تاریخ: ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۰۱
بازدید: ۱۸۹
کد خبر: ۲۵۸۴۲۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بررسی عملکرد دولت پکن در کنترل تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده

وزن‏‏‌کشی چینی‏‏ در تورم کالایی جهان

وزن‏‏‌کشی چینی‏‏ در تورم کالایی جهان
‌می‌متالز - شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف‌کننده در چین برای ماه آوریل فراتر از پیش‌بینی‌ها منتشر شد. افزایش قیمت کامودیتی‌ها با توجه به تبعات اقتصادی جنگ در اروپای شرقی و رشد تقاضای داخلی چین پیش از آغاز قرنطینه‌های سختگیرانه در این کشور، مهم‌ترین دلیل افزایش شاخص قیمتی تولیدکننده و مصرف‌کننده در چین ظرف ماه آوریل بود.

به گزارش می‌متالز، البته شاخص قیمت تولیدکننده چین در ماه آوریل نسبت به ماه مارس کاهش ۳/ ۰درصدی داشته که این موضوع نقطه عطفی برای بانک خلق چین در افزایش سیاست‌های انبساط مالی و حمایت از تولیدکنندگان تلقی می‌شود. با وجود این، تاکید دولت پکن بر تشدید قرنطینه در این کشور نگرانی‌هایی نسبت به تشدید تورم جهانی به وجود آورده است. چین ۱۵‌درصد صادرات کالا به دنیا را در اختیار دارد، قرنطینه کامل شانگ‌های به عنوان بزرگ‌ترین مرکز تبادل تجاری بندری این کشور باعث شده است تا زنجیره عرضه جهانی با تشدید اخلال روبه‌رو شود که این موضوع حامی رشد تورم جهانی است.

اگرچه به سیاست کرونا صفر چین و تاثیر آن بر تورم جهانی انتقادات جدی وارد می‌شود، اما واقعیت این است که سهم چین در صعود تورم جهانی ظرف دوسال اخیر به‌مراتب کمتر از بسیاری از کشور‌های توسعه یافته بوده است. در شرایطی که اغلب دولت‌های توسعه یافته برای گذر از بحران کرونا سیاست تزریق نقدینگی و حمایت مستقیم از مردم را در پیش گرفته و موجب افزایش تورم جهانی شدند، دولت چین با حمایت از صنایع توانست بهای محصولات در بازار خود را کنترل کند و در عین حمایت از مردم برای عبور از کرونا، آب به آسیاب تورم جهانی نریزد.

صعود شاخص‌های قیمتی چین با هجوم خرید پیش از آغاز قرنطینه

شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف‌کننده چین برای ماه آوریل فراتر از پیش‌بینی‌ها رفت. افزایش شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف‌کننده در این کشور در حالی رقم خورد که دولت سیاست کرونا صفر را در این کشور با جدیت دنبال می‌کند و در ماه آوریل قرنطینه‌های سختگیرانه‌ای به منظور کنترل شیوع ویروس کرونا در وضع شد.

بلومبرگ در گزارشی بخشی از رشد تورم در چین را ناشی از اختلال در بخش عرضه این کشور با توجه به محدودیت‌های شدید کرونایی دانست. قیمت‌های تولیدکننده و مصرف‌کننده چین در ماه آوریل سریع‌تر از حد انتظار افزایش یافت. در حالی که آسیب قرنطینه به زنجیره عرضه در چین باعث شد تا شاخص قیمت تولیدکننده فراتر از انتظار رشد پیدا کند، افزایش خرید مواد غذایی از سوی مردم با هدف ذخیره سازی در دوران قرنطینه به افزایش قیمت محصولات نهایی و در نتیجه رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده نسبت به برآورد‌های قبلی منجر شد.

تورم، مصرف‌کنندگان چینی را نشانه نگرفت

داده‌های رسمی منتشرشده از سوی چین در روز چهارشنبه یازدهم ماه مه نشان داد که شاخص قیمت تولیدکننده در ماه آوریل نسبت به سال گذشته این ماه رشد ۸ درصدی داشت. این در حالی بود که در نظرسنجی بلومبرگ از اقتصاددانان برآورد شده بود که شاخص قیمت تولیدکننده چین در ماه آوریل نسبت به زمان مشابه در سال قبل رشد ۸/ ۷ درصدی داشته باشد. اگرچه رشد شاخص قیمت تولیدکننده در چین در ماه آوریل فراتر از پیش‌بینی‌ها بود، اما از سرعت رشد این شاخص در ماه آوریل نسبت به ماه مارس کاسته شد.

شاخص مصرف‌کننده چین نیز در ماه آوریل نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱/ ۲ درصدی داشت، این در حالی بود که نظرسنجی رویترز برآورد کرده بود این شاخص رشد ۸/ ۱ درصدی را تجربه کند. در عین حال، رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده در چین برای ماه آوریل به بیشترین میزان ظرف ۶ ماه گذشته یعنی پس از نوامبر ۲۰۲۱ رسیده است.

اگرچه رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده در چین ظرف ماه آوریل افزایشی بوده و به بیشترین میزان ظرف ۶ ماه اخیر رسیده، اما بررسی بلندمدت نوسان این شاخص حاکی از آن است که چینی‌ها در کنترل قیمت مصرف‌کننده موفق بوده اند و در شرایط کنونی شاخص قیمت مصرف‌کننده در چین کمتر از میانگین ۱۲ ساله یعنی از سال ۲۰۱۰ قرار دارد.

بررسی روند شاخص قیمت تولیدکننده در چین از سال ۲۰۱۰ تاکنون حاکی از آن است که این شاخص برخلاف شاخص قیمت مصرف‌کننده شرایط مطلوبی نداشته و بالاتر از میانگین ۱۲ سال اخیر قرار دارد. مقایسه دو شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف‌کننده در چین به‌وضوح نشان می‌دهد که دولت چین با اعمال کنترل توانسته است از انتقال تورم در بخش تولید به بخش مصرف جلوگیری کند. این کنترل با اعطای یارانه و حمایت از صنایع و همچنین اعمال فشار برای کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان محقق شده است.

درواقع در شرایطی که اغلب دولت‌های غربی برای گذر از بحران کرونا حمایت مستقیم از مردم را در پیش گرفته و با تزریق نقدینگی به افزایش تورم جهانی منجر شدند، دولت چین با حمایت از صنایع توانست بهای محصولات در بازار این کشور را کنترل کند و در عین حمایت از مردم برای عبور از کرونا، آب به آسیاب تورم جهانی نریزد.

ایجاد تعادل میان رشد اقتصادی و کنترل کرونا چالش اصلی چینی‌ها

دونگ لیجوان، آمارگیر ارشد اداره ملی آمار چین، در بیانیه‌ای که همراه با انتشار داده‌های اقتصادی چین منتشر شد، گفت: افزایش تورم مصرف‌کننده در چین ناشی از تبعات اقتصادی شیوع ویروس کرونا در این کشور و صعود نرخ کامودیتی‌ها در بازار‌های جهانی رقم خورده است.

در حال حاضر، بهای اغلب کامودیتی‌ها نسبت به اوج قیمتی ثبت‌شده ظرف هفته‌های گذشته با توجه به تبعات جنگ روسیه و اوکراین در حال کاهش است. با وجود این، همچنان قیمت کامودیتی‌ها بالاست و این موضوع هزینه تولید را افزایش داده و سود تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داده است. شیوع ویروس کرونا در چین و محدودیت‌هایی که برای مهار آن در نظر گرفته شده، به طور غیرمستقیم بر هزینه‌های عملیاتی تولید در این کشور افزوده است و کار کارخانه‌ها را برای حفظ تولید، تهیه مواد اولیه و ارسال کالا‌های نهایی سخت‌تر می‌کند. ژانگ ژیوی، رئیس و اقتصاددان ارشد Pinpoint Asset Management می‌گوید: بخشی از رشد تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده در چین به دلیل قرنطینه در این کشور است و با رفع‌شدن تدریجی اختلال در عرضه احتمالا از میان می‌رود. به نظر می‌رسد که تورم فعلی برای سیاستگذاران چینی نگران کننده نیست و همچنان چالش اصلی این کشور، ایجاد تعادل میان مهار شیوع ویروس کرونا و تثبیت رشد اقتصادی است.

آزادی بانک خلق چین در افزایش سیاست‌های حمایتی

شاخص قیمت تولیدکننده چین در ماه مارس رشد ۳/ ۸ درصدی داشت، این شاخص در ماه آوریل افزایش ۸ درصدی داشت. به این ترتیب تورم در بخش تولید چین رو به کاهش گذاشته است. بلومبرگ کاهش سرعت رشد اقتصادی چین در ماه آوریل را مثبت ارزیابی کرده و معتقد است همین دستاورد اندک باعث می‌شود تا دست بانک خلق چین برای اعمال سیاست‌های حمایتی باز باشد.

با این حال، این هفته اقتصاددانان موسسه رتبه‌بندی فیچ، عنوان کردند که قرنطینه در شانگ‌های تهدیدی برای تشدید فشار‌های زنجیره تامین جهانی و نگرانی‌های تورم است. طبق یادداشت تحقیقی که قبل از انتشار داده‌های تورم چین منتشر شد، اقتصاددانان به کاهش حجم حمل‌ونقل بار شانگ‌های در ماه آوریل و اوایل ماه مه اشاره کردند و این عقب ماندگی را عاملی در جهت رشد تورم جهانی دانستند.

اقتصاددانان فیچ نوشتند: با توجه به اینکه شانگ‌های حدود یک‌پنجم حجم مبادلات تجاری بنادر چین را اداره می‌کند و چین ۱۵‌درصد از صادرات کالا‌های جهانی را به خود اختصاص می‌دهد، قرنطینه شانگ‌های می‌تواند روند اختلال در عرضه کالا به بازار‌های جهانی را شدت بخشیده و بر فشار‌های تورمی موجود در جهان بیفزاید. البته کند شدن سرعت رشد اقتصاد جهانی با تضعیف تقاضا برای کامودیتی‌ها می‌تواند تا حدی افت عرضه چین به دلیل قرنطینه را تعدیل کند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت