تاریخ: ۰۱ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۳۴
بازدید: ۲۲۹
کد خبر: ۲۶۳۷۹۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
در گفتگوی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت:

صنعت سیمان ایران ۶۰ برابر میانگین دنیا برق مصرف می‌کند؟

صنعت سیمان ایران ۶۰ برابر میانگین دنیا برق مصرف می‌کند؟
‌می‌متالز - رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران معتقد است: «به نظر نمی‌رسد صنعت سیمان با دارا بودن کارخانه‌های کم مصرف در هزینه‌های انرژی، ۶۰ برابر میانگین دنیا، برق مصرف کند و این حرف اشتباه است».

به گزارش می‌متالز، آمار‌ها نشان می‌دهد مصرف برق کل کشور ۲۸۷.۳۷۸ میلیون کیلووات ساعت است. از این میزان مصرف برق صنعتی کشور ۱۰۴۲۹۶ میلیون کیلووات ساعت برآورد می‎شود. به این ترتیب سهم ۲۶۲ هزار مشترک صنعتی در ایران از کل مصرف برق کشور ۳۶.۳ درصد است. در سال ۱۳۹۹، حدود ۷۹۲۰ میلیون کیلووات ساعت برق در صنعت سیمان مصرف شده است که این مقدار برابر با ۲.۷۶ درصد از کل برق مصرفی کشور و ۷.۶ درصد از کل برق مصرفی بخش صنعت بوده است.

همین آمار اهمیت انرژی الکتریکی در فرآیند تولید سیمان را نشان می‌دهد. به بیان ساده‌تر نتیجه کاهش حجم تولید در اثر قطع برق، افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد است آن هم در شرایطی که کارخانجات سیمان به صورت رسمی قیمت را افزایش نمی‌دهند و این چنین است که فعالان این صنعت وارد بازی دو سر باخت می‌شوند. گرانی قابل توجه قیمت سیمان در بازار آزاد به رغم رعایت قیمت مصوب از سوی کارخانه‌ها دلیل این مدعاست. لازم به ذکر است که در زمستان سال گذشته از تاریخ بیست و سوم دی ماه تا هجدهم بهمن ماه، با محدودیت و گا‌ها با قطعی کامل برق مواجه بود و همین امر سبب شد ۵ میلیون تن سیمان تولید نشود و بازار سیاه در کشور شکل بگیرد.

بحران برق در حالی به صورتی جدی، صنایع کشور از جمله صنعت سیمان را نشانه رفته است که قیمت گاز نیز در سال جاری افزایش ٢.١ برابری را تجربه کرده است. مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی نیز در واپسین روز‌های سال گذشته، بهای گاز مصرفی برای صنایع را از مترمکعبی ۱۱۹ تومان به ۲۵۰ تومان افزایش داده است.

این بدان معنی است که با توجه به مصرف روزانه در حدود ۲۳ میلیون متر مکعب گاز در صنعت سیمان، بهای گاز مصرفی صنعت سیمان از روزانه حدود ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به بیش از ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان ‎افزایش می‌یابد. در کنار این عامل، افزایش حقوق و دستمزد نیز هزینه‎های تولید را افزایش داده است. از این رو پیش‌بینی می‌شود با قطع برق صنعت و ایجاد اختلال در فعالیت صنعت سیمان، هزینه‎های تولید بیش از پیش افزایش یابد. نکته مهم اینجاست که قطع برق در سال جاری تاثیری به مراتب مخرب‌تر از سال گذشته بر بازار سیمان به جا خواهد گذاشت. اگرچه رئیس خانه صنعت، معدن وتجارت ایران نظری غیر از آنچه که کفته شد دارد. به اعتقاد وی این آمار مصرف انرژی بالاخص برق نمی‌تواند صحیح باشد چرا که کارخانه‌های صنعت سیمان دارای طرح توسعه‌ای هستند و انقدر‌ها هم شرایط بغرنجی ندارند که ۶۰ برابر میانگین جهانی، بر مصرف کنند. درباره مصرف برق، در صنعت سیمان با رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفتگویی داشته ایم که ماحصل آن را در ذیل می‌خوانید.


عبدالوهاب سهل آبادی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران افزود: «با توجه به این که امروز مصرف و هزینه‌های برق بسیار چشم‌گیر است، اما دارای کارخانه‌هایی با طرح توسعه هستیم که میانگین مصرف برق را کاهش می‌دهند».


وی با بیان این که نمی‌شود که یک کارخانه؛ امروز با مصرف ۶۰ درصدی برق بیش از مصرف برق دنیا وجود داشته باشد ادامه داد: «این خبر چندان نمی‌تواند درست باشد، ولی با این حال؛ دولت معتقد است کارخانه‌های بزرگ، سیمانی‌ها و فولاد‌ی ها باید کمبود برق را جبران کنند».

بورس عامل اصلی نوسانات قیمتی محصولات صنعتی و معدنی


سهل آبادی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که این روز‌ها شاهد انجام کار‌های عجیب دولت هستیم اذعان کرد: «پیش از این؛ برخی صنایع، در بورس عرضه نمی‌شد و تکلیف قیمت آن‌ها در بازار متعادل و مورد تایید خریدار و فروشنده بود، اما با عرضه آن‌ها در بورس، قیمت‌ها در بازار به شدت دچار نوسان شده و نرخ صادراتی بر قیمت بازار پیشی گرفته است».

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت کشور در ادامه اضافه کرد: «یکی از سوالاتی که امروز در بورس برای صنایع پایین دستی هر صنعت وجود دارد این است که مصارف ما چه می‌شود؟ به طور مثال؛ مطالبات تولیدکنندگان بتن در صنعت سیمان، داشتن سهمیه سیمان به نرخ بورس است، اما چون توانایی خرید ندارند واسطه گرها، قیمت را در صنایع پایین دستی مدیریت می‌کنند در نتیجه قیمت‌ها دچار نوسان شده و تبعات خود را به دنبال دارد».

وی می‌گوید: «من معتقدم اگر واقعا صنعت، به درستی وارد بورس و مدیریت شود می‌تواند رقابت کند، اما همانطور که پیش از این گفتم دلایل بیشماری برای عدم رقابت ایران در بازار‌های بین المللی وجود دارد».

امنیت برای صنعتگران وجود ندارد


وی گفت: «نبود انرژی، عدم حمایت دولت از صنعتگران ودلایل بسیار دیگر که در طولانی مدت باعث شده تا همیشه صنعتگران و تولیدکنندگان دچار ترس بوده و نتوانند به تعهداتشان عمل کنند به طور مثال آیتم‌های غیر قابل پیش بینی همچون نرخ ارز، کرایه حمل و نقل دارای ثبات نبوده و هر لحظه نوسان دارد و این موضوعات این چنینی تعیین کنده قیمت در بازار است».

منبع: گسترش نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده