به گزارش میمتالز، سیدمهدی طبیبزاده، با بیان اینکه کرمان را استان معدنی و بهشت زمین شناسی میشناسند و پتانسیلهای بسیار زیادی را خداوند در دل این استان قرار داده است، اظهار داشت: استان کرمان در حوزههای مختلفی، چون وجود معادن بزرگ، میزان استخراج سالیانه، تنوع معادن و ارزش افزوده در کشور رتبه اول را داراست و در چنین شرایطی طبیعی است که انتظار داشته باشیم که این همه ثروت و امکانات نقشی در توسعه و ساختن آینده استان داشته باشد.
وی با اشاره به سرمایههایی که از استان کرمان در حوزه معادن خارج شده و صرف توسعه استان نمیشود، گفت: در ارتباط با منابع بین نسلی صحبت میکنیم و باید دید که در حوزه معدن تا چه اندازه به رسالت خود در برابر نسلهای آینده عمل کردهایم و برای آنها چه خواهیم گذاشت؟
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه درآمدهای حاصل از استخراج معادن به چند شکل از استان خارج میشوند که از جمله آن میتوان به حقوق دولتی معادن اشاره کرد، افزود: سالانه برای مادههای معدنی رقمی تعیین شده که بر اساس میزان استخراج باید به خزانه دولت پرداخت شود که این عدد امسال در کرمان به بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه براساس قانون قرار بود که ۱۵ درصد این مبلغ به استان برگردد و صرف توسعه زیرساختها و زیربناها شود، بیان کرد: متاسفانه این مبلغ به استان برنمیگردد و به دلیل اینکه این مبالغ وارد خزانه دولت میشود و اولویتهای دیگری برای پرداخت در مسائل کلان کشوری برای هزینههای جاری وجود دارد، از این رهگذر پول چندانی وارد استان کرمان نمیشود.
طبیبزاده با بیان اینکه شرکتهای معدنی استان کرمان مجبورند کالاهای خودشان را با قیمتهای دستوری به کارخانجات فولاد و یا کارخانجات فرآوری بدهند با این هدف که محصولات این کارخانجات با قیمت کمتری به دست مصرفکننده و مردم برسد، گفت: مسئله اینجا است که ثروت عظیمی از معادن استان کرمان به این کارخانجات میرود و از سوی دیگر در قیمت تمام شده محصولات آنها که به دست مصرف کننده میرسد تاثیری ندارد و این موضوع تنها به صورت یک رانت برای شرکتهای بزرگ فرآوری بوده و لطمه زیادی به اقتصاد استان کرمان میزند.
وی با بیان اینکه سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۶۰ هزار میلیارد تومان سود شرکتهای معدنی دولتی استان کرمان بود که توسط سهامداران این شرکتها، این رقمها از استان کرمان خارج میشود، ادامه داد: زمانی که معادن استخراج میشوند از این سرمایه باید برای نسلهای آینده هم چیزی باقی بماند نه اینکه این معادن، به سرعت استخراج شده، با فرآوری کم از استان خارج شوند و چالههای عمیقی از معدن باقی بماند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه زمانی که ما منابع بین نسلی را مصرف میکنیم باید اثراتی برای نسلهای بعد بگذاریم تا آنها هم بتوانند خودشان و استان را اداره کنند، گفت: ما حداکثر شمش فولاد و یا کاتد مسی تولید کرده و از استان خارج میکنیم در حالی که ارزش افزوده بیشتر در انتهای زنجیره است که در استان کرمان نیست.
وی با اشاره به اینکه اثرات زیست محیطی که ایجاد میشود از دیگر تبعات استخراج معادن برای استان کرمان است، گفت: استخراج معادن و یا فرآوری آنها، آلودگیهایی ایجاد میکند که اثرات آنها بر زندگی مردم، سلامت و کشاورزی آنها فراوان دیده شده است.
طبیبزاده با بیان اینکه در سفر رئیس جمهور به استان کرمان پروژههای زیادی معرفی و موارد زیادی مطرح شد و هم استاندار کرمان و هم نمایندگان استان پیگیر این مساله هستند، افزود: برای جلوگیری از خروج سرمایه از استان کرمان، هماهنگی بین بخش خصوصی، نمایندگان مجلس و سیستم قضایی و اجرایی استان شکل گرفته است.
وی با اشاره به اقداماتی که میتوان به صورت فوری در این حوزه انجام داد، بیان کرد: سهم بازار شرکتها و پروژههای بزرگ از صنعت، خدمات و تجارت استان کرمان کم است و این یعنی کالاها، قطعات، تجهیزات، ماشین آلات و ... این پروژهها از خارج از استان کرمان تامین شده و به طور متوسط ۲۰ درصد بازار اینها شرکتها از کرمان تامین میشود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه اگر این عدد به درصد بالاتری برسد هم به بنیه تکنولوژی استان کمک شده و هم به توسعه واحدهای تولیدی کوچک و متوسط و ایجاد اشتغال و ماندن سرمایه و چرخش ثروت در استان کرمان کمک میشود، ادامه داد: در بلند مدت هم باید زنجیره ارزش افزوده از سنگ آهن تا قطعات ارزشمند فولادی در کرمان ایجاد شود چرا که ارزش افزوده در انتهای زنجیره است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۲۵۰ پروژه میتوان تعریف کرد که از شمش فولادی حاصل از شرکتهای فولادی کرمان بتوانند تغذیه شوند، گفت: باید تمام استان دست به دست هم داده تا ۲۰ سال آینده استان را کرمان را ترسیم کنند؛ اینکه کشاورزی، آب، معدن و ... استان در شرایطی قرار دارد و بر این اساس پروژههایی را برای استان کرمان تعریف کرد.
طبیبزاده با بیان اینکه با روشهای سنتی با صنایع عقب افتاده نمیتوان آینده استان کرمان را تامین کرد، افزود: آینده استان با شرایطی که پیش میرویم آینده مبهمی است، اما با وفاق که خوشبختانه در استان کرمان ایجاد شده، به دنبال این هستیم تا معادن موتور پیشران و محرکه اقتصادی استان کرمان باشند، سهامداران باید سود حاصل از فعالیتهای معدنی خود را در استان کرمان سرمایه گذاری کنند و از همه مهمتر سهم استان کرمان از حقوق دولتی معادن به استان بازگردد.
منبع: خبرگزاری تسنیم