تاریخ: ۱۷ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۲:۵۵
بازدید: ۱۵۹
کد خبر: ۲۵۳۵۷۱
سرویس خبر : آهن و فولاد
چکیده مطالب عنوان شده از سوی کیوان جعفری طهرانی در برنامه (دوشنبه ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۱) میز اقتصاد شبکه یک سیما و شبکه خبر

تحریم‌ها تاثیر بسزایی در ایجاد گلوگاه‌های زنجیره فولاد کشور داشته است

تحریم‌ها تاثیر بسزایی در ایجاد گلوگاه‌های زنجیره فولاد کشور داشته است
‌می‌متالز - علیرغم مشکلات موجود در روسیه و اوکراین و خارج شدن این کشور‌ها از میان بازیگران صنعت فولاد جهان، هنوز هم امکان صادرات فولاد ایران به کشور‌های اروپایی وجود ندارد و این در شرایطی است که قیمت‌های فروش فولاد در اروپا نسبت به خاور دور حداقل تنی ۲۰۰ دلار بالاتر است.

به گزارش می‌متالز، از اکتبر ۲۰۱۷ یوروفر و حتی همزمان با برجام بر روی محصول ورق فولادی شرکت فولاد مبارکه عوارض وارداتی وضع کرد.

اگرچه یکی از گلوگاه‌های اصلی صنعت فولاد و عدم دستیابی به ظرفیت‌های اسمی، مشکل سنگ آهن است، اما تا زمانی که بحث صادرات فولاد کشور رفع نشود این مسائل پابرجاست؛ بنابراین با رفع مشکل صادرات و تامین پایدار سنگ آهن مساله خالی بودن ظرفیت‌ها تاحد زیادی مرتفع می‌شود.

امکان اینکه در ۴ سال آینده بتوان عدم توازن زنجیره فولاد را بطور کامل از بین برد بعید است و زمان بیشتری نیاز است. اما توجه داشته باشیم که هلدینگ‌های معدنی بزرگی در حال شکل گیری است که ذی نفعان واحدی نیز دارند.

اگر از ابتدا قیمت فروش سنگ آهن در بازار داخلی معقول می‌شد طبیعتا فروش‌های داخلی نیز در کنار صادرات برای معدنکاران جذابیت پیدا می‌کرد و اکتشاف تا این حد دچار عقب ماندگی نمی‌شد.

از حدود ۴ میلیارد تن ذخیره قطعی و احتمالی سنگ آهن موجود در کشور حدود ۴۰ درصد از نوع هماتیت است که تاکنون تکنولوژی به‌روز فرآوری هماتیت تولید انبوه را نداشتیم و یکی از اقداماتی که باید صورت گیرد این است که هماتیت موجود، فرآوری شده و به منیتیت و سپس کنسانتره تبدیل شود.

واحد‌های القایی از ابتدا بر مبنای قراضه طراحی شدند و روی آوری این واحد‌ها به مصرف آهن اسفنجی فشار مضاعفی را به زنجیره فولاد تحمیل کرده است.

فراموش نکنیم که بسیاری از القایی ها، واحد‌های بسیار کوچک بخش خصوصی هستند که در زنجیره نوردکار بودند و در بالادست اقدام به ساخت واحد ذوب کرده اند.

علیرغم تقاضای بالا، آهن قراضه در دنیا دچار کمبود شده و این یکی از معضلات اساسی به شمار می‌رود.

اگر ایران به یکی از قطب‌های ایجاد و تولید قراضه تبدیل شود و سیاستی در این زمینه اندیشیده شود شاید واحد‌های القایی امکان بقا پیدا کنند در غیر این صورت آهن اسفنجی که به جای قراضه مورد مصرف القایی‌ها قرار گرفته به زنجیره فشار وارد می‌کند.

برخی کشور‌ها نظیر عراق و افغانستان (تا قبل از طالبان) که بازار صادرات میلگرد ایران بودند از یک سال قبل به ترتیب عوارض ۹۰ دلاری و ۸۰ دلاری وضع کردند و این اقدام در راستای حمایت از نوردکاران این کشور‌ها صورت گرفته بود. زمانی که این اتفاق رخ داد صادرکنندگان میلگرد ایران دچار مشکل شدند و بجای صادرات این محصول اقدام به صادرات شمش کردند چراکه قیمت فروش صادراتی آن بعضی از وقت‌ها مشابه و حتی بالاتر از قیمت‌های میلگرد بود.

نوردکاران کشور که عمدتا بخش خصوصی به شمار می‌روند بسیار وابسته به کشور‌های همسایه بودند و این بازار را از دست دادند لذا در آمار و ارقام عدم تطابق‌هایی به چشم می‌خورد چراکه در بسیاری از موارد شمش فولاد از سوی نوردکاران صادر شده است.

منبع: ماهنامه تخصصی پردازش

عناوین برگزیده