به گزارش میمتالز، پول دیجیتال ایدهای است که با ظهور رمزارزها در دنیا و فراگیری آنها در بانکهای مرکزی شکل گرفت. بانکهای مرکزی دنیا در این زمینه وارد شدند تا از مزایای آن بهرهمند شوند و بانک مرکزی جمهوری اسلامی نیز مانند سایر بانکهای مرکزی دنیا وارد این حوزه شده و درصدد است ریال دیجیتال خود را به صورت آزمایشی منتشر کند.
در واقع مفهوم عام پول دیجیتال بانک مرکزی برخلاف برداشتی که در ابتدا در ذهن مخاطب متبادر میکند ماهیت جدیدی نبوده و سالهاست در موارد متنوعی مانند حسابهایی که برای بانکها نزد بانکهای مرکزی افتتاح میشود نوع مشخصی از «پول دیجیتال بانک مرکزی» عینیت یافته است.
با انتشار پول دیجیتال، زمینه کاهش تقاضا برای پول نقد فراهم میشود. از طرفی انتشار این پول میتواند تضمین کند که پول دولتی همچنان نقش خود را در تقویت اعتماد در پرداختها ایفا میکند. پول دیجیتال با تسهیل دسترسی به پرداختها و کاهش هزینههای تراکنش میتواند تخصیص سرمایه را بهبود بخشد. همچنین با کاهش قدرت بازاری بانکها، زمینه تقویت رقابت در بازارهای تأمین مالی بانکها را فراهم میکند.
فراتر از ارائه یک دارایی ایمن، جدید بودن پول دیجیتال در این است که آنها بر خلاف پول نقد دسترسی به دارایی ایمنی را فراهم میکند و بهطور بالقوه میتواند در حجم زیاد و بدون هیچ هزینهای نگهداری شود. همچنین کاربریهای دیجیتال را تسریع میکند و حتی میتواند سبب تکامل خود شود.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز با هدف بسترسازی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور اقدام به توسعه ریال دیجیتال میکند. پول دیجیتال بانک مرکزی ایران که ریال دیجیتال نامیده میشود، تحت عنوان شکل دیجیتال اسکناس و در چارچوب قانون پولی و بانکی کشور و با رعایت کلیه ضوابط ناظر بر انتشار اسکناس منتشر میشود.
طبق گفته مدیران بانک مرکزی، بناست به صورت آزمایشی ریال دیجیتال از شهریورماه منتشر شود؛ پس از انتشار و عرضه، همتای اسکناس خواهد بود و امکان خرید، انتقال و ... را دارد. ماهیت این پول مانند ریال است و هر واحد آن معادل یک ریال ارزشگذاری میشود. مقررات انتشار این نوع پول در دی ماه سال ۱۴۰۰ توسط شورای پول و اعتبار تصویب شد.
میزان مشابهت با ویژگیهای اسکناس، میزان انطباق با الزامات اقتصاد دیجیتال، نحوه مواجهه با عدم تعادل احتمالی در منابع و مصارف بانکها، نحوه ایجاد فرصتهای جدید سودسازی برای بانکها، تعیین ناشر ریال دیجیتال، دامنه توزیع جغرافیایی و حوزه و هدف کاربرد از ویژگیهای این نوع پول است.
همچنین سازوکار انتشار و توزیع ریال دیجیتال، میزان شفافیت و گمنامی تراکنش و سطح حریم خصوصی کاربران، سازوکارهای مورد نیاز تسویههای احتمالی، وجود یا عدم وجود نرخ سود و کارمزد، تبدیلپذیری به سایر شکلهای پول، نوع زیرساخت زنجیره بلوکی مورد نیاز، تعیین فرآیند تایید تراکنش و اجماع، چگونگی پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، قابلیت انتشار توکنهای مختلف، چگونگی پشتیبانی و نگهداری دفاتر کل و مقیاس پذیری خدمات قابل ارائه از مهمترین مولفههای طراحی ریال دیجیتال بانک مرکزی هستند.
طی سالهای اخیر سرمایه گذاری در حوزه رمزارزها با روندی روزافزون مواجه شد. شاید در همین دو سال گذشته کمتر جمعی بوده که در آن صحبتی از سرمایه گذاری در رمزارزها و سوددهی فراتر از تصور مطرح نشده باشد. در این جو عمومی، انتشاردهندگان رمزارزها که کاملا ناشناخته بودند با استفاده از ایده پول جدید و سوددهی فراتر از حد تصور آن توانستند مقادیر زیادی از پول را جمعآوری کرده و برخی از آنها نیز ناگهان ناپدپد شدند.
در واقع جو ناشناخته و عدم آگاهی سرمایهگذاران از آن، علت بسیاری از کلاهبرداریها و سوءاستفادهها در داخل و خارج کشور در این حوزه بود و خبرهای آن را کمابیش شنیدهایم. پس از این اتفاقات و به دنبال نوسانات بسیار زیاد و ناگهانی رمزارزها به خصوص در همین اواخر، نگاهها را از آن تا حدود زیادی دور شد و به نظر میرسد تب سرمایهگذاری در این حوزه بسیار کمتر شده است.
ظهور این نوع دارایی حتی به نگرانیهایی از سوی بانکهای مرکزی دنیا تبدیل شده بود و خواسته یا ناخواسته وارد تحقیقات در این حوزه شدند. بانکهای مرکزی از ایده این نوع داراییها بهره گرفتند و نوع سومی از پول خود را در کنار پول نقد فیزیکی و ذخایر بانکها که در بانک مرکزی نگهداری میشود معرفی کردند.
منبع: خبرگزاری تسنیم