میمتالز - به رغم اهمیت و تاثیر گذاری نسبی که کارزارها و کمپینهای مجازی و طرح مطالبات محیط زیستی در این فضا دارد، نمیتوان به اثربخشی عینی این نوع کنشها چندان امیدوار بود. چرا که اصولا دل بستن به ابتکارات اصطلاحا کلیکتیویستی (متشکل از کلمه Click به معنای کنش مجازی و Tivism بر گرفته از مفهوم Activism به معنای فعال بودن در امور اجتماعی) و به زبان ساده راه انداختن یک کارزار مجازی برای حل یک مشکل واقعی به واقع مانند جنگیدن با دشمن واقعی از زیر پتو و با گلوله مشقی است که تنها صدا دارد و دیگر هیچ. البته صدای برخواسته از کارزار مجازی، ممکن است کسانی را از خواب بیدار و از خبری مطلع کند، اما قطعا در عالم واقع کمتر کسی را مجبور به اتخاذ تصمیمی میکند که قبلاً بر اساس منفعت خود اتخاذ کرده است.
جعفر خوشروزاده
آسیب شناس و استراتژیست فضای مجازی
پیشنهادات
به گزارش میمتالز، با عنایت به نکته بالا ضمن یادآوری اثربخشی محدود و نسبی فعالیتهای مجازی و کارزارهای اینترنتی برای متقاعد کردن مقامات به توقف روند احداث پروژه کارخانه سیمان ویدر واقع در بخش خرقان شهرستانهای ساوه و زرندیه که به اذعان کارشناسان و خبرگان امر، بر خلاف مصالح طبیعت، محیط زیست انسانی، نباتی و حیوانی منطقه است، علاوه بر تاکید بر تداوم روشنگری و اطلاع رسانی و اعتراضهای معقول در فضای مجازی، ۵ محور به قرار ذیل پیشنهاد میشود.
- با توجه به اینکه در جریان احداث این کارخانه قرار است حقی از ساکنان منطقه و روستای ویدر ضایع شود، بر اهالی این روستا فرض است که برای جلوگیری از ضایع شدن حق خود با طرح شکایت رسمی از مرجع قضایی شهرستان تقاضای احقاق حق کنند و اگر تاکنون این کار را کرده اند، جدی پیگیر رسیدگی به آن شوند و دستگاه قضایی و بخصوص دادستان شهرستان به عنوان مدعی العموم با جدیت در این موضوع ورود کرده و حکم به اجرای عدالت در حق کسانی دهند که حقی از آنها در این زمینه قرار است ضایع شود.
- هر چند کارشناسان و خبرگان محیط زیست و سازمانهای مردم نهاد در این مدت تلاشهای قابل توجهی را برای تبیین ابعاد و پیامدهای منفی زیست محیطی این پروژه به خرج داده اند، اما پیشنهاد میشود مجموعه پیامدهای منفی احداث این کارخانه به صورت علمی و در عین حال شفاف و قابل فهم تهیه و در قالب موضع و بیانیه رسمی در حجمی کم، اما مستدل و مستند برای مراجع مختلف ارسال و منتشر شود.
- رسانههای رسمی و معتبر شهرستانهای ساوه و زرندیه در قالب گزارشهای اختصاصی بیطرفانه و به دور از تعصب و هیجان نقطه نظرات طرفین، مطالبات و مزایا و مهمتر از همه نظر و موضع صریح مسوولان شهرستانهای ساوه و زرندیه را در مورد احداث این کارخانه جویا و منعکس کنند و فعالان و قلم به دستان فضای مجازی این گزارشها را متناسب با ذائقه مخاطب فضای مجازی، بازنشر دهند.
- مقامات مسوول شهرستانهای ساوه و زرندیه اعم از امامان جمعه، نماینده شهرستان در مجلس، فرمانداران شهرستانهای ساوه و زرندیه، روسای سازمانها و ادارات مرتبط از ناحیه خاکستری و کدر موضعگیری خارج شوند و بر اساس مصلحت و خواست مردم با شجاعت و شفافیت موضع موافق و یا مخالف خود را اعلام کنند. در جریان پرونده پسماند هرگز موضع قاطع و شجاعانه و اثرگذار امام جمعه وقت و همراهی شفاف فرماندار وقت و نماینده مجلس وقت با این موضع، از یادها نرفته است. این اجماع مسوولان درباره کارخانه سیمان ویدر هم میتواند تکرار شود.
- جناحهای سیاسی، نمایندگان احزاب و گروههای فعال سیاسی و صنفی و کاندیداهای بالقوه که در عرصه انتخابات گرفتن رای از مردم برایشان اهمیت حیاتی دارد، این فرصت را برای نشان دادن عیار مردمی بودن خود از دست ندهند و موضع و برنامه شفاف خود را در قبال کارخانه سیمان ویدر در حال حاضر و اقدام احتمالی خود در صورت انتخاب شدن در انتخابات آتی را اعلام کنند.
گام عملی
همچون تجربه پسماند، فرماندار ویژه ساوه نشستی با حضور امامان جمعه شهرستانهای ساوه و زرندیه، نماینده شهرستان در مجلس، سایر مسوولین شهرستانهای ساوه و زرندیه، نخبگان، اصحاب رسانه و کارشناسان محیط زیست و بخصوص طراح، مجری و مالک پروژه کارخانه سیمان ویدر برگزار کنند و موضوع را در معرض بحث و تبادل نظر و نتیجه گیری نهایی بگذارند. پیشنهاد پنجگانه و گام عملی ذکر شده در سطور بالا در راستای باز کردن گره با دست و نه با دندان و در چارچوبهای قانونی و سازوکارهای عقلانی پیشنهاد شده و قطعا در صورت غفلت از این سازوکارهای قانونی و عقلانی زمینه برای بروز این مطالبه به اشکال غیر منطقی و دارای هزینههای بیشتر فراهم میشود.
منبع: وقایع استان