به گزارش میمتالز، مرتضی علی اکبری، مدیر عامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات اظهار داشت: ماموریت اصلی ما در تجلی با توجه به اینکه سهامدارن عمده ما شرکتهای ومعادن، گل گهر و چادرملو همگی شرکت معدنی و فولادی هستند، تکمیل زنجیره فولاد از معدن تا نورد است و در این راستا، پروژهها و سرمایه گذاریهایی که انجام میدهیم تماما با اولویت ساخت داخل است. به گفته اکبری، تجلی در زمان عرضه، ۵ پروژه معدنی و فلزی داشت و در حال حاضر این تعداد به ۱۲پروژه رسیده است. جزئیات بیشتری از برنامههای شرکت تجلی توسعه معادن به عنوان اولین شرکت پروژه محور بازار سرمایه را در ادامه بخوانید.
شرکتهای پروژه محور یا عام پروژه برای اولین بار در سال ۱۳۹۸ در دولت و مجلس مورد طرح قرار گرفت و در بودجه سال ۱۴۰۰ کشور هم بخشی به این نوع شرکتها پرداخته شده و وزارت صنعت معدن و تجارت متولی اصلی چنین شرکتهایی شناخته شده است. هدف از چنین اقدامی هدایت نقدینگی موجود در بازار سرمایه به پروژههای برتر کشوری و در نتیجه مشارکت دادن مردم در این پروژهها بود که هم نقدینگی این پروژهها را تامین کند و هم مردم را در سود حاصل از این پروژهها شریک کند و از این طریق آبادانی کشور حاصل شود.
استارت اولیه کار تجلی توسعه معادن در سال ۱۳۹۹ برای پذیرش به عنوان اولین شرکت پروژه محور بازار سرمایه زده شد که با توجه به اینکه اولین نوع از این شرکتها بود و قوانین در بسیاری از موارد در مورد این نوع شرکتها مبهم و مسکوت بود؛ با تلاش زیاد و طی روند پر پیچ و خم سرانجام در سوم آذر سال ۱۴۰۰ پانزده درصد از سهام شرکت تجلی به عنوان اولین شرکت پروژه محور ایران در بازار فرابورس پذیره نویسی شد که خوشبختانه بازار سرمایه هم استقبال خوبی نشان داد و ظرف مدت کوتاهی سهام به مردم عرضه شد.
در شرکتهای دیگر بورسی معمولا سهامداران از سود حاصل از تولید و خرید و فروش شرکت سهیم میشوند یا ارزش داراییهای شرکت مورد نظر هست و سهامدارن در افزایش و یا کاهش قیمت سهام شریک میشوند. در شرکتهای پروژه محور علاوه بر این موارد، تمرکز بر پیشرفت پروژهها است و با پیشرفت پروژهها ارزش پروژهها بیشتر میشود و در نتیجه سهامداران از سود حاصل از این پیشرفت سهیم میشوند.
ماموریت اصلی ما در تجلی با توجه به اینکه سهامدارن عمده ما شرکتهای ومعادن، گل گهر و چادرملو همگی شرکت معدنی و فولادی هستند، تکمیل زنجیره فولاد از معدن تا نورد است. البته در معادن و پروژههای غیرفولادی هم مشارکت داریم. تجلی در زمان عرضه، ۵ پروژه معدنی و فلزی داشت و در حال حاضر این تعداد به ۱۲ پروژه رسیده است. در حوزه سنگ آهن ما ۳ پروژه کنسانتره سازی مواد معدنی شرق فولاد خراسان با ظرفیت ۲.۵ میلیون تن که تا ۵ میلیون تن قابل افزایش است را در اختیار داریم. معدن اسکارن سنگ آهن صاحب سقز که به تازگی به گروه ما اضافه شده است و آماده بهره برداری است. احداث کارخانه گندله سازی با ظرفیت ۱ میلیون تن در سال در بیجار کردستان یکی دیگر از پروژههای تجلی است که پیشرفت خوبی داشته است.
در صنایع بالادستی فولاد، در ابرکوه یزد فولاد سازی به ظرفیت ۶۰۰ هزارتن در سال را داریم؛ پروژه کلاف سازی با ظرفیت ۴۵۰ هزارتن در سال و تولید آهن اسفنجی به ظرفیت ۱ میلیون تن در سال، از دیگر پروژههای مجتمع ابرکوه ما است که با همکاری شرکت معظم چادرملو در حال انجام است. در کردستان در یک واحد آهن اسفنجی به روش مستقیم مشارکت داشته ایم و یک پروژه ورق فولادی هم در بیجار و در همین استان در حال ساخت داریم. در بخش معادن پلی متال هم ورود داشته ایم که مشارکت تجلی در کنسرسیوم معدن جانجا یکی از آنها بوده و همین طور دو معدن طلا و مس هم در خراسان رضوی توسط شرکت خریداری شده است. دربخشهای دیگر هم اگر بخواهم از پروژهها نام ببرم، معدن ذغال سنگ در گلنرود استان مازندران با ذخیره ۱۲ میلیون تن وجود دارد که به زودی به مرحله بهره برداری میرسد و پروژه اسکله بندرعباس که از پروژههای زیر ساختی برای صنایع معدنی و فلزی کشور است.
صنعت معدن از معدود صنایع کشور است که تقریبا همه زنجیره آن در داخل وجود دارد و از جمله صنایع مولد و اشتغال آفرینی است که دست تحریمها به آن نرسیده است. دلیل آن هم این هست که به عنوان مثال در صنعت فولادسازی، همه زنجیره از معدن سنگ آهن تا شمش سازی و ورق سازی را در داخل به صورت بومی تولید میکنیم و خوشبختانه با همتی که در دهههای گذشته در رابطه با فولادسازی و صنایع وابسته وجود داشته و کارهایی که انجام شده است، ما امروز خودمان کارخانههای پیچیده و صنایع سنگین فولادی را به صورت کاملا بومی در داخل میکنیم.
در حوزه توسعه و روشهای نوین، اما همچنان نیاز هست که خودمان را به روز نگه داریم. صنایع و نه فقط صنعت فولاد و سنگ آهن به صورت دائم احتیاج به استفاده از روشهای نوین دارند و اگر در این زمینه و در زمینه تحقیق و توسعه سرمایه گذاری نکنیم و خودمان را به روز نگه نداریم، امکان دارد به سرعت صنایع به روز ما قدیمی و از کار افتاده شوند. در این زمینه نگاه ما در شرکت تجلی به شرکتهای دانش بنیان و دانشگاههای کشور است و با توجه به پتانسل بزرگی که در دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان ما وجود دارد همین الان تجلی کمک چند شرکت دانش بنیان به خصوص در حوزه حفاری و معدن استفاده کرده است و مدیران ما چند دیدار از پارک فناوری پردیس داشته اند. با این وجود اعتقاد دارم از تجربههای خارجی هم باید استفاده کنیم و روشها و پیشرفتهای آنها را هم باید مورد رصد قرار دهیم. در این راستا سعی کرده ایم در حوزههایی که تجربه و دانش داخلی وجود ندارد از شرکتهای خارجی فعال در زمینه معدن و فلزی مشورت بگیریم و در نمایشگاههای برتر این حوزه حضور داشته باشیم.
ما اصولا در پروژههایی که مشارکت داریم، جلساتی که شرکت میکنیم و سرمایه گذاریهایی که انجام میدهیم تماما با اولویت این است که ساخت داخل باشد. الان شرکت ایریتک که ۵۳ درصد سهامش متعلق به شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات است، شرکتی است که کارهای فنی مربوط به پروژههای ما را انجام میدهد و اولویت آن استفاده از توان داخلی و محصولات داخلی میباشد؛ و اساس کار در شرکت ایریتک با نگاه مدیر عامل و هیات مدیره و همین طور توصیه ما استفاده از توان داخلی است.
از طرف دیگر اولویت سرمایهگذاریهای ما به دلیل این که نیاز کشور به اشتغال وجود دارد تماما در صنایع داخلی است و صنایع داخل در حوزه معدن و فلز هم خوشبحتانه توانمند است و ارتباط خوبی با دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان دارد. ما هم باید کمک کنیم که این شرکتها بتوانند رشد بیشتری داشته باشند و محصولاتشان روز به روز بهتر شود؛ و از این بابت ما افتخار میکنیم که از توان جوانان برومند ایران، شرکتهای دانش بنیان و دانشگاههای کشور در پروژههای شرکت تجلی استفاده کنیم.
منبع: چیلان