تاریخ: ۰۴ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۱۸
بازدید: ۱۷۹
کد خبر: ۲۶۴۶۸۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

لزوم بسترسازی سرمایه‌گذاری و صادراتی برای صنعت آلومینیوم کشور

‌می‌متالز - آلومینیوم، سومین عنصر فراوان در پوسته زمین است (۱۸%)، این عنصر در حالت آزاد خود بسیار نادر است و زمانی یک فلز گرانبها و ارزشمندتر از طلا به حساب می‌آمد؛ بنابراین به عنوان فلزی صنعتی اخیرا مورد توجه قرار گرفته و در مقیاس تجاری تنها بیش از ۱۰۰ سال است که مورد استفاده دارد.

به گزارش می‌متالز، آلومینیوم در صنعت برای تولید میلیون‌ها محصول مختلف بکار می‌رود و در جهان اقتصاد، عنصر بسیار مهمی است. نگاه جامع بستر سرمایه‌گذاری در صنایع پایین دست آلومینیوم از جمله برنامه‌های ایمیدرو در این صنعت است. صنایع کشور نیاز به ساماندهی دارند که تنها بخشی در حیطه وظایف و اختیارات ایمیدرو قرار دارد.

آلومینیوم بوسیله “هانس کریستین ارستد” شیمیدان و فیزیکدان دانمارکی بدست آمد. در روم و یونان باستان این فلز را بعنوان ثابت کننده رنگ در رنگرزی و نیز به عنوان بند آورنده خون در زخم‌ها به کار می‌بردند و هنوز هم به عنوان داروی بند آورنده خون مورد استفاده قرار می‌گیرد. در سال ۱۷۶۱ گویتون دموروو پیشنهاد کرد تا alum را آلومین (alumin) بنامند. در ابتدا که این فلز کشف شد، جدا کردن آن از سنگ‌ها بسیار مشکل بود و، چون آلومینیوم موجود در طبیعت به صورت ترکیب می‌باشد، مشکل‌ترین فلز از نظر تهیه به شمار می‌آمد.

اجزای سازه‌هایی که از آلومینیوم ساخته می‌شوند، در صنعت هوانوردی و سایر مراحل حمل و نقل بسیار مهم هستند. همچنین در سازه‌هایی که در آن‌ها وزن پایداری و مقاومت لازم هستند، وجود این عنصر اهمیت زیادی دارد. وزن آلومینیوم تقریبا یک سوم فولاد یا مس است. همچنین بسیار بادوام و مقاوم در برابر خوردگی است. بعلاوه، این عنصر غیر مغناطیسی، بدون جرقه، دومین فلز چکش خوار و ششمین فلز انعطاف‌پذیر است.

تنها واحد تولید پودر آلومینا در ایران، شرکت آلومینای ایران واقع در استان خراسان شمالی (شهرستان جاجرم) بود که ظرفیت تولید ۲۵۰.۰۰۰ تن در سال پودر آلومینا به روش” بایر “را دارد.

یکی دیگر از طرح‌های نیمه تمام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت در استان آذربایجان شرقی است که البته در لیست طرح‌های اولویت دار و نیمه تمام ایمیدرو قرار دارد.

اکنون مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) به عنوان بزرگترین و مدرنترین کارخانه آلومینیوم ایران در زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار در منطقه ویژه اقتصادی لامرد واقع است که با حجم سرمایه گذاری ۱۸۶ هزار میلیارد ریال یا معادل ۱.۲ میلیارد دلار و با سرمایه گذاری ۴۹ درصدی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و ۵۱ درصدی شرکت سرمایه گذاری غدیر به مرحله تولید شمش آلومینیوم رسید.

مدیر تحقیق و توسعه مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب، قطعی برق در این مجتمع را چالش جدی عنوان می‌کند که با قطعی برق از ٣٠٠ هزار تن در سال به ٢٨٠ هزار تن تولید می‌رسد. ارتباط مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب با شرکت‌های دانش بنیان به شکل مشاوره‌ای و هم بصورت اجرا بوده است و از شرکت‌های فناور دانش بنیان که در صنایع آلومینویم فعال هستند حمایت می‌کند.

وجیه الله جعفری در نشست بررسی گزارش نهایی طرح جامع آلومینیوم کشور با بیان اینکه در سال‌های اخیر، هدایت نقدینگی در حوزه معدن نسبت به گذشته روند رو به رشدی را تجربه کرده است، می‌گوید: ارائه طرح‌های جدید یکی از مهمترین خروجی‌های تدوین طرح جامع آلومینیوم کشور است. این طرح‌ها باید به گونه‌ای تعریف شوند تا عدالت صنعتی در کشور با رعایت الزامات کارشناسی و همچنین توجیه اقتصادی برقرار شود. باید با نگاه جامع بستر سرمایه‌گذاری در صنایع پایین دست آلومینیوم فراهم شود.

به گفته وی، تعریف طرح‌های سرمایه‌گذاری در پایین دست و بالادست صنعت آلومینیوم به‌ویژه در مناطق کم‌برخوردار کشور منجر به کاهش نرخ بیکاری و رشد اشتغالزایی در این مناطق خواهد شد.

برپایه این گزارش، نسخه نهایی طرح مذکور شامل ۱۲ فصل است. همچنین معرفی استراتژی کلی صنعت آلومینیوم و سناریو‌های خوش‌بینانه، محتمل و بدبینانه در این طرح در افق‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۹ ارائه شد.

بررسی بازار جهانی آلومینیوم، بازار داخلی، تدوین استراتژی صنعت آلومینیوم، شرایط زنجیره آلومینیوم کشور، زیرساخت ها، توسعه زنجیره آلومینیوم و اهداف و نیاز‌های کمی برنامه توسعه زنجیره آلومینیوم کشور از جمله مباحث ارائه شده در این جلسه بود.

نبود اطلاعات کافی، توسعه یا بهبود وضعیت موجود صنعت آلومینیوم، مزیت‌های رقابتی، افزایش نرخ بهره‌وری، مسائل اجتماعی و زیست‌محیطی، تکنولوژی، ارزش افزوده، بازیافت آلومینیوم، کمبود بوکسیت، قیمت آلومینیوم از جمله مواردی است که در طرح مذکور مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ایمیدرو به عنوان نهادی بسترساز و توسعه‌ای نقش هدایت سرمایه‌گذار به منظور توسعه صنعت کشور را برعهده دارد.

بررسی روند بلندمدت تولید آلومینیوم در جهان نشان میدهد که عرضه کننده اصلی این بازار کشور چین است و با ثابت بودن تقاضای بازار در صورتی که عرضه چین دچار تغییر شود قیمت محصولات در این بازار تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ بنابراین چین مهمترین و اثرگذارترین بازیگر این بازار است.

براساس چشم انداز افق ۱۴۰۴ ایران (برنامه راهبردی وزارت صمت) ظرفیت تولید آلومینیوم ۱۲۰۰ هزار تن خواهد بود که با راه‌اندازی فاز‌های ۲ و ۳ سالکو (آلومینیوم جنوب) به ظرفیت تولید ۱/۵ میلیون تن آلومینیوم خواهد رسید.

منبع: شمانیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده