تاریخ: ۰۵ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۰:۴۰
بازدید: ۱۴۰
کد خبر: ۲۷۱۹۰۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

سرعت‌گیر ساخت ماشین آلات معدنی

سرعت‌گیر ساخت ماشین آلات معدنی
‌می‌متالز - برخلاف علاقه و انتظار مسوولان و صنعتگران برای رونق تولید داخلی، اما در ساخت ماشین آلات سنگین همان اتفاقی رخ داد که برای شرکت‌هایی همچون ایران خودرو، سایپا و کارخانه‌های ساخت ماشین آلات سبک افتاد. به دلیل عدم حمایت دولت از شرکت‌های نام برده شده مردم به عنوان مصرف کنندگان نهایی آسیب دیدند و در حوزه تولید ماشین آلات سنگین نیز معدنکاران که تولیدکننده مواد معدنی و تکمیل کننده زنجیره هستند تحت تاثیر قرار گرفتند.

به گزارش می‌متالز، بحث‌های بسیاری درباره تولید و واردات ماشین آلات سنگین معدنی مطرح است و وزارتخانه برای حمایت از تولید داخلی مانع واردات ماشین آلات اعم از نو و دست دوم شد و این موضوع سبب شد قیمت ماشین آلات که در خارج از کشور تغییری نداشته در داخل به چندین برابر قیمت خارجی برسد که هزینه زیادی را برای فعالان معدن تحمیل می‌کرد.

در این خصوص بخشنامه‌های متعددی صادر شده است که هر کدام از این بخشنامه‌ها یک گام به سمت جلو بوده، اما به صورت اساسی گره گشای چالش ماشین آلات معدنی نبوده اند. به عنوان مثال در بخشنامه اخیر عنوان شده است که واردات بخشی از ماشین آلاتی که در داخل کشور تولید نمی‌شوند آزاد است و دستگاه‌های نو توسط نمایندگی‌ها وارد شوند و ماشین آلات با عمر کمتر از پنج سال و دست دوم را صاحبان پروانه با اخذ مجوز تامین کنند، اما عملا در این بخشنامه نیز محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی ذکر شده است.

طبق این بخشنامه فعالان معدنی درگیر تامین و واردات ماشین آلات شده اند در صورتی که این افراد معدنکار هستند و وظیفه‌ای در قبال واردات تجهیزات نباید داشته باشند، در نتیجه فعالان معدنی و صنعتگران نیز دچار مشکل شده اند. برای حل این مشکل باید ارزش تولیدات داخلی همچون شرکت هپکو و سایر شرکت‌ها را مورد بررسی قرار داد که نشان می‌دهد در حال حاضر کمتر از یک هزار میلیارد تومان و به عبارت بهتر بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون دلار برای تولید سرمایه وجود دارد. در صورتی که برای بازسازی و نوسازی بخش معدن به ۱۱ هزار ماشین آلات سنگین نیاز است که تامین این میزان تجهیزات از قدرت بازار خارج است.

به عبارت بهتر برای خرید این تعداد دستگاه به ۵/ ۱ میلیارد دلار سرمایه نیاز است در صورتی که میزان سرمایه برای تولید داخلی حداکثر ۵۰ میلیون دلار در نظر گرفته شده است، در حالی که هیچ سنخیتی بین این دو عدد وجود ندارد. برای حل این معضل با صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی مذاکراتی انجام شد و پیشنهاد دادند که صندوق بیمه تمام تولید داخلی را خریداری کرده و با بهره کم و اقساط چهار ساله در اختیار فعالان معدنی قرار دهد. می‌توان پیش بینی کرد که فعالان معدنی از این پیشنهاد برای تامین تجهیزات معادن کوچک و متوسط مقیاس استقبال کنند و به نوعی می‌توان مشکل آن‌ها را حل کرد.

در واقع پیشنهاد به این صورت بود که هنگام عقد قرارداد صندوق بیمه که تعهد می‌کند تمام تولید داخلی کشور را بخرد در مقابل وزیر محترم صمت باید بخشنامه جدید صادر کند و بخشنامه‌های قبلی را که محدودیت ایجاد می‌کرد ملغی اعلام کنند و اجازه ورود ماشین آلات نو و دست دوم صادر شود.

به نظر می‌رسد در صورت تحقق این پیشنهاد بخش بزرگی از مشکلات حوزه معدن حل می‌شود و کافی است که بخشنامه‌های ممنوعیت لغو شود، قیمت ماشین آلات در داخل به‌شدت کاهش می‌یابد و به قیمت‌های جهانی می‌رسد.

در بدبینانه‌ترین حالت ممکن امکان دارد که فعالان معدنی ماشین آلات را با قیمت مطرح شده خریداری نکنند و از لحاظ کیفیت، قیمت و زمان تحویل با نیاز‌های خارجی مطابقت نداشته و قدرت رقابت نیز نداشته باشد.

اکنون بیش از ۳۰ هزار ماشین و دستگاه معدنی مستعمل در کشور وجود دارد که شرکت‌های تولیدکننده داخلی می‌توانند به جای ساخت ماشین جدید در مرحله اول قطعه تولید کنند و دستگاه‌های قدیمی را به حالت اورهال درآورند و در فاز بعدی شرکت‌های تولیدکننده داخلی بتوانند بخشی از ماشین آلات مورد نیاز را تولید کنند. این شیوه موجب می‌شود که علاوه بر واردات ماشین آلات خارجی، تولید داخلی را نیز رونق بخشید.

بهرام شکوری عضو هیات‌مدیره اتحادیه واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت