تاریخ: ۱۱ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۶:۰۹
بازدید: ۴۲۶
کد خبر: ۲۸۶۹۴۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

چرا سنگ آهن خام و کنسانتره به جای گندله فروخته اید؟

چرا سنگ آهن خام و کنسانتره به جای گندله فروخته اید؟
‌می‌متالز - کنسانتره سنگ آهن، محصول مورد نیاز برای کارخانه گندله سازی است. در سنگ آهن مرکزی کارخانه کنسانتره (یا فرآوری) در زمان مرحوم دهستانی به بهره برداری رسید و سالیانه بین ۳ تا ۴/۵ میلیون تن محصول کنسانتره تولید می‌کرد. سوال مهم از مدیران شرکت سنگ آهن مرکزی بافق: چرا سنگ آهن خام و کنسانتره به جای گندله فروخته اید؟

به گزارش می‌متالز به نقل از بافق فردا، کنسانتره سنگ آهن، محصول مورد نیاز برای کارخانه گندله سازی است. در سنگ آهن مرکزی کارخانه کنسانتره (یا فرآوری) در زمان مرحوم دهستانی به بهره برداری رسید و سالیانه بین ۳ تا ۴/۵ میلیون تن محصول کنسانتره تولید می‌کرد.

در زمان مدیریت حاج جواد عسکری، احداث کارخانه گندله استارت خورد و در زمان مدیریت آقای فلاح، به بهره برداری رسید. این کارخانه، امید مردم بافق بوده و هست. با احتساب ارزش افزوده یک میلیون تومانی در هر تن گندله نسبت به کنسانتره، با تولید ظرفیت ۵ میلیون تن ظرفیت اسمی کارخانه گندله، سالیانه نزدیک به ۵ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده، نصیب شرکت و شهر می‌گردد که نشان دهنده اهمیت بالای این کارخانه و محصول گندله است.

اما نکته بسیار جالب اینجاست که در زمان مدیریت فعلی شرکت سنگ آهن مرکزی، امسال در تابستان، در طی ۷۵ روز توقف کارخانه گندله (احتمالا به دلیل تولید بیش از اندازه در ماه‌های اردیبهشت و خرداد و پاره شدن زنجیر اصلی و خرابی تجهیزات دیگر کارخانه) با تصمیم مدیرعامل، رییس هیات مدیره و معاون بازرگانی شرکت سنگ آهن به جای گندله، کنسانتره فروخته شده است حال آنکه نزدیک به ۶۰۰ هزار تن گندله در انبار موجود بوده است! حتی شنیده می‌شود بعد از ۵۲ روز که گندله متوقف و تعطیل بوده است (و خرید زنجیر ۱۸۰ میلیارد هزینه داشته) علیرغم اعلام آمادگی کارخانه گندله برای استارت مجدد، بنا به دستور مستقیم یکی از معاونین، به مدت ۲۳ روز دیگر این کارخانه متوقف مانده تا باز هم کنسانتره‌ها به فروش برسد!

چند سوال مهم در اینجا مطرح است، هرچند می‌دانیم هیچکدام از مدیران شرکت، نه جوابی می‌دهند نه جوابی دارند که بدهند، چون به نظر می‌رود هیچ اشرافی بر موضوعات ذکر شده و شرکت سنگ آهن و کارخانه داری و … ندارند چرا که سابقه کاری برخی از معاونین تازه از راه رسیده شرکت، در حد شراکت در یک کارگاه بسته بندی با یک آبدارچی، دو کارگر و سه پیک موتوری بیشتر نبوده است. اما رسالت ما سوال کردن و شفاف سازی است. اگر جوابی نبود، خود در نوشته‌های بعدی جواب خواهیم داد:

۱ـ در تابستان امسال، چرا فروش کنسانتره علیرغم موجودی بالای انبار‌های گندله، در دستور کار قرار گرفت به گونه‌ای که از ۹۳ تن فروش در سه ماهه اول به ۲۱۰ هزار تن در سه ماهه دوم (افزایش ۲۲۵۰ درصدی؟!)، به صورت ناگهانی افزایش داشته است؟ در صورتی که این ماده حیاتی مورد نیاز کارخانه گندله سازی برای سنگ آهن مرکزی بسیار مهم است. قابل تامل است بدانیم روزانه بین ۱۴ تا ۱۵ هزار تن گندله تولید می‌شود که با احتساب قیمت ۳ میلیون تومانی هر تن، رقم زیان روزانه ۴۵ میلیارد تومان می‌شود که در صورت صحت دستور توقف ۲۳ روز، چیزی در حدود یکهزار میلیارد تومان! خسارت ناشی از این دستور را شاهدیم. پاسخی آیا هست؟

۲ ـ مبلغ ۲/۲ هزار میلیارد تومان فروش کنسانتره در تابستان، در کجای هزینه کرد و سرمایه گذاری‌های شرکت دیده شده است؟ این درحالیست که برای هزینه‌های همین مدت، ۸۵۰ میلیارد تومان نیز از بانک تجارت وام گرفته شده است. آیا سال گذشته در برنامه ریزی‌های شرکت، فروش کنسانتره نیز دیده شده یا صرفا خریدار، به صورت ناگهانی، از جعبه جادو بیرون جسته و مدیران سنگ آهن مرکزی، شق القمر کرده اند؟ آیا فروش کنسانتره در مدت توقف کارخانه گندله، به عنوان محصول اولیه مورد نیاز آن، باعث نشده است که بهای تمام شده گندله در سنگ آهن مرکزی حتی بیش از ۵۰ درصد افزایش یابد که همین نکته، سبب کاهش شدید حاشیه سود خالص این شرکت (۴۰ درصد کاهش) نسبت به سال گذشته شده است؟ این نکته نیز حایز اهمیت است که فروش کنسانتره در سنگ آهن مرکزی در تابستان امسال، نزدیک به ۴۰ درصد ارزان‌تر از روند قیمتی بازار بورس کالا بوده است. بازاریابی نامناسب، محصولات بی کیفیت و یا …. سبب این ارزان فروشی است؟ (رجوع کنید به نمودار‌های کاهش نرخ کنسانتره در شش ماهه امسال در بورس کالا)

۳ ـ شنیده شده است که شرکت گوهران چغارت نیز که مالک اصلی آن خود شرکت سنگ آهن مرکزی است علیرغم قرارداد اصلی خود که پرعیار سازی باطله‌های شرکت و تهیه سنگ آهن دانه بندی برای خوراک کارخانه کنسانتره است، بر خلاف تعهد خود، بیش از ۳۰۰ هزار تن سنگ آهن دانه بندی را به فروش رسانده است. سوال این است که چه کسی و بر اساس چه دلیل و قانونی، سنگ آهن دانه بندی شده و مواد خام شرکت سنگ آهن مرکزی را چوب حراج زده؟ حال آنکه شرکت، در تهیه خوراک مورد نیاز خود، برای گندله سازی، دچار مشکل است. دستگاه‌های بازرسی و حراست در وزارتخانه رفاه، صندوق بازنشستگی فولاد و … چه می‌کنند؟ آیا نظارتی بر این موارد هست؟

آیا پاسخی از مسوولان شرکت خواهیم شنید؟ تا به کی به جای پاسخ گویی کارشناسانه به شو‌های تبلیغاتی، استوری‌های اینستاگرامی، چای قندپهلو و شعر وحشی بافقی و …شاهد عوامفریبی باشم؟

امید که خداوند همه را به راه راست هدایت فرماید و در روز حساب، یاریمان کند..

آمین

منبع: بافق فردا

عناوین برگزیده