به گزارش میمتالز، طرح استخراج آلومینا از نفلین سینیت به عنوان یک طرح راهبردی و کلان حدود ۲۵ سال قبل کلنگ زنی شد، اما سستی ها، کارشکنیها و تغییر دولتهای مختلف موجب شد که اجرا و تکمیل آن به عنوان مطالبه محلی و ضرورت ملی تا امروز نهایی نشود.
هر چند در سالهای گذشته مدیران دولتهای مختلف بهانههای مختلفی برای عقیم ماندن طرح استخراج آلومینا از نفلین سینیت در شهرستان سراب آذربایجان شرقی، ۱۳۰ کیلومتری شمال شرق تبریز، آورده اند، اما ناظران محلی میگویند که باندبازی و منفعت واردات آلومینا به عنوان ماده اصلی مورد نیاز برای تولید آلومینیوم از خارج کشور، دلیل اصلی ابتر ماندن این طرح کلان ملی در بیش از ۲ دهه اخیر بوده است.
در شرایطی که نگاه توسعه محور نظام به مناطق مختلف کشور، دلیل اصلی کلنگ زنی طرح استخراج آلومینا از معدن نفلین سینیت سراب در آذربایجان شرقی بوده، محقق نشدن آن در ۲۵ سال گذشته موجی از بدبینی و نارضایتی را در بین مردم منطقه نسبت به مدیران مسوول گذشته در ارتباط با اجرای این طرح اشتغال زا و ثروت آفرین دامن زده است.
نهایی شدن طرح استخراج آلومینا از نفلین سینیت در سراب به ویژه زمانی اهمیت دوچندان مییابد که بدانیم محل استقرار معدن با مشکل بیکاری و مهاجرت در سالهای گذشته مواجه بوده، به گونهای که بر اساس آمار غیررسمی، حداقل ۲ برابر جمعیت ۱۳۵ هزار نفری شهرستان سراب، در دهههای اخیر به دلیل بیکاری به مناطق دیگر کشور به ویژه تهران، نقل مکان کرده اند.
در چنین شرایطی دولت سیزدهم به عنوان دولتی مردمی پس از آغاز فعالیت خود، به نتیجه رساندن طرح نفلین سینیت سراب را از یکی از اولویتهای خود در آذربایجان شرقی اعلام کرد تا شیرینی آن در زیر زبان مردم منطقه پس از افزون بر ۲ دهه انتظار مزه کند؛ حال، اما خبرها از کند شدن روند اجرای این طرح حکایت میکنند، امری که در صورت صحت میتواند بار دیگر بارقه امید مردم منطقه را به ناامیدی تبدیل کند.
این خبر در حالی منتشر شده که مسوولان ارشد آذربایجان شرقی به جد پیگیر اجرای مفاد قرارداد استخراج آلومینا از معدن نفلین سینیت سراب هستند؛ در همین راستا استاندار آذربایجان شرقی و نمانیده، ولی فقیه در استان، اوایل تیر ماه امسال در محل اجرای طرح حضور یافتند تا ضمن آشنایی با مسایل و مشکلات آن در جریان کیفیت پیشرفت کارها قرار گیرند.
از سوی دیگر این دغدغه درباره طرح نفلین سینیت سراب همواره وجود دارد که مخالفان اجرای آن کاری بکنند که عملیات اجرایی استخراج آلومینا در دولت سیزدهم نیز مانند دولتهای قبلی مشمول مرور زمان شود تا هدیه دولت مردمی به مردم صبور این منطقه نرسد؛ به ویزه با در نظر گرفتن این نکته که دولت سیزدهم تصمیم گرفته بر این طرح معطل مانده نقطه پایانی بگذارد.
خرداد ماه پارسال بود که فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) با اشاره به اهمیت معدن نفلین سینیت سراب و ضرورت افزایش تولید آلومینا در کشور به عنوان یک ماده راهبردی اعلام کرد که با استفاده از تمام ظرفیتها پروژه ۷۰ هزار تنی تولید پودر آلومینیوم از ماده معدنی نفلین سینیت سراب را زودتر از موعد مقرر تکمیل و تحویل خواهیم داد.
سیدحسین هوشالسادات، افزود: این پروژه طبق قرارداد ۴۸ ماهه باید تکمیل و تحویل داده شود و با تمام تلاش خود سعی میکنیم که در زمان پروژه صرفهجویی لازم انجام شود تا از این پروژه نیز سربلند بیرون آییم.
وی از اعتمادی که به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) در اجرای این پروژه شده است، تقدیر و تشکر کرد و گفت: این پروژه نیز مانند دیگر پروژههای قرارگاه در جهت خودکفایی، قطع وابستگی و تامین نیاز داخل است که امیدواریم در اسرع وقت تکمیل گردد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) با بیان اینکه در این پروژه از تکنولوژی روز دنیا استفاده میکنیم، اضافه کرد: تجهیزات اصلی پروژه شناسایی شده است و با تمام توان از ظرفیتهای بومی منطقه حداکثر استفاده را در اجرای پروژه خواهیم کرد.
هوشالسادات همچنین تصریح کرد: ظرفیت فاز اول این واحد ۷۰ هزار تن پودر آلومینا از نفلین سینیت است که قابلیت ارتقاء تا ۲۰۰ هزار تن در سال را نیز دارا میباشد.
در همان وقت معاون وقت وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو نیز تأکید کرد که افزایش تولید آلومینا در کشور، کاهش ارزبری برای صنعت آلومینیوم به دنبال خواهد داشت.
وجیهالله جعفری گفت: در حال حاضر کشورمان سالانه به ۱.۵ میلیون تن پودر آلومینا نیاز دارد که بخش عمدهای از آن از طریق واردات تامین میشود.
وی ادامه داد: طبق قرارداد با قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) در فاز نخست پروژه سالانه ۷۰ هزار تن پودر آلومینا از ماده معدنی نفلین سینیت در شهرستان سراب تولید میشود که تاثیر قابل ملاحظهای در خروج ارز از کشور میگذارد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو یادآوری کرد: تولید فعلی آلومینا در کشور سالانه به ۲۵۰ هزار تن میرسد، از این رو ضروری است که زمینه افزایش تولید این ماده فراهم شود.
جعفری ادامه داد: پیشبینی شده در صورت امکان، تولید آلومینا از نفلین در فازهای توسعه به ۲۰۰ هزار تن در سال افزایش یابد.
وی، ارزش فاز نخست پروژه را ۱۳۷ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: طرح در مدت چهار سال اجرا و ساخته خواهد شد.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، تولید آلومینا از نفلین علاوه بر کاهش وابستگی به واردات، با احتساب محصولات جانبی ارزش افزوده بالایی را ایجاد میکند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی با بیان این که نفلین سینیت به عنوان بزرگترین معدن کشور میتواند در اقتصاد منطقه و حتی کشور تاثیرگذار باشد، گفت: به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد سرعت اجرای پروژه نفلین سینیت کند شود، زیرا بهره برداری از این پروژه آرزوی دیرینه مردم سراب است.
صابر پرنیان دیروز در سفر به شهرستان سراب با بیان این که متاسفانه در سالهای گذشته توجه کمی به پروژه نفلین سینیت شده است، اظهار کرد: سالنهای فرآوری این پروژه در حال ساخت است، اما اخیرا سرعت انجام پروژه کند شده که در این زمینه گزارش ویژهای تهیه میکنیم که به وزارت صمت ارسال شود.
وی با بیان این که امیدواریم بهره برداری از این طرح بزرگ صنعتی در دولت سیزدهم هدیهای به مردم باشد، گفت: اگر سرعت اجرای پروژه کند شود صادقانه به مردم گزارش خواهیم داد در این زمینه امیدواریم با وعدههایی که داده شده طبق زمانبندی اعلام شده این پروژه به بهره برداری برسد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی ادامه داد: فاز اول این واحد بزرگ صنعتی طبق زمان بندی ارایه شده باید قبل از اتمام دولت سیزدهم به بهره برداری برسد.
وی ادامه داد: با توجه به موقعیت مناسب سراب از لحاظ زیرساختی، این شهرستان فرصتی بکر برای سرمایه گذاری و توسعه دارد در زمینه تکمیل و تامین زیرساختها و موانع تولید برنامههای جدی داریم و امیدواریم با رفع موانع و ایجاد اشتغال پایدار بتوانیم معیشت مردم را بهبود دهیم.
فرماندار سراب، با تاکید بر تسریع در اجرای فاز اول پروژه نفلین سینیت سراب گفت: این طرح پیشرفت مناسبی دارد، اما با توجه به فصل کاری محدود در این شهرستان، باید تلاش شود عملیات اجرایی آن طولانی نشود.
علی جهانی در جمع مسوولین طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب افزود: امسال یک هزار و ۲۱۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح نفلین سینیت سراب پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه وجود زیر ساختهای طرح نفلین، بستر مستعد ایجاد بسیاری از طرحهای اقتصادی در منطقه است، ادامه داد: زیرساختهای این طرح از نظر آب، برق، گاز و جاده دسترسی به معدن رزگاه فراهم است و میتوان در کمترین زمان ممکن، طرح را تکمیل کرد.
رضایی، مجری طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب و رییس مرکز تحقیقات کاربرد مواد معدنی غرب کشور نیز گفت: با بهره برداری از این طرح صنعتی و معدنی بزرگ زنجیرههای تولید و صنایع پایین دستی آن توسعه بسیار خوبی پیدا میکنند.
وی افزود: این طرح با سرمایه گذاری ۱۳۸ میلیون یورو در فاز اول، ظرفیت تولید ۵۶ هزار تن پودر آلومینا، ۱۴ هزار تن پودر بوهمایت، ۷ هزار تن کربنات پتاسیم، ۱۲ هزار تن کربنات سدیم و ۴۵ هزارتن سولفات پتاسیم در سال را خواهد داشت.
وی ادامه داد: با بهره برداری ازفاز اول این طرح، برای ۲ هزار نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم فرصت شغلی فراهم میشود.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) آذربایجانشرقی