به گزارش میمتالز،احسان عسگری با اشاره به بازگشت رشد به معاملات بورس و اثر مصوبات اخیر ستاد اقتصادی دولت بر روند صعودی شاخص بورس اعلام کرد: یکی از مهمترین دلایل نوسان و افت سنگین شاخص بورس در یک ماه گذشته، مسئله مربوط به بودجه بود که جزییات آن نگرانی بسیاری را میان فعالان بازار سرمایه ایجاد کرد.
با توجه به حضور بیشتر شرکتهای بورسی و فرابورسی در بخش پتروشیمی، پالایشی و فلزات اساسی از افزایش سوخت و انرژی متضرر میشوند و به شدت بر تعیین مسیر شاخص بورس اثرگذار است که این امر تا چند وقت گذشته به عنوان ریسکی بزرگ در بازار محسوب میشد و روند معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داد. مصوبه اخیر ستاد اقتصادی دولت در زمینه تعیین سقف قیمت سوخت و انرژی در شرکتهای بزرگ، بخشی از نگرانی و ریسک حاکم در بازار را برطرف کرد و کاهش داد.
علاوه بر سرمایه گذاران حقیقی، سهامداران حقوقی بخصوص صندوقهای بازنشستگی و هلدینگها جزو فعالان بازار سرمایه هستند. عموما عمده انتفاع بازار سرمایه مختص به عموم مردم خواهد شد. چراکه صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای سهام عدالت استانی، سهامداران این شرکتها هستند و هر گونه بی ثباتی و پیش بینی ناپذیری بازار میتواند ریسک فعالت بازار را افزایش دهد که به مراتب این امر در بلندمدت بازار سرمایه را با عدم اطمینان بالا مواجه میکند.
مسئلهای مانند تغییر قوانین در مقاطع مختلف، جزو نگرانیهای اصلی بازار محسوب میشود؛ بنابراین اگر قیمت سوخت و انرژی طبق فرمول ثابت و بصورت بلندمدت تعیین شود، میتواند بطور حتم کمک کننده به معاملات بازار سرمایه باشد. بخشی از بازار به دلیل وجود ابهام در خصوص تصمیمات و مصوبات سبب ایجاد برخی نگرانیها در میان سهامداران شده است. زمانی که این مصوبات تبدیل به قانون شود و به مرحله اجرا برسد، میتوان امیدوار بود نگرانی سهامداران نسبت به اجرا از بین برود و اثر آن بر معاملات بازار افزایش یابد. همچنین میتوان اثر بر آینده سودآوری شرکتها را مورد بررسی قرار داد.
موضوع قوانین بودجه هر سال روند معاملات بازار را تحت شعاع قرار میدهد. اگر این قوانین بصورت بلندمدت تعیین نشود و تحت تاثیر نیاز دولت نسبت به منابع مالی تغییر کند، عملا روند بازار سهام ثبات پیدا نمیکند و قوانین کوتاه مدت و پیش بینی ناپذیری بازار به عنوان بزرگترین ریسک معاملات بورس تلقی میشوند.
موضوع مربوط به برجام از دیگر ریسکهای تهدید کننده بازار است که هنوز تکلیف آن مشخص نشده و روند بازار را در حالتی از بلاتکلیفی قرار داده است. در صورت توافق در برجام، برخی از صنایع مانند خودرویی و بانکیها میتوانند از این اتفاق بسیار منتفع شوند. از طرف دیگر در صورت عدم اجرای برجام، شرکتهای صادرات محور تحت تاثیر افزایش قیمت دلار با وضعیتی بهتر همراه خواهند شد. با توجه به اینکه منفعت برجام برای همه صنایع و شرکتها در بلندمدت تامین میشود و تنها تهدید آن کاهش قیمت دلار تا محدوده ٢٤ هزار تومان است، نمیتوان برجام را ریسک بازار دانست و نگرانیهایی را نسبت به آن داشت.
اگر اتفاق خاصی در بودجه رخ ندهد و آنچه را که دولت در مصوبات به آن اشاره داشته در قانون بودجه ارائه شود تا پایان سال روند بازار صعودی خواهد بود و شاخص بورس تا محدودههای ۱.۵ میلیون واحدی رشد میکند. همه این مسایل منوط بر تصویب قوانین بودجه است تا سودآوری شرکتها تحت شعاع قوانین بودجه قرار نگیرد.
پیشنهاد میشود دولت به بازار سهام به عنوان یک بازار کوتاه مدت نگاه نکند. بازار سهام بر پایه اعتماد چیده میشود و مسئله حکم فرما این است که بتوان شرکتها را برمبنای اطلاعات مالی و پیش بینی متغیرهای اقتصادی مورد تحلیل قرار داد و سرمایه گذاری کرد. اگر دولت بخواهد روند صعودی بورس ادامه دار باشد باید به دنبال ثبات قوانین و مقررات باشد.
مرکز پژوهشهای مجلس باید به عنوان بازوی اصلی پژوهشی و تحقیقی به این موضوع ورود و بررسی کند شرکتهای بزرگ بورسی مانند فولادیها تحمل افزایش قیمت انرژی دارند یا خیر و اگر سودآوری شرکتها تحت تاثیر این مسئله قرار بگیرد، هلدینگها و شرکتهای استانی سهام عدالت تا چه میزان از این موضوع متضرر میشوند. بهتر است برای ادامه روند صعودی بازار، اظهار نظرات کارشناسی مبنای تصمیمات دولت باشد و دولت بازار سهام را بازاری پیش بینی پذیر برای فعالان قرار دهد. باید اقدامات لازم در تسهیل برخی از قوانین و مقررات موجود در بازار سهام صورت گیرد. همچنین افزایش سطح دانش و اطلاعات مردم در این بازار در بهبود روند کمک کننده است و منجر به ادامه روند صعودی بازار میشود.
منبع: بورس پرس