش تولید را مشخص می‌کند، فرصت‌های سرمایه‌گذاری بزرگی را برای توسعه صنایع مس، فولاد، پتروشیمی، لوازم‌خانگی، خودرو، نساجی، غذا و ماشین سازی به فعالان اقتصادی پیشنهاد کرده است. بیشترین پروژه‌ها و طرح‌های قابل سرمایه‌گذاری در استان‌های کرمان، خوزستان، یزد، آذربایجان‌شرقی، هرمزگان و بوشهر قرار دارند. از آنجا که این فرصت‌ها در سه دسته مختلف، اعم از پروژه پیشنهادی، توسعه پروژه فعال یا پروژه راکد قرار دارند، سرمایه‌گذاری در آن‌ها به منزله رشد درآمد کشور و جهش تولید به صورت همزمان است.

فرصت‌های تولید ثروت از صنعت مشخص شدند. وزارت صنعت، معدن و تجارت در سندی با ارائه ۳۹۲ طرح مختلف در پنج‌بخش صنعت، معدن، تجارت، انرژی و زیرساخت، نیاز ۲۴۰۰‌هزار میلیارد تومانی این بخش‌ها به پول را در آخرین فصل سال اعلام کرد. این سند که سمت و سوی سرمایه‌گذاری در بخش تولید را مشخص می‌کند، فرصت‌های سرمایه‌گذاری بزرگی را برای توسعه صنایع مس، فولاد، پتروشیمی، لوازم‌خانگی، خودرو، نساجی، غذا و ماشین سازی به فعالان اقتصادی پیشنهاد کرده است. بیشترین پروژه‌ها و طرح‌های قابل سرمایه‌گذاری در استان‌های کرمان، خوزستان، یزد، آذربایجان‌شرقی، هرمزگان و بوشهر قرار دارند. از آنجا که این فرصت‌ها در سه دسته مختلف، اعم از پروژه پیشنهادی، توسعه پروژه فعال یا پروژه راکد قرار دارند، سرمایه‌گذاری در آن‌ها به منزله رشد درآمد کشور و جهش تولید به صورت همزمان است.

شواهد موجود نشان می‌دهد، با تزریق ۲۴۱۵ هزار میلیارد تومان سرمایه به ۳۹۲ طرح موجود می‎توان حدود نیم‌میلیون شغل صنعتی مستقیم ایجاد کرد. این طرح‌ها در حالی چنین سطح اشتغال‌زایی زیادی خواهند داشت که زنجیره ارزش را در کشور گسترش می‌دهند، پتانسیل تولید مواد خام و محصولات و فلزات اساسی در کشور را بالا می‌برند و زمینه توسعه صنعتی را در ایران فراهم می‌کنند. در عین حال، سرمایه‌گذاران قادر خواهند بود از محل تزریق پول به این پروژه‌ها سود بسیاری کسب کنند و درآمد زیادی به دست آورند. بررسی ترکیب پروژه‌های بزرگ صنعتی نشان می‌دهد، وزن عمده این پروژه‌ها به حوزه معدن و صنایع‌معدنی اختصاص دارد و ۱۱۳ طرح یا حدود ۲۹ درصد از کل پیشنهاد‌های سرمایه‌گذاری وزارت صمت در حوزه صنایع معدنی و بخش معدن قرار دارند. از آن سو بیش از ۲۲ درصد طرح‌های سرمایه‌گذاری که ۸۷ مورد هستند، در جرگه صنایع وابسته به بخش نفت، گاز، پتروشیمی یا تولید محصولات شیمیایی قرار دارند. ترکیب این دو بخش نشان می‌دهد، ۵۱ درصد کل این طرح‌ها در بخش تولید مواد و فلزات اساسی قرار دارند؛ وضعیتی که جهت گیری کشور در آینده و مسیر اصلی کسب ثروت در صنعت را به‌خوبی نشان می‌دهد. بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری در این دو بخش در حالی از سوی وزارت صمت به فعالان اقتصادی پیشنهاد شده که در سایر بخش‌ها نیز مسیر‌های خوبی برای تزریق پول به صنعت و کسب سود از سرمایه‌گذاری پیشنهاد شده است. به‌عنوان نمونه، صنایع ماشین سازی و تجهیزات با ۶۲ پروژه جزو بخش‌هایی است که حدود ۱۶ درصد طرح‌های سرمایه‌گذاری در آن نهفته است و فرصت خوبی برای تولید و فروش پیش‌روی فعالان اقتصادی گشوده است. صنایع غیرفلزی اعم از بخش‌های غذا، نساجی و سلولزی هم با ۵۰ طرح حدود ۱۲ درصد طرح‌های سرمایه‌گذاری را به خود اختصاص داده‌اند. از آنجا که بنگاه‌های این سه‌بخش عمدتا دو رویکرد صادراتی و فروش داخلی را با هم پیش می‌برند، سرمایه‌گذاران با خیالی آسوده‌تر اقدام به ورود به این بخش‌ها می‌کنند. جدا از این موارد، حدود ۵/ ۴ درصد یا ۱۸ طرح هم در بخش صنایع برق و الکترونیک هستند. وزارت صمت در حالی مختصات سرمایه‌گذاری صنعتی و اشتغال‌زایی ناشی از تکمیل این پروژه‌ها و ایده‌ها را اعلام کرده که به نظر می‌رسد برای هر شغل صنعتی در کشور به ۵ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است؛ عددی که به نظر می‌رسد در نتیجه تورم افسارگسیخته اقتصاد ایران در فاصله ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ رشد چشمگیری را تجربه کرده و فشار زیادی به بخش صنعت وارد کرده است.

احداث ابرپروژه‌ها در استان‌های محروم

در نقشه ملی صنایع سرمایه پذیر، ۱۰ طرح بزرگ وجود دارد که عمده آن‌ها برای استان‌های محروم و مناطق کمتر توسعه یافته کشور طراحی شده اند. سیستان و بلوچستان و ایلام کانون این طرح‌های بزرگ هستند.

این ۱۰ طرح با جذب حدود ۵۷۵‌هزار میلیارد تومان سرمایه برای بیش از ۲۶ هزار نفر شغل ایجاد می‌کنند.

یکی از طرح ها، انتقال آب از خلیج‌فارس به استان‌های مرکزی ایران است که به ۱۲۵‌هزار میلیارد تومان پول برای تکمیل نیاز دارد. این طرح که برای ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد خواهد کرد، تنها ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

طرح‌های استان سیستان و بلوچستان هم جالب توجه اند. طرح تاسیس مجتمع فولاد چابهار که به ۱۰۲ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد، ظرفیت تولید ۱۰ میلیون تن فولاد را در این منطقه از کشور ایجاد کرده و به طور مستقیم برای ۴ هزار نفر اشتغال‌زایی می‌کند. این مجتمع در صورت تاسیس به یکی از بزرگ‌ترین واحد‌های تولید فولاد درکشور تبدیل خواهد شد.

دیگر طرح مهم استان سیستان و بلوچستان، طرح احداث شرکت پتروپالایش مکران است که برای راه اندازی و تکمیل نیازمند تزریق ۵۵ هزار میلیارد تومان پول است. با تزریق این میزان سرمایه، طرح ۸۷ هزار میلیارد تومانی هلدینگ باختر برای تاسیس واحد پتروشیمی در بندر جاسک تکمیل و فضا برای اشتغال ۲۵۰۰ نفر فراهم خواهد شد.

در طرح دیگری که بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان باید برای آن جذب سرمایه شود، مجموعه گل گهر درصدد است در قالب طرح توسعه خود با اشتغال‌زایی بیش از ۵ هزار نفر، اسکله، راه‌آهن و زیرساخت‌های برق و گاز در منطقه چابهار فراهم کند.

در ایلام نیز سه طرح کلید زده شده که حجم زیادی سرمایه را جذب خواهد کرد. دو طرح اول مربوط به پروژه NGL۳۰۰۰ دهلران و پتروشیمی دهلران است که برای نهایی شدن و رسیدن به خط تولید، به ۳۸‌هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد و در نتیجه احداث آنها، در مجموع برای ۱۵۰۰ نفر شغل به صورت مستقیم ایجاد خواهد شد. با احداث این دو طرح، کشور در زمینه تولید اتان، متان، LPG، گوگرد، بنزین، پیرولیز، اتیلن، نفت‌کوره، پروپیلن و میعانات گازی وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد. در عین حال طرح پتروشیمی سامان زاگرس در مهران هم، با جذب ۵۰ هزار میلیارد تومان امکان ایجاد ۸۰۰ شغل مستقیم را فراهم خواهد کرد. هر سه پروژه فعال هستند و نیاز به سرمایه دارند.

در استان کرمان هم تاسیس یک واحد پتروشیمی که به سرمایه‌گذاری ۴۹‌هزار میلیارد تومانی نیاز دارد، ضمن اینکه برای ۷۲۵ نفر شغل مستقیم ایجاد می‌کند، ظرفیت تولید کشور را در بخش‌های پتروشیمی و پلی‌پروپیلن، پلی‌اتیلن و EPDM تا سطح ۶۵۰ هزار تن در سال افزایش خواهد داد.

از دیگر پروژه‌های بزرگ این سند که نیازمند تزریق سرمایه است، طرح سروش انرژی پایدار در استان هرمزگان است که به تزریق ۴۲ هزار میلیارد تومان نیاز دارد. این طرح در صورت اجرا در محصولاتی نظیر متانول، پروپیلن، اتلین، پلی‌پروپیلن، پلی‌اتیلن و EPDM تولید کشور را به میزان ۵/ ۳ میلیون تن افزایش خواهد داد، ضمن اینکه ۱۵۴۰ نفر نیز مستقیما در این بخش فعال خواهند شد.

جزئیات استانی پروژه‌های صمت

از مجموع ۳۹۲ پروژه اعلام‌شده از سوی وزارت صمت برای سرمایه‌گذاری، ۲۰۶ پروژه در ۳۱ استان مختلف کشور قرار دارند. ۱۷۵ طرح و پروژه نیز در قالب عنوان قابل پیشنهاد طبق آمایش سرزمین جای گرفته اند که احتمالا به معنی قرارگرفتن طرح در هر نقطه از کشور است که امکانات آن با طرح آمایش سرزمینی همسو باشد. در این بین ۱۱ طرح نیز در بخش سایر کشور‌ها قرار گرفته‌اند. به این ترتیب تکلیف ۵/ ۵۲ درصد از طرح‌ها که در ۳۱ استان مختلف کشور پراکنده اند، مشخص شده است. از این تعداد، کرمان با ۳۲ طرح و پروژه در این سند بالاترین سهم را برای جذب سرمایه به خود اختصاص داده است.

عمده طرح‌های این استان مربوط به بخش معدن و صنایع معدنی هستند. خوزستان، استان بعدی است که با ۱۷ طرح در رده بعدی استان‌های جذاب برای سرمایه‌گذاری قرار دارد. عمده طرح‌های پیشنهادشده در این استان به بخش نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع شیمیایی مربوط هستند.

یزد هم با ۱۶ پروژه که عمدتا در بخش فولاد و فلزات غیرآهنی هستند، استان دیگری است که به‌شدت برای سرمایه‌گذاری جاذبه دارد. آذربایجان‌شرقی هم به عنوان یکی از قطب‌های توسعه صنعتی در کشور در دامنه متنوعی از صنایع و رشته فعالیت ها، از صنعت غذا و تولید شیشه تا صنایع مس و... فعالیت دارد، ۱۳ فرصت ثروت ساز را به سرمایه‌گذاران پیشنهاد کرده است.

دو استان ساحلی هرمزگان و بوشهر هم به ترتیب با ۱۲ و ۱۱ فرصت از دیگر استان‌های مهم کشور برای سرمایه‌گذاری در بخش تولید هستند. عمده فرصت‌های موجود در دو استان یادشده در حوزه صنایع شیمیایی و پتروشیمی یا بخش‌های زیرساختی و نیز تولید کشتی و... است. هرچه در این استان‌ها طرح و پروژه برای جذب سرمایه بسیار است، در ۶ استان قم، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، گلستان، همدان و قزوین فرصت‌های اندکی برای سرمایه‌گذاری در صنعت معرفی شده است.

بررسی ها نشان می‌دهد، بیش از ۲۱۵۰‌هزار میلیارد تومان از این پروژه‌ها به بیش از ۲۰۰ طرحی مربوط است که در ۳۱ استان مختلف کشور پراکنده شده و در قالب طرح‌های توسعه‌ای یا احیای واحد و احداث بنگاه قرار است به بخش صنعت تزریق شود. طرح یا ایده پیشنهادی، پروژه راکد و پروژه فعال سه عنوانی است که در این بخش به آن‌ها اشاره شده است. جدا از سطح استانی، در سطح آمایش سرزمینی ۱۷۵ پروژه احصا و معرفی شده که مکانی ندارند و ۴۴ درصد کل فرصت‌های سرمایه‌گذاری را تشکیل می‌دهند. نکته جالب درباره این پروژه‌ها این است که یا در حد ایده و طرح هستند یا به‌تازگی فعال شده اند؛ اما در هر دو صورت، هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری برای آن‌ها صورت نگرفته است. این طرح‌ها که مجموعا به بیش از ۹۲ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارند، به لحاظ تعداد پروژه عمدتا در سه بخش ماشین سازی، صنایع شیمیایی و پتروشیمی و صنایع غیرفلزی پراکنده شده اند. مابقی پروژه‌ها که بیش از ۱۵۰‌هزار میلیارد تومان ارزش دارند، در سایر مناطق و سایر کشور‌ها باید افتتاح شوند.

از دیگر نکات جالب درباره این گزارش، تعداد چهار پروژه است که در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور حول محور مسائل زیرساختی و انرژی به سرمایه‌گذاران پیشنهاد داده شده‌اند.

فهرست ۳۹۲ طرح سرمایه گذاری در بخش‌های صنعت، معدن و تجارت در لینک زیر قابل دانلود است.

فهرست ۳۹۲ طرح سرمایه گذاری

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده