تاریخ: ۱۴ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۰:۱۲
بازدید: ۲۹۱
کد خبر: ۲۶۵۷۰۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
واگرایی انتظاری ابزار‌های طلایی بورس‌ کالای ایران در کوتاه و بلندمدت

عقب‏‏‌نشینی کوتاه‌مدت قیمتی بازار مالی

عقب‏‏‌نشینی کوتاه‌مدت قیمتی بازار مالی
‌می‌متالز - بازگشت قیمتی در بازار آزاد ارز به قرمزپوشی بازار مالی و مشتقه بورس‌کالای ایران در روز دوشنبه سیزدهم تیرماه انجامید. با وجود این، همچنان جریان ورود نقدینگی به بازار مشتقه بورس‌کالا و صندوق‌های طلا مثبت است و همین موضوع می‌تواند بیانگر انتظار فعالان این بازار از بازگشت مجدد قیمتی در میان‌مدت و بلندمدت یا حفظ سطوح فعلی نرخ در این بازار باشد.

به گزارش می‌متالز، اگرچه جریان ورود نقدینگی به صندوق‌های طلا افزایشی است؛ اما فاصله میان نرخ فروش گواهی‌های سکه و ارزش بنیادی آن به‌شدت افت داشته که این موضوع بیانگر بازگشت احتیاط به معاملات این بازار است. به این ترتیب می‌توان گفت، معامله گران بازار مالی بورس‌کالا در خرید کوتاه‌مدت به فاز احتیاطی رفته‌اند؛ اما در میان‌مدت و بلندمدت به این بازار امیدوار هستند.

سقوط آزاد نرخ، مانع جذب نقدینگی به صندوق‌های طلا نشد

کاهش ناگهانی فشار دلار در روز یکشنبه دوازدهم تیرماه، به ایجاد جریان کاهش قیمت در معاملات سکه در بازار فیزیکی و گواهی سکه و صندوق طلا در معاملات بازار مشتقه و مالی بورس‌کالای ایران در روز دوشنبه سیزدهم تیرماه انجامید. بررسی روند معاملات صندوق‌های طلا در بازار آتی بورس‌کالای ایران از عقبگرد قیمتی صندوق‌های طلا ظرف دو روز گذشته، یعنی دوازدهم و سیزدهم تیرماه حکایت دارد. البته عقبگرد قیمتی در روز دوازدهم تیرماه محدود و به طور میانگین کمتر از یک‌درصد بود؛ اما با استمرار روند کاهش نرخ ارز در بازار داخل ظرف ساعات ابتدایی روز دوشنبه، معاملات صندوق در بازار مشتقه بورس‌کالا با افت حدود ۵ درصدی قیمت مواجه شد. نکته حائز اهمیت در روند معاملات این روز، مثبت‌بودن جریان ورود نقدینگی به صندوق‌های طلا با وجود افت قابل ملاحظه قیمت در این بازار بود. در زمان تنظیم این گزارش، جریان ورود نقدینگی به معاملات آتی صندوق طلا در تمامی سررسید‌ها (سررسید مرداد، مهر و آذر) مثبت بود. این موضوع می‌تواند به مفهوم پیش‌بینی انتظار بازگشت قیمت به مسیر رشد در میان‌مدت و بلندمدت از سوی فعالان این بخش باشد.

قرمزپوشی بازار گواهی‌های کالایی

جریان غالب در بازار گواهی‌های کالایی در بازار مالی بورس‌کالا کاهشی شد؛ به نحوی که تمامی گواهی‌های سکه طلا در معاملات روز دوشنبه سیزدهم تیر، با افت نرخ ۴ تا ۵ درصدی قیمت مواجه شدند و صف فروش در معالات این گواهی‌ها شکل گرفت. با این حال، بخشی از معاملات گواهی زعفران از این قاعده مستثنی بود و این گواهی‌های کالایی روز گذشته با ترکیبی از رشد و کاهش قیمت مواجه بودند. نوسانات ارزی در بازار داخل ظرف روز‌های اخیر شدت بیشتری به خود گرفته و همین موضوع روند نوسان قیمت در بازار‌های مالی و کالایی دنیا را دچار التهاب کرده است. نرخ ارز در بازار داخل پس از تجربه ۳۲‌هزار و ۷۰۰ تومانی شدن، متاثر از افزایش عرضه از سوی بازارساز مجددا به کانال ۳۱‌هزار تومان عقب نشینی کرد و همین موضوع باعث شد تا سیگنال کاهشی موثر و قوی به بازار مالی بورس‌کالا ارسال شود و معاملات این بازار قرمزپوش شوند. برخی فعالان بازار ارز بر این باورند که تلاش بانک‌مرکزی برای کاهش فاصله میان نرخ‌های رسمی و غیر رسمی ارز در کشور با افزایش عرضه در بازار آزاد دلیل عقبگرد قیمتی در نرخ ارز است. در شرایط کنونی، نوسان نرخ ارز مهم‌ترین سیگنال جهت دهنده به بازار مالی کشور است و استمرار افت نرخ ارز از اواسط روز یکشنبه تا روز دوشنبه به قرمزپوشی اغلب نماد‌های گواهی طلا و زعفران در بازار مالی بورس‌کالا طی روز گذشته انجامید.

تغییر جهت انتظارات قیمتی میان معامله‌گران گواهی سکه

نوسانات ارز باعث تغییر جهت مداوم انتظارات قیمتی میان معامله گران گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالای ایران شده است. صعود نرخ ارز در ابتدای هفته باعث شد تا بهای سکه در بازار فیزیکی و گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا افزایشی شود؛ در عین حال، معامله گران گواهی سکه با وجود اوج گیری قیمتی حاضر به معامله آن با قیمتی بالاتر از ارزش بنیادی آن نیز شدند که این موضوع بیانگر پیش‌بینی آن‌ها از رشد قیمت بود. در روز یکشنبه دوازدهم تیرماه، میانگین نرخ فروش هر گواهی سکه از بازار مالی بورس‌کالای ایران به ۱۵۰‌هزار و ۶۰۰ تومان رسید که این رقم حدود ۲‌درصد بالاتر از ارزش بنیادی آن بود. به شکل بنیادی ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر یک‌صدم ارزش نرخ معامله (میانگین قیمت خرید و فروش روز) سکه در بازار فیزیکی است؛ اما بازار گواهی سپرده سکه طلا تابعی از عرضه و تقاضا بوده و از همین رو ذهنیت خریداران و فروشندگان می‌تواند قیمت‌ها را در این بازار، در نرخی بالاتر یا پایین‌تر از ارزش بنیادی آن قرار دهد. در حالی که ذهنیت معامله گران گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا افزایشی بود، بازگرداندن نرخ ارز به کانال ۳۱‌هزار تومانی باعث شد تا این برآورد قیمتی نادرست از آب درآید.

بلاتکلیفی فلز زرد در انتظار تصمیمات فدرالی

طلا هفته جاری را در کانال قیمتی هزار و ۸۰۰ دلار به‌ازای هر اونس آغاز کرد و به این ترتیب از کف کانال قیمتی پنج‌ماه اخیر خود (هزار و ۷۸۴ دلار به‌ازای هر اونس) که برای ساعاتی در روز پنج‌شنبه ۳۰ ژوئن به ثبت رسیده بود، فاصله گرفت. با این حال، همچنان سیگنال‌های کاهشی و واهمه از سقوط قیمتی میان معامله گران این فلز گرانبها وجود دارد. هفته گذشته، سیاستگذاران فدرال‌رزرو انتظارات برای انقباض بیشتر پولی را تقویت کردند و به این ترتیب، احتمال افزایش ۷۵ واحد دیگر در نرخ بهره آمریکا برای ماه جولای مطرح شد که این موضوع، عامل اصلی عقبگرد بهای اونس طلا به کانال ۱۷۰۰ دلاری بود. با وجود این، بالا ماندن تورم جهانی، باعث شد تا طلا مجددا به کانال ۱۸۰۰ دلاری بازگردد. طلا در دوران تورم دارایی امن تلقی می‌شود. با بهبود جایگاه رمزارز‌ها میان سرمایه‌گذاران در سال‌های اخیر تا حدی جایگاه امن طلا تضعیف شده بود؛ اما با توجه به سقوط قابل‌ملاحظه ارزش رمزارز‌ها در بازار‌های جهانی ظرف ماه‌ها و به‌خصوص هفته‌های اخیر، اقبال به فلز زرد به عنوان دارایی امن در زمان بحران بازگشته است. جلسه بعدی فدرال‌رزرو در روز چهارشنبه ششم جولای برگزار خواهد شد. فعالان بازار‌های مالی و کالایی دنیا اخبار این جلسه را با دقت دنبال می‌کنند؛ چرا که نتیجه آن می‌تواند در کاهش یا تقویت رکود در بازار موثر باشد و به این ترتیب، نوسان نرخ در بازار‌های مالی و کالایی دنیا را جهت دهی کند. در شرایط کنونی، نوسان نرخ طلا در بازار جهانی نسبت به نوسان نرخ دلار در بازار داخل اثرگذاری به‌مراتب کمتری دارد. با این حال، رصد اخبار طلا در بازار‌های جهانی لازمه تصمیم‌گیری معامله گران این فلز گرانبها در بازار فیزیکی و بازار‌های مالی بورس‌کالاست.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد
توضیحات مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس درباره حواشی مجمع بیمه ملت:

علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد