تاریخ: ۰۸ مرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۲۸
بازدید: ۲۰۰
کد خبر: ۲۶۹۰۰۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بنویسید "بازارساز"، بخوانید "دست انداز"

بنویسید
‌می‌متالز - افت بازار سرمایه در روز‌های اخیر کام فعالان این بازار را تلخ کرده است. در شرایطی که هم کامودیتی‌ها در بازار‌های جهانی و هم قیمت تمامی کالا‌ها و خدمات در ۲ سال گذشته رشد داشته، بازار سرمایه ضرر و زیان قابل توجهی به سرمایه گذاران تحمیل کرده است.

به گزارش می‌متالز، برزو حق شناس کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: در اقتصادی که بخش قابل توجهی از آن دولتی است، بازارساز اصلی هم دولت است و طبیعی است که سیاست‌های دولت نقش قابل توجهی در بازار سرمایه خواهد داشت. واقعیت این است که در دو سال گذشته، بازارساز نسبت به بازار سرمایه بی‌مهری‌هایی داشته و علاوه بر عدم حمایت دولت از این بازار، سیاست‌های بانک مرکزی و وزارت صمت هم تهدیدی مضاعف برای بازار سرمایه بوده و نتیجه‌ای جز خروج نقدینگی از بازار سرمایه و تورم سنگین در بازار‌های کالایی و خودرو و مسکن به همراه نداشته است.

وی افزود: دربهترین برهه بازار‌های جهانی که شرکت‌های فولادی و... بازار سرمایه ما امکان رشد صادرات و پیدا کردن مشتریان جدید و... و استفاده از این فرصت داشتند؛ وزارت صمت با وضع عوارض صادراتی سد راه صنایع صادرات محور ما شد و شرکت‌هایی که نتوانستند از افزایش قیمت‌های جهانی به عنوان فرصت استفاده کنند، حالا با افت قیمت‌های جهانی متحمل فشار شده اند! دولت نه فقط اراده‌ای برای حمایت از بازار سرمایه و رشد این بازار ندارد، بلکه عمداً یا سهواً خود به مانعی برای رشد بازار سرمایه تبدیل شده است. به همین دلیل هم علاوه بر آنکه صنایع وابسته به صادرات و قیمت‌های جهانی در این مدت رشد نکرده، که صنایعی هم که فروش ریالی و داخلی داشته‌اند، به رغم تورم در بازار‌های مختلف رشدی نکرده اند.

بنویسید
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه ضمن انتقاد از اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما بازار آزاد اظهار کرد: هیچ جای دنیا بانک مرکزی از جیب صادرکنندگان به واردکنندگان سوبسید پرداخت نمی‌کند و اتفاقا در همه کشور‌ها از صادرکنندگان حمایت می‌شود و مشوق‌هایی برای صادرات در نظر گرفته می‌شود تا اقتصاد رشد کند. در کشور ما بر عکس تمام اقتصاد‌های دنیا، برای صادرکنندگان مرتباً مانع‌تراشی شده و در عوض از وارد کنندگان حمایت می‌شود! تک نرخی شدن ارز ضروری‌ترین راهکاری است که به بهبود وضعیت بازار سرمایه و رشد سودآوری صنایع بزرگ ما کمک می‌کند.

وی اضافه کرد: مشکل بزرگتر اینجاست که بازار سرمایه ما نه تنها از سوی دولت و بانک مرکزی و وزارت صمت تحت فشار قرار دارد، بلکه در داخل اکوسیستم این بازار هم مصائب و مشکلاتی وجود دارد که با وجود طرح چندین باره توسط فعالان بازار سرمایه در جلسات و نشست‌های مختلف، باز هم نسبت به رفع آن‌ها اقدامی صورت نگرفته است. نمایش شاخصی که بیانگر ضرر و زیان سهامداران تحمیل شده نیست؛ ضعف عملکرد بازارگردان ها، صندوق تثبیت بازار سرمایه و صندوق توسعه بازار سرمایه از جمله همین مشکلات است. این شرایط سبب خروج نقدینگی از بازار سرمایه شده است. سیاست گذاری‌های اقتصادی نادرست موجب شده در دو سال اخیر دولت‌ها با مداخله در بازار سرمایه و بازار ارز اجازه رشد چندانی به این بازار‌ها ندهند و در نتیجه نقدینگی راهی بازار‌های کالایی و خودرو و مسکن شده که دولت توان مداخله کمتری در آن‌ها دارد. افزایش قیمت‌های عجیب خودرو و مسکن نتیجه همین سیاست‌گذاری‌های اشتباه است.

حق شناس در خاتمه تصریح کرد: البته که به رغم تلاش دولت برای سرکوب بازار ارز و بازار سرمایه، فنر فشرده شده قیمت‌ها در این بازار‌ها در نهایت رها شده و شاهد رشد قیمت سهام متناسب با تورم هم خواهیم بود. اما رشدی که ناشی از تورم باشد و نه رشد اقتصادی واقعی در کشور، چندان هم دلچسب نیست.

منبع: بورس نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده