تاریخ: ۰۸ خرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۵:۲۳
بازدید: ۲۱۳۹
کد خبر: ۲۶۱۰۵۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
قمار دولت پکن میان اهداف تورمی و اقتصادی چه تاثیری بر بازار‌های کالایی دنیا می‏‏‌گذارد؟

بازی اژد‌های زرد با آتش کامودیتی‏‏‌ها

بازی اژد‌های زرد با آتش کامودیتی‏‏‌ها
‌می‌متالز - مقامات دولت چین، برخلاف رویه معمول خود، ظرف روز‌های گذشته بر افول اقتصادی این کشور صحه گذاشتند که این موضوع به‌سرعت بر بازار‌های کالایی جهان اثرگذار شد و کاهش قیمت را در بازار کالا‌های پایه صنعتی رقم زد.

به گزارش می‌متالز، اما این پایان ماجرا نبود؛ در ادامه دولت چین از تزریق نقدینگی به ارزش ۵۷/ ۱تریلیون یوآن برای رونق بخش ساخت وساز خبر داد و به این ترتیب بلافاصله جریان کاهش قیمت فلزات متوقف شد. تحلیلگران بین‌المللی نسبت به وضعیت کاهش رشد اقتصادی چین هشدار می‌دهند؛ اما بعید به نظر می‌رسد که مقامات دولت این کشور بازی با شاخص‌های اقتصادی همچون رشد تولید ناخالص داخلی و داده‌های تورمی را به‌طور اتفاقی آغاز کرده باشند و احتمالا برنامه‌ای برای کنترل آن دارند؛ برنامه‌ای که بیشترین اثرگذاری را بر بازار‌های کالایی خواهد داشت و در عین حال پیش‌بینی پذیری قیمتی در بازار کامودیتی‌ها را دشوار می‌کند.

مقامات چینی هم بر افول اقتصادی صحه گذاشتند!

لی کچیانگ، نخست وزیر چین در تماس ویدئویی غیرمنتظره با مقامات دولتی این کشور در تمامی سطوح که بیش از ۱۰۰‌هزار شرکت‌کننده داشت، گفت: اقتصاد چین حال و روز خوبی ندارد و وضعیت بدتر از روز‌های ابتدایی شیوع کرونا در این کشور و قرنطینه در سال ۲۰۲۰ است. در شرایط کنونی شاخص‌های اقتصادی چین در پایین‌ترین حد خود قرار دارد و داده‌های اقتصادی از کاهش بودجه‌های ملی و دولت خبر می‌دهد. در این شرایط، بسیاری از موسسات مالی و اعتباری تحقق رشد اقتصادی ۵/ ۵درصدی این کشور را که در ابتدای سال‌جاری هدف گذاری شده بود، زیر سوال می‌برند. سیاست «کرونا صفر» دولت چین در شرایطی که اغلب اقتصاد‌های دنیا با واکسیناسیون مناسب، بیشتر محدودیت‌های قرنطینه‌ای را لغو کرده و به صفر رسانده اند، مهم‌ترین دلیل عقبگرد اقتصادی چین در هفته‌های اخیر است. استمرار قرنطینه‌های سختگیرانه در چین با توجه به هزینه‌های قابل‌ملاحظه اقتصادی که اجرای آن به همراه داشته است، در بدنه دولت این کشور نیز مخالفانی دارد.

با توجه به جایگاه چین در جهان به عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا و بزرگ‌ترین اقتصاد کالایی جهان، رخداد‌های این کشور سیگنالی موثر و جهت دهنده به بازار‌ها تلقی می‌شود. اظهار نگرانی نخست وزیر چین در خصوص کاهش رشد اقتصادی این کشور باعث شد تا سیگنالی کاهشی به بازار‌های کالایی با محوریت محصولات صنعتی وارد شود، به گونه‌ای که بهای سنگ آهن، فولاد و فلزات غیر‌آهنی در روز پنج‌شنبه ۲۶مه با افت نرخ روبه رو شد. بهای سنگ آهن معیار پلتس که روز جمعه ۲۰مارس تا ۱۳۶دلار به ازای هر تن نیز صعود قیمتی داشت، متاثر از اظهارنظر منفی نخست وزیر چین در خصوص افت شتاب اقتصادی تا ۱۳۱دلار به ازای هر تن در روز پنج‌شنبه ۲۶مه عقب نشست. شاخص فلزات پایه بورس فلزات لندن نیز روز پنج‌شنبه ۲۶مه به ۴‌هزار و ۴۸۰واحد رسید که این رقم نسبت به این شاخص در ابتدای هفته کاهش ۵/ ۲درصدی داشت. چین ۱۵‌درصد صادرات کالا‌های جهانی را به خود اختصاص می‌دهد، قرنطینه سختگیرانه چین ظرف دوماه اخیر زنجیره تولید و تامین در بازار‌های داخلی این کشور و بازار‌های جهانی را تحت‌الشعاع قرار داده است.

این قرنطینه‌ها در وهله اول زمینه ساز عقبگرد قیمتی در بخش کامودیتی‌ها با محوریت مواد اولیه بخش صنعت می‌شوند. اجرای قرنطینه سختگیرانه با ایجاد محدودیت در فعالیت‌های تولیدی و تردد به افت تقاضا برای کالا‌های پایه منجر شده و زمینه عقبگرد قیمتی را در بازار‌های جهانی فراهم می‌کند. تبعات قرنطینه شهر‌های مختلف چین بر بازار‌های کالایی مشهود است، روند رو به رشد قیمت کامودیتی‌ها که از جنگ روسیه و اوکراین سیگنال می‌گرفت، در دوماه اخیر با وجود استمرار جنگ و تبعات اقتصادی آن معکوس شد. افت تقاضا از سوی چینی‌ها مهم‌ترین دلیل این تغییر رویه قیمتی در بازار‌های کالایی جهانی بود. اما افت قیمت، تاثیر کوتاه مدت تا میان‌مدت قرنطینه است. این قرنطینه ها، تامین زنجیره جهانی را دچار چالش کرده و از این منظر زمینه صعود قیمتی در بازار‌های کالایی را فراهم می‌کنند. به این ترتیب در شرایطی که جهان درگیر تبعات تورمی سیاست‌های انبساط پولی دوسال گذشته و جنگ در اروپای شرقی است، اختلال در زنجیره عرضه از سوی چینی‌ها نیز مزید بر علت خواهد شد و فشار تورمی بر بخش کامودیتی‌ها را تشدید می‌کند.

خبر محرک جدید اقتصادی ورق را برگرداند

دولت چین روز جمعه ۲۷مه از بسته محرکی به ارزش ۵۷/ ۱تریلیون یوآن خبر داد. این بسته محرک برای ساخت وساز در منطقه پکن، تیانجین و هبی اعمال می‌شود. به نظر می‌رسد این محرک اولین اقدام عملی دولت چین برای اقتصاد تا پایان سال‌جاری میلادی است. هفته گذشته، بلومبرگ در گزارشی از عزم دولت چین برای تحریک اقتصاد این کشور خبر داد. این خبر به‌سرعت بر بازار‌های کالایی این کشور اثرگذار شد و با وجود استمرار قرنطینه در بسیاری از شهرای این کشور باعث شد تا مجددا کالا‌های پایه صنعتی وارد مسیر رشد قیمتی شوند. در این شرایط، خبر بسته محرک ساخت وساز در چین نیز روند بازار‌های کالایی را در روز پایانی هفته مجددا تغییر داد و آن را افزایشی کرد. به این ترتیب، بازی اخبار اقتصادی چین با بازار‌های کالایی ادامه دار شد. بهای سنگ آهن معیار پلتس روز جمعه ۲۷مه به ۱۳۴دلار و ۴۵سنت صعود قیمتی داشت. در عین حال، داده‌های اقتصادی چین از فروش ۲۷۰میلیارد دلار اوراق دولتی توسط دولت این کشور از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا روز ۲۷مه حکایت دارد. میزان فروش اوراق دولتی چین در ماه مه برابر ۳/ ۶۲میلیارد دلار بود و به این ترتیب حدود ۲۳‌درصد اوراق فروش‌رفته ظرف پنج‌ماه ابتدایی سال‌جاری مربوط به ماه مه بوده است. از آنجا که حدود ۵۰‌درصد منابع درآمدی فروش اوراق دولتی در چین در طرح‌های زیرساخت سرمایه‌گذاری می‌شود، افزایش فروش برای بازار‌های کالایی خبر خوبی خواهد بود و با تحریک تقاضا از رشد قیمتی جلوگیری می‌کند.

ریسک تنش سیاسی در چین

سیاست‌های اتخاذشده در دولت شی جینگ‌پینگ و تاکید بر کنترل کامل کرونا با وجود تبعات اقتصادی، موافقان سرسختی نیز دارد. روز چهارشنبه روزنامه «پیپلز دیلی» تلاش کرد در گزارشی به نقاط مثبت اقتصاد چین اشاره کرده و چشم انداز‌های مثبت آن را برجسته کند. در این گزارش سعی شد تا به سرمایه‌گذاران، رهبران کسب‌وکار و مردم اطمینان خاطر داده شود که آینده اقتصادی چین روشن است. با این حال، برخی کارشناسان معتقدند رویه اتخاذشده از سوی لی کچیانگ و بیان واضح واقعیت ها، سیاست به‌مراتب بهتری است. اظهار نگرانی نخست وزیر از شرایط اقتصادی چین باعث شده است تا گمانه زنی‌هایی نسبت به احتمال انشعاب قدرت میان دو رهبر اصلی این کشور، یعنی رئیس جمهور و نخست وزیر به وجود آید. برخی کارشناسان بر این باورند که شی‌جین‌پینگ بر اجرای سیاست پرهزینه «کرونا صفر» تاکید دارد، اما لی‌کچیانگ و برخی مقامات بلندپایه دیگر با آن مخالفند.

چین، تهدید را به فرصت تبدیل می‌کند؟

این روز‌ها موسسات معتبر بین‌المللی نسبت به خطر افول اقتصادی چین هشدار می‌دهند؛ اما واقعیت این است که چینی‌ها نشان داده اند توان تبدیل تهدید به فرصت را دارند. نمونه بارز این اتفاق در سال ۲۰۲۰ و بازگشت اقتصاد چین به دوره رونق پس از یک‌دوره میان‌مدت رکود دیده شد. در عین حال، عزم دولت چین برای کنترل تورم همزمان با تاکید بر رشد اقتصادی می‌تواند پیچیدگی‌های اقتصادی این کشور را بیشتر کند. به این ترتیب، اگرچه در شرایط کنونی اغلب تحلیلگران نسبت به کاهش رشد اقتصادی چین هشدار می‌دهند؛ اما واقعیت این است که رشد اقتصادی یکی از اهداف دولت پکن بوده و این کشور با اینکه از این هدف جا مانده، توانسته است در میانه تورم جهانی از پس هدف دیگر یعنی کنترل قیمت مصرف‌کننده برآید. همین امر نیز باعث می‌شود تا چینی‌ها فرصت بازگشت اقتصاد به مسیر رشد را داشته باشند و این مرتبه نیز تهدید را به فرصت تبدیل کنند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت