به گزارش میمتالز، مقامات اروپایی امروز در مسیر قطرند و قرار است دور جدید مذاکرات هستهای این بار در قطر برگزار شود. همزمان با شروع مذاکرات، روند بازارها در تهران نزولی شده است.
قیمت سکه کانال ۱۵ میلیون تومان را از دست داد و وارد کانال ۱۴ میلیون تومانی شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم یک پله عقب نشست و وارد محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی شد.
قیمت دلار، اما آرام و محتاطانه در حال تغییر است و دلار گامهای بسیار کوچکی برای کاهش بر میدارد. این نشان میدهد که بازار ارز بسیار محتاط شده و مانند دفعات قبل به هر خبری در خصوص مذاکرات هستهای واکنش نشان نمیدهد.
احتمالا دلیل این مساله تجربیات قبلی بازار در خصوص مذاکرات هستهای است. در دولت روحانی هر خبری در خصوص مذاکرات هستهای به خصوص در دو سال پایانی دولت قیمت دلار را تحت تاثیر قرار میداد و دلار نزولی میشد. حتی چندین بار صفهای شبانه فروش دلار تشکیل شد و تقاضا برای فروش دلار باعث ریزش قیمت دلار بود.
اما کم کم بازار نسبت به اخبار مذاکرات محتاطتر شد. به گونهای که در موارد متعدد انتشار اخبار از سرگیری مذاکرات هستهای نتوانست قیمت دلار را چندان تحت تاثیر قرار دهد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که دلار نسبت به اخبار برجام بیتفاوت شده و تنها یک خبر میتواند مسیر بازار را تغییر دهد؛ خبری مانند امضای نهایی برجام و بازگشت طرفین به آن.
مذاکرات هستهای دو بار تاکنون قیمت دلار را از کانال ۳۰ هزار تومانی به زیر کشیده است. سال ۹۹ در دولت روحانی قیمت دلار به ۳۰ هزار تومان هم رسید. رکوردی بیسابقه در قیمت ارز.
اما آغاز مذاکرات هستهای، دلار را نزولی کرد. بهار ۱۴۰۰ امید به توافق هستهای چنان بالا رفت که قیمت دلار به ۲۴ هزار تومان هم رسید.
بار دوم، در دولت ابراهیم رئیسی بود که مذاکرات هستهای توانست دلار ۲۹ هزار تومانی را در بازار آزاد به ۲۵ هزار تومان برساند. با وجود مقاومت شدید دلار، بهمن ماه سال گذشته اخبار وین درباره مذاکرات چنان امیدبخش بود که رسانهها هر لحظه منتظر امضا و عکس یادگاری مذاکرهکنندگان بودند. قیمت دلار در این مقطع کاهش داشت و در دور قبلی مذاکرات قیمت دلار بازار آزاد از ۲۹ هزار تومان پله پله کاهش پیدا کرد و نهایتا تا ۲۵ هزار تومان هم رسید.
اما روند صعودی قیمتها از امسال دوباره آغاز شد و یک ماه قبل به اوج رسید و رکورد سال ۹۹ را هم شکست. اکنون دوباره زمزمه شروع مذاکرات در قطر شنیده میشود و مقامات اروپایی در راه دوحه هستند.
برخی به آینده این مذاکرات بسیار امیدوارند و برخی دیگر میگویند اختلافات میان ایران و آمریکا چنان زیاد است که نمیتوان به احیای برجام امیدوار بود.
کارشناسان در این میان به نقش مهم روسیه هم اشاره میکنند و میگویند رفع تحریمهای ایران آن هم در شرایط کنونی، ضربه بزرگی به بازار انرژی روسیه میزند و احتمالا روسیه به راحتی حاضر نباشد بازار انرژی اروپا را تقدیم ایران کند.
دلار هم همچنان مردد مانده و کاملا گوش به زنگ اخباری است که در روزهای آینده از قطر شنیده میشود. اگر آن خبر نهایی منتشر شود یا مذاکرات به آن مرحله نزدیک شود احتمال ریزش قیمت دلار وجود دارد. اما اگر نشود، احتمالا باید منتظر حرکت معکوس بازارها باشیم.
چندی پیش اکونومیست گزارشی منتشر کرد که در آن پیشبینی کرده بود که مذاکرات هستهای در سال ۲۰۲۲ به نتیجه میرسد و این توافق قیمت دلار را به ۱۸ هزار تومان هم میرساند. اما کارشناسان داخلی معتقدند در صورت کاهش قیمت دلار، قیمت به زیر ۲۵ و ۲۶ هزار تومان نخواهد رسید. چون اقتصاد ایران کشش دلار ارزانتر را ندارد.
منبع: تجارت نیوز