تاریخ: ۰۵ اسفند ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۰:۲۱
بازدید: ۱۸۷
کد خبر: ۲۴۹۹۶۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

زخم ۳۰ ساله معادن غیرمجاز بر پیکره سد «اکباتان» همدان

زخم ۳۰ ساله معادن غیرمجاز بر پیکره سد «اکباتان» همدان
‌می‌متالز - معادن سیلیس محدوده شهر همدان پس از گذشت ۳۰ سال از غیرمجاز بودنشان همچنان فعالند و زخم‌هایی بر تن خشکیده سد «اکباتان» به جا گذاشته اند.

به گزارش می‌متالز، همدان این روز‌ها در حالی با خشکسالی و کم آبی و ابربحران‌هایی در این عرصه روبرو است که بحث آبرسانی به همدان از سد تالوار، تامین آب از چاه‌های کشاورزی و آب‌های سطحی و اصلاح الگوی کشت و مواردی از این دست هر روز هر روز آمیخته نام و نشان همدان شده است.

پروژه‌هایی که هر کدام ریسمانی برای نجات مردم همدان از پدیده کم آبی و قطعی‌های چندین ساعته آب شده اند تا شاید بتوانند موقتی و گاه پایدار آبی را برای همدان به ویژه شهر همدان تامین کنند.

حال در این راستا و در کنار این روند که شامل تامین آب است سئوالی که به ذهن می‌رسد اینکه آیا توانسته ایم در این استان و شهرستان صنایع پرآب بر را حذف کنیم یا هنوز هم قرار است مشکلاتی، چون نیروگاه مفتح و فروچاله‌ها را با شرکت‌های ذوب آهن و نیروگاه‌های دیگری در ملایر و ... پیش بگیریم؟

آیا پارک چندین هکتاری بالا دست سد اکباتان هنوز هم قرار است بدون پیوست‌های زیست محیطی، طبیعت و آب و هوا و خاک سد اکباتان را به بهانه پارک سازی بخراشد و سکوت کنیم؟ موضوع معادن سیلیس این محدوده چیست و فعالیت‌های غیرمجاز آن‌ها چرا طی این سال‌ها ادامه داشته است؟


سرپرست شرکت آب منطقه‌ای استان همدان با اشاره به وضعیت نگران کننده سد اکباتان همدان گفت: حجم آب سد‌های اکباتان و آبشینه به ۶ درصد رسیده است.

محمد ضروری با اشاره به کاهش ۲۳ درصدی بارش‌های استان همدان نسبت به سال گذشته و کاهش ۲۲ درصدی آن نسبت به بلندمدت به بیان وضعیت خشکسالی پیش روی استان پرداخت و گفت: امسال، دومین سالی است که با وضعیت خشکسالی روبرو هستیم.

وی با بیان اینکه در استان همدان، رودخانه‌های دائمی فراوانی نیز وجود ندارد و منابع آب زیرزمینی نیز نسبت به سایر استان‌ها محدودتر است بدین ترتیب برای تامین آب باید تمهیداتی اندیشیده می‌شد، گفت: سد اکباتان منبع مهمی برای تامین آب شرب مردم همدان است بدین ترتیب در کنار مدیریت مصرف در بخش کشاورزی و خانگی باید مانع از ایجاد مشکلاتی بر سر راه این سد شویم.

چندی پیش بود که مدیرعامل سابق شرکت آب منطقه‌ای همدان نیز بر ممنوعیت بارگزاری‌های جدید در بالادست سد اکباتان تاکید کرد؛ اما حال با توجه به وضعیت نگران کننده سد اکباتان به عنوان یکی از منابع اصلی تامین آب شرب مردم همدان شاهدیم که معادن به صورت غیرمجاز هم چنان در این عرصه فعالیت دارند.


آیا قرار است سد اکباتان قربانی معادن غیرمجاز شود؟


اما به راستی قرار است چه اقداماتی در این عرصه پیش رود؟ آیا قرار است سد اکباتان قربانی معادن غیرمجاز شود؟ آبرسانی به همدان این روز‌ها با هزینه‌هایی قریب به دو هزار میلیارد تومان معنا پیدا می‌کند، در حالی که در بالا دست سد اکباتان زخم‌هایی سر باز، هم چنان در حال عمیق شدن هستند...


معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان در این خصوص عنوان کرد: معادنی که در محدوده اکباتان همدان فعالیت دارند، پروانه بهره برداری ندارند.

محمد هادی احمدی با اشاره به اینکه تمامی فعالیت‌های صورت گرفته در این معادن به صورت غیرمجاز اتفاق می‌افتد، اظهار کرد: تصمیم بر آن است که برای این معادن، تعاونی ایجاد و فعالیت‌های آن زیر این مجموعه پیش رود.

وی با تاکید بر اینکه این تعاونی مسوولیت بررسی و بهره برداری این معادن را بر عهده خواهد داشت، گفت: فعالیت‌هایی که در این محدوده در حوزه معادن انجام می‌شود، غیرقانونی و فاقد مجوز است.


پروانه بهره برداری این معادن مربوط به دهه هفتاد و مهلت آن‌ها تمام شده است.


احمدی در پاسخ به اینکه پروانه بهره برداری این معادن مربوط به چه زمانی است؟ اظهار کرد: پروانه بهره برداری این معادن مربوط به دهه ۷۰ بوده و مهلت آن‌ها تمام شده است.

وی با بیان اینکه اجازه تمدید هم به این معادن داده نشده است و هم اکنون در حال رسیدگی به این موضوع هستیم، اضافه کرد: در نهایت موفق شدیم رای بر فعال کردن این معادن و هم زمان انجام عملیات آبخیزداری برای پیشگیری از ورود رسوبات به سد اکباتان را در پیش بگیریم.


بهره برداران معادن باید دارای پیوست زیست محیطی باشند


استاندار همدان نیز در خصوص وضعیت معادن استان همدان به ۳۹ معدن راکد استان اشاره کرد و گفت: با رکود بازار روبرو هستیم و همین امر موجب تعطیلی معادن استان شده است.

علیرضا قاسمی فرزاد با بیان اینکه ۲۰ معدن نیز در استان همدان دارای مشکلات اداری و قضایی و تعداد ۱۸ معدن نیز با اتمام مهلت پروانه بهره برداری روبرو هستند که باید پروانه بهره برداری خود را تمدید کنند، خواستار توجه به فعالیت معادن غیرمجاز در استان شد.


وی در این زمینه خواستار توجه به فعالیت غیرمجاز در محدوده معدنی سیلیس در حاشیه سد اکباتان شد و افزود: این موضوع برای سد اکباتان خطرآفرین است و باید برداشت‌های غیرمجاز این معادن مورد رسیدگی قرار گیرد.

قاسمی فرزاد با تاکید بر ضرورت حفظ پوشش گیاهی، منابع آبی و خاکی استان همدان و با اشاره به وضعیت سد اکباتان گفت: بهره برداران معادن باید دارای پیوست زیست محیطی باشند تا به بافت طبیعی استان آسیب وارد نشود بدین ترتیب باید به موضوع معادن سیلیس در بالای سد اکباتان نیز رسیدگی شود.


باید جلوی فعالیت غیرمجاز این معادن در اسرع وقت گرفته و مانع تخریب محیط زیست شویم.


وی با اشاره به اینکه باید جلوی فعالیت غیرمجاز این معادن در اسرع وقت گرفته و مانع تخریب محیط زیست شویم، اظهار کرد: با توجه به وضعیت بحرانی آب سد اکباتان باید رسیدگی به پرونده معادن غیرمجاز این محدوده در دستور کار قرار گیرد.

استاندار همدان خواستار تشکیل تعاونی در این عرصه و پیش روی مسوولین اداراتی، چون محیط زیست، شرکت آب منطقه‌ای و سازمان صمت همدان برای رسیدگی به این پرونده شد.

فعالیت ۳۰ ساله معادن سیلیس در محدوده همدان این روز‌ها نه تنها فعالیتی غیرمجاز دارند بلکه زخم‌های دیگری بر تن خشکیده سد اکباتان وارد می‌کنند؛ اما به راستی حال که همدان با کاهش بارندگی، وضعیت نگران کننده آبی و البته تامین آب از مناطقه مختلفی، چون سد تالوار، چاه‌های کشاورزی، آب‌های سطحی و مواردی از این قبیل همواره روبرو است؛ آیا رواست که سد اکباتانی که نفس‌های آخرش را می‌کشد؛ قربانی پارک چندین هکتاری بدون پیوست زیست محیطی و معادنی که پروانه بهره برداری آن‌ها مربوط به ۳۰ سال پیش است، کنیم؟

امیدواریم مسوولین مربوطه در این زمینه هر چه سریع‌تر ورود و سکوت چندین ساله در حالی شکسته شود که حداقل ناجی ۶ درصد باقی مانده از سد اکباتان باشیم...

منبع: تحلیل بازار

عناوین برگزیده