تاریخ: ۱۰ مهر ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۹:۵۵
بازدید: ۱۳۲
کد خبر: ۲۷۵۸۶۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

احداث سومین کارخانه سیمان در خرقان، فرصت یا تهدید

احداث سومین کارخانه سیمان در خرقان، فرصت یا تهدید
‌می‌متالز - شهرستان زرندیه را با پنج شهر مامونیه، پرندک، زاویه، رازقان و خشکرود و سه بخش مرکزی، خرقان و زاویه، در نگاه اول با صنعت و کشاورزی می‌شناسند، اما واقعیت این است که این منطقه ظرفیت‌های متعددی همچون گردشگری دارد که زبانزد عام و خاص است.

به گزارش می‌متالز، از آبشار ۳۰ متری روستای چناقچی و کلیسای سرکیس مقدس به عنوان شاخص‌ترین آثار طبیعی و تاریخی گرفته تا سرزمین ایرانیان به عنوان بزرگترین مجموعه تفریحی و توریستی کشور و نیز افزون بر ۱۰ هزار هکتار باغ پسته که مانند یک فضای سبز در فاصله ۶۰ کیلومتری تهران تنفس را برای پایتخت کشور آسانتر کرده و نیز روستا‌های زیبای متعدد، ظرفیت‌های شاخص طبیعی و گردشگری زرندیه است که همواره مغفول مانده اند.

بخش خرقان با افزون بر ۴۰ روستا در غرب شهرستان زرندیه و شمال غرب شهر ساوه واقع شده و به لحاظ برخورداری از ظرفیت‌های متعدد اقتصادی و گردشگری و حضور اقوام گوناگون، ایران کوچک نامیده می‌شود.

قلعه و تپه‌های باستانی روستای الویر، غار شاه پسند، قلعه قار قالوخ، تپه باستانی و قلعه علیشار، حمام کلبعلی خان خلج در روستای ویدر، تپه باستانی دوزج، مسجد روستای چلسبان، کلیسای ۴۰۰ ساله چناقچی علیا، قلعه ضیاء در روستای وسمق و حمام روستای بند امیر، بخشی از آثار تاریخی در این منطقه به شمار می‌رود.

اقتصاد مردم خرقان بر پایه کشاورزی و دامداری است و عمده محصولات کشاورزی آن گندم و جو، حبوبات، بادام، گردو، صیفی و کشمش است و علاوه بر آن مشاغل سنتی از جمله آهنگری، ریسندگی، قالیبافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، جوراب بافی، سبدبافی و ... نیز در این بخش همچنان زنده اند.

اما هرازگاهی برخی مخاطرات زیست محیطی سیمای جذاب و دیدنی بخش خرقان را خدشه دار می‌کند و چهره این منطقه جذاب و دیدنی را دگرگون کرده و تغییر می‌دهد که نمونه آن فعالیت معادن گچ، سیمان و ... و معدن‌کاوی‌های لجام گسیخته در این بخش است.

فعالیت قانونی معادن موجود در این منطقه و برداشت‌های بعضا غیرقانونی از معادن خرقان علاوه بر تبعات زیست محیطی که بر جای می‌گذارد نارضایتی‌های زیادی را برای خرقانی‌ها بوجود آورده است و این روز‌ها که احداث سومین کارخانه سیمان در این بخش کلید خورده نارضایتی‌ها تبدیل به اعتراض شده و تماس‌های تلفنی فعالان محیط زیست و اهالی روستا‌های مجاور و ابراز مخالفت با احداث سومین کارخانه سیمان در این منطقه با خبرگزاری ایسنا، بیانگر نارضایتی مردم منطقه است. در این گزارش به بیان دلایل مخالفت مردم و مسوولان با احداث سومین کارخانه سیمان بخش خرقان پرداخته‌ایم.

در همین رابطه مدیر عامل انجمن حافظان رویش طبیعت زرندیه در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: این روز‌ها شاهد احداث سومین کارخانه سیمان با نام "سیمان سفید فرداد ساوه" به صورت ضربتی در بخش خرقان شهرستان زرندیه استان مرکزی در میانه روستا‌های خان آباد، سیدآباد، علی آباد، کوشکک، میانه، ویدر و شهرخشکرود هستیم.


یک کف دست زمین و چندین کارخانه و معدن!


"حسین اکبرلو" با اشاره به اینکه این کارخانه در دامنه کوه آق برون و در فاصله ۹۸ کیلومتری پایتخت، در حال احداث سوله است، گفت: سومین کارخانه سیمان خرقان در حالی احداث می‌شود که در فاصله‌ای بسیار کم (حدود چهار کیلومتر از محل جانمایی شده) کارخانه بزرگ سیمان خاکستری ساوه با ظرفیت تولید حدود دومیلیون تن در سال و کمی آن سوتر، کارخانه سیمان سفید ساوه با ظرفیت تولید حدود ۸۰۰ هزار تن در سال قرار دارند.

وی با بیان اینکه همچنین کارخانه‌های متعدد سنگ‌کوبی در حوالی این محل بوفور وجود دارد که فاصله یکی از آن‌ها حدود سه کیلومتر تا محل احداث کارخان سیمان جدید است و افزون بر تولید پودر سنگ، آهک هیدراته هم تولید می‌کند، افزود: کارخانه‌های سیمان مواد مورد نیاز شامل سنگ آهک، کائولن، مارن و خاک رس خود را از کوه‌ها و دشت‌های این منطقه در شعاع تقریبی دو الی چهار کیلومتری برداشت می‌کنند.

او گفت: تصور کنید انفجار‌های پی‌درپی در معادن، فعالیت مستمر ماشین‌های سنگین (دریل واگن، بولدوزر، بیل مکانیکی، لودر)، تردد بالغ بر ۱۵۰۰ کامیون در یک جاده باریک روستایی و میانبر‌های خاکی، ... چه شرایط را برای روستانشینان و زیستمندان طبیعت این منطقه ایجاد کرده و چه خاکی را بر سر گیاهان می‌ریزد. مضافا بر اینکه فاصله برخی از این معادن انفجاری از حریم طرح هادی، قنوات و باغات روستایی کمتر از ۲۰۰ متر است.

اکبرلو با تاکید بر اینکه کارخانجات سیمان و آهک هیدراته در بالاترین رده آلایندگی (یعنی رده ۶ و ۷ درج شده در کتابچه مقررات و ضوابط استقرار واحد‌های تولیدی، صنعتی، و معدنی موضوع ماده ۱۱ قانون هوای پاک) قرار دارند، گفت: به فرض محال که هر یک از این کارخانجات تمام ضوابط و استاندارد‌ها را رعایت کنند و تولید آلایندگی را در حد استاندارد داشته باشند، میزان آلایندگی مجموع آن‌ها چندین برابر حد مجاز خواهد شد. آلایندگی معادن و تردد کامیون‌ها در جاده‌های خاکی را نیز بایستی به آن‌ها اضافه کرد.


کارخانه سیمان آب‌بر است و زرندیه کم آب


وی گفت: از سوی دیگر صنایع سیمان از صنایع آب‌بر بوده و برحسب گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس (مدیریت منابع و اصلاح الگوی مصرف آب...) به ازای هر تن تولید سیمان بین ۲ تا ۶.۲ مترمکعب آب مصرف می‌شود. این در حالی است که این منطقه با میانگین بارندگی زیر ۲۰۰ میلیمتر جزو مناطق خشک استان به شمار می‌رود. از طرفی در سال آبی جاری میزان بارندگی بسیار کمتر از میانگین بوده و در برخی از ایستگاه‌ها زیر ۱۰۰ میلیمتر گزارش شده است.

او با اشاره به اینکه دشت نگون بخت زرندیه با وسعت ۱۲۰۰ کیلومترمربع، از سالیان قبل جزو دشت‌های با وضعیت بحرانی و قرمز اعلام شده است، گفت: سالانه حدود ۸۰ سانتیمتر افت سطح سفره آب‌های زیر زمینی و بالغ بر ۴۰ میلیون مترمکعب کسری سالانه حجم مخازن آب‌های زیرزمینی این دشت گزارش شده است و امروز مجموع این کسری، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب تخمین زده می‌شود. با این حال بجای برداشت ۸۱ میلیون مترمکعب طبق الگوی وزارت نیرو، امروزه بیش از ۱۸۰ میلیون مترمکعب توسط ۶۳۰ حلقه چاه شناخته شده استحصال انجام می‌شود. به این عدد می‌بایستی خروجی چاه‌های غیرمجاز و قنوات را نیز اضافه کرد.

مدیرعامل انجمن حافظان رویش طبیعت زرندیه تاکید کرد: در نهایت بی‌تدبیری مجوز احداث صنعت آب‌بر در این منطقه بحرانی داده می‌شود آن هم در حاشیه رودخانه و با فاصله بسیار نزدیک به آن (بجای ۷۵۰ متر فاصله تا حریم رودخانه، فقط ۳۰۰ متر فاصله دارد) و همچنین بجای قرار گرفتن در انتهای باد غالب، در ابتدای آن واقع می‌شود.


روش عجیب تامین آب!


وی که مدعی است که روابط ناسالمی در صدور مجوز تاسیس این کارخانه وجود داشته، گفت: از نشانه‌های روابط ناسالم در صدور مجوز تاسیس، روش تامین آب به مقدار ۵ لیتر در ثانیه از یک شرکت تابعه در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری است. در حالیکه شرکت تابعه که در پرندک قرار دارد با چاه آب ۱۰ لیتر در ثانیه‌ای که دارد، خود گرفتار کمبود آب است چراکه پرندک از نواحی خشک و بحرانی آب زرندیه است. ضمن آن که ۵ لیتر در ثانیه حتی یک ششم نیاز آبی شرکت سیمان جدید را هم تامین نمی‌کند، بر این اساس اینجا بجاست که اصطلاح "کلاه فنی" را برای این اقدام بکار ببریم. از سوی دیگر انتقال این مقدار آب، بار ترافیکی جاده تنگ و باریک خرقان را سنگین‌تر و حادثه خیزتر خواهد کرد.

او گفت: بدیهی است که با این شرایط، احداث کارخانه سوم سیمان که قطعا عدول از ضوابط، بویژه نادیده گرفتن مختصات اقلیمی و اکولوژیکی، عدم رعایت مشخصه‌های اجتماعی و فرهنگی (نارضایتی یکپارچه اهالی فعال در حد تنظیم طومار) و... و آسیب زدن به سلامت جسمی و روانی اهالی را در اجرای آن شاهد هستیم، نابودی چراگاه‌ها، مراتع، مزارع، باغات منطقه در زیر آواری از گرد و غبار را بدنبال خواهد داشت و حیات وحشی که از انفجار‌های متعدد صدمه شدیدی دیده است به کلی نیست و نابود خواهد شد.

اکبرلو بیان کرد: منطقه‌ای که اهالی آن عمدتا کشاورز و دامدار و کشاورزی و اقتصاد آن‌ها مبتنی بر قنوات و دیم و وابسته به چراگاه‌های طبیعی است، هم اکنون از نظر آب اعم از زراعی و شرب در وضعیت بحرانی هستند. با برداشت آب‌های زیر زمینی آن هم در منطقه بحرانی یا ممنوعه، دچار کم آبی ویران کننده خواهند شد و در آینده نزدیک، کل جامعه و تمدن موجود رو به اضمحلال خواهد رفت.

وی معتقد است که در اخذ مجوز‌ها اعمال نفوذ شده و بجای ضوابط از روابط در اواخر دولت قبل استفاده حداکثری شده است، افزود: رییس اداره محیط زیست زرندیه در جلسه ۱۵ شهریورماه سال جاری در فرمانداری شهرستان اعلام کرد که از این اداره استعلام زیست محیطی کردند و این اداره درخواست احداث را بدلایل فنی رد کرده است. از طرفی شنیده شده است که درخواست‌های این شرکت از سازمان حفاظت محیط زیست کل کشور ابتدا رد شده بود ولیکن در اواخر دولت قبل تایید و صادر شده است.


سومین کارخانه سیمان تهدیدی برای سلامت دو رودخانه


یکی از اهالی روستای ویدر بخش خرقان که سومین کارخانه سیمان در مجاورت این روستا در حال راه‌اندازی است نیز در ابتدا به آب مصرفی کارخانه سیمان اشاره کرد و افزود: سرمایه‌گذار این کارخانه مدعی است که آب مورد نیاز را از پرندک تامین خواهد کرد، اما طبق استعلامی که نماینده مردم ساوه و زرندیه اخذ کرده است، مسوولان پرندک گفته‌اند که سرمایه‌گذار، یک چاه کشاورزی در پرندک خریده است و طبق قانون و با توجه به بحرانی بودن منطقه از نظر برداشت آب، اجازه خروج آب از پرندک را نخواهند داد، یا باید از آب آن چاه در همان زمین کشاورزی استفاده کنند یا چاه را بفروشند.

"حیدر نجارلو" افزود: با توجه به قانون عدم انتقال آب از مناطق مختلف به یکدیگر، قطعا هدف اینکار بعد از تکمیل پروژه و سرمایه‌گذاری، توجیه مسوولان دولتی برای حفر چاه عمیق در ویدر خواهد بود، یا برداشت از چاه عمیقی که قبلا حفر شده، که در این صورت منابع آبی ویدر و بخش خرقان دچار آسیب جدی خواهد شد.

وی با بیان تاثیر غبار و آلایندگی این کارخانه بر روی رودخانه‌های فصلی گفت: واقعیت این است که از دو طرف این کارخانه رودخانه فصلی عبور می‌کند، رودخانه‌ای که از لیله کوو (لوله کاب) می‌آید در فاصله بسیار نزدیک از جلوی درب معدن رد می‌شود و رودخانه فصلی به مراتب مهمتر، رودخانه فصلی ویدر است که از سمت کهنه باغات و پشت معدن رد می‌شود و به خشکرود و کارخانه ماسه شسته متصل می‌شود. در هر صورت آلاینده‌های شیمیایی همچون کربنات کلسیم که یک کانی شیمیایی است و غبار کارخانه سیمان به این دو رودخانه سرازیر خواهد شد و طبیعت و محیط زیست پایین دشت آلوده شده و بر سلامت مردم پایین دست و دام‌ها تاثیرگذار خواهد بود.


مجوز از کجا گرفته شده؟


وی تاکید کرد: با توجه به آگاهی مسوولان محیط‌زیست زرندیه نسبت به موقعیت کارخانه فوق، مجوز محیط‌زیستی از زرندیه صادر نشده و از استان مجوز صادر شده که دادستان و استاندار باید از مسوولان محیط‌زیستی توضیح بخواهند و با توجه به اهمیت موضوع، از طریق محیط‌زیست زرندیه مجوز صادره لغو شود.

نجارلو افزود: علم و آگاهی محیط‌زیستی مردم ویدر و منطقه خرقان بسیار بالاست، بهمین دلیل و آگاهی این مردم نسبت به عواقب محیط‌زیستی و تاثیر بر آینده خرقان، خشم مردم بسیار زیاد شده و هر لحظه امکان اعتراض میدانی و تجمع و تحصن وجود دارد. در حال حاضر بعلت پیگیری شورای ویدر و سمن‌های محیط‌زیستی و مردم ویدر از طریق نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس، فرماندار زرندیه، بخشداری خرقان و امید به جلوگیری از ساخت کارخانه، فعلا مردم راضی شده اند که تحصن و اجتماع نکنند.

وی افزود: گفته می‌شود که چند سال پیش این تجهیزات اطراف شیراز نصب شده بوده، ولی بعلت تجمع اهالی منطقه و آتش زدن حدود ۲۰ خودروی کارخانه، مجبور شده اند آنجا را تعطیل کنند. این موضوع باعث شده که مردم تصمیم بگیرند که در صورت عدم توقف احداث این کارخانه برای حصول نتیجه دست به تجمع و اعتراض گسترده بزنند. همچنین با توجه به تبانی تنی چند از اهالی روستای ویدر با سرمایه گذاران پروژه، خشم اهالی ویدر از این افراد بسیار بوده و احتمال درگیری اهالی با این چند نفر بالاست و عواقب ناگواری می‌تواند داشته باشد.


جاده محلی خرقان گنجایش اینهمه ترافیک صنعتی را ندارد


او همچنین گفت: جاده محلی خرقان بواسطه فعالیت چندین معدن و تردد بیش از حد کامیون و کامیونت و تریلر و تانکر مرتبط با حمل سنگ و سیمان دو کارخانه سیمان سفید و خاکستری، حمل خاک به کارخانه لیکا، حمل خاک به کارخانه‌های کاشی و سرامیک کشور، در شرایط کنونی گنجایش ترافیک فوق را ندارد، از طرفی منطقه خرقان تفرجگاه مردم زرندیه است و تردد وسائط نقلیه ساکنین خرقان با مشکلات بسیاری مواجه است.

نجارلو افزود: محل تلاقی معدن "ندای رهاوی" با جاده از حادثه خیزترین نقاط جاده خرقان است که تاکنون تصادفات در این نقطه موجب تحمل رنج فراوانی برای مردم منطقه شده است.

وی خواستار توقف اجرای پروژه به عنوان مطالبه جدی مردم روستای ویدر شد و افزود: احداث کارخانه سیمان سوم در این منطقه غیر ضروری بوده و مخرب محیط‌زیست و طبیعت، جاده، عامل وقوع تصادفات جاده‌ای و نقص عضو و فوت اهالی منطقه متاثر از تردد روزانه وسایط نقلیه سنگین در محوری ناایمن است و عامل قتل عام جانوران و گیاهان بومی و دارویی منطقه و عامل کم آبی و خشک شدن منابع آب منطقه و از بین رفتن مراتع دام‌ها خواهد شد.

نجارلو تاکید کرد: وجود سه معدن سنگ، یک معدن خاک در ویدر و نزدیکی دو کارخانه سیمان سفید و خاکستری ساوه و کارخانه آهک شکفته و به تازگی کارخانه سیلیس سیدآباد عامل نگرانی فزاینده مردم و تخریب محیط‌زیستی ویدر و بخش خرقان است.


در فعالیت معدن آمایش سرزمینی دیده شود


مدیرعامل سازمان مردم نهاد حافظان طبیعت ساوه و زرندیه نیز با اعلام مخالفت با احداث سومین کارخانه سیمان در بخش خرقان گفت: با وجود اینکه فعالیت معادن یکی از نیاز‌های روزانه جوامع بشری است، اما باید در فعالیت معدن آمایش سرزمینی دیده شود.

"مهدی فرقانی‌پور" با تاکید بر اینکه بخش خرقان به دلیل جاذبه‌های تفریحی و تاریخی که دارد قطب گردشگری به شمار می‌رود، افزود: چرا باید در یک منطقه با جاذبه‌های گردشگری به دنبال ایجاد واحد‌های صنعتی و معدنی باشیم. از مجموع پنج کارخانه سیمان در استان مرکزی چهار واحد فعال است که سهم خرقان از این واحد‌های معدنی سه کارخانه سیمان است که برای طبیعت و گردشگری منطقه آسیب‌زاست.

وی بیان کرد: نزدیکی زرندیه به تهران موجب شده است که صاحبان سرمایه این نقطه از کشور را برای سرمایه‌گذاری در حوزه معدنی انتخاب کنند در حالیکه استان مرکزی مملو از کوه‌های آهکی است و می‌توانند در سایر شهر‌های استان اقدام به فعالیت معدنی کنند.


مخاطراتِ مزایای ساوه و زرندیه!


فرقانی‌پور افزود: قرار بود ساوه و زرندیه با احداث سایت پسماند به زباله‌دانی کشور تبدیل شود و متاسفانه مزیت‌های این دو شهرستان موجب شده است تا در کنار توسعه اقتصادی، نگاه‌های مخربانه به این منطقه بیشتر شده و هر از گاهی شاهد صدور مجوز‌هایی نظیر سایت پسماند، کارخانه سیمان و ... باشیم.

وی گفت: با توجه به جاده درجه سه روستایی خرقان، فعالیت در حوزه معدنی بار ترافیکی را تشدید کرده، کما اینکه هم‌اکنون نیز این جاده یکی از محور‌های حادثه خیز با آمار بالای حوادث ترافیکی است. به عنوان مثال در هفته گذشته در مدت زمان ۲۰ دقیقه ۳۶۶ خودروی سواری از این محور عبور کرد، بر این اساس افزایش بار ترافیکی در این محور فاجعه‌آفرین خواهد بود.


فعالیت سومین کارخانه سیمان در زرندیه در دست بررسی است


مدیر کل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی نیز گفت: بطور کلی در صدور هرگونه مجوز صنعتی و معدنی استعلامات لازم از مراجع مربوطه نظیر محیط زیست، امور منابع آب، منابع طبیعی اخذ می‌شود و چنانچه مخالفتی صورت گیرد برابر ضوابط و مقررات اقدام خواهد شد.

"علی جودکی" افزود: چنانچه در صدور مجوز تمامی جوانب قانونی رعایت شده باشد، اما پس از صدور مجوز معارضین مردمی دیده شوند، با دعوت از طرفین تمهیدات لازم برای فعالیت قانونی و در عین حال بدون معارض اتخاذ می‌شود.

وی گفت: در خصوص احداث کارخانه سوم سیمان در بخش خرقان نیز به دلیل پیگیری نماینده مردم ساوه و زرندیه و مطالبه مردم منطقه، موضوع در دست بررسی است. از آنجاکه فعالیت‌های معدنی این چنینی منشاء استانی ندارد و معمولا مجوز اولیه از تهران یا استانداری صادر می‌شود، لذا اداره کل صنعت، معدن و تجارت پیگیر صدور مجوز و ارائه گزارش برای بررسی دقیق است.

جودکی تصریح کرد: چنانچه مجوزی صادر شود در شرایط فعلی که این واحد معدنی در شروع فعالیت است تصمیم بهتری را می‌توان برای برطرف کردن هرگونه نارضایتی اتخاذ کرد که تحقق آن منوط به بررسی بیشتر پرونده این واحد تولیدی در حوزه معدنی است تا ضمن اینکه سرمایه گذاری دچار چالش نشود، نارضایتی بوجود آمده نیز برطرف شود.

وی با تاکید بر اینکه توسعه باید همه جانبه باشد، افزود: قطعا در بررسی پرونده این واحد تولیدی معدنی تمامی جوانب دیده خواهد شد و جامع‌ترین تصمیم اتخاذ خواهد شد.


سرمایه گذار پارسال مجوز گرفته، ولی مقامات استانی اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند


نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در معدن آهکی مجاور جاده روستای ویدر بخش خرقان کارخانه سیمان سوم این منطقه در حال احداث است که موجب نارضایتی اهالی این بخش بویژه مردم روستای ویدر شده است.

حجت‌الاسلام "محمد سبزی" افزود: به محض اطلاع از آغاز فعالیت این کارخانه مراتب اعتراض مردم به استاندار مرکزی اعلام شد چراکه فعالیت آن در کنار جاده و مجاورت با روستای زیبای ویدر و نیز مخاطرات زیست محیطی و جانوری برای منطقه آسیب‌های جدی را بوجود خواهد آورد.

وی با اشاره به مخالفت محیط زیست شهرستان زرندیه با فعالیت سومین کارخانه سیمان در بخش خرقان گفت: متاسفانه سرمایه‌گذار با وجود مخالفت محیط زیست در آبان ماه سال گذشته موفق به اخذ مجوز شده است در حالیکه مقامات استانی از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند.


دستور توقف کار صادر شده، اما سرمایه گذار همچنان مشغول احداث کارخانه است


نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس خواستار توقف عملیات اجرایی احداث سومین کارخانه سیمان در بخش خرقان به دلیل نارضایتی عمومی و تبعات منفی زیست محیطی شد و افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی دستور توقف فعالیت کارخانه را صادر کرده است تا تعیین تکلیف شود، اما براساس گزارشات دریافتی سرمایه‌گذار همچنان به احداث کارخانه ادامه می‌دهد.

وی از پیگیری‌های صورت گرفته از طریق سازمان محیط زیست کشور برای توقف فعالیت این کارخانه خبر داد و افزود: فعالیت این کارخانه علاوه بر نارضایتی عمومی که ایجاد کرده تبعات متعدد زیست محیطی و زیرساختی را برجای می‌گذارد. براساس اعلام نظر کارشناسان، گردوخاک حاصل از فعالیت این کارخانه بر روی جاده خرقان می‌نشیند و بر اثر بارش، جاده را به حالت صابونی و لیز در می‌آورد که خطرآفرین و حادثه ساز است.

حجت‌الاسلام سبزی افزود: وقتی دو کارخانه سیمان خاکستری و سیمان سفید در این منطقه در حال فعالیت است نیازی به احداث کارخانه سوم آن هم در کنار جاده نیست چرا که برای محیط زیست، گونه‌های جانوری، طبیعت، سلامت مردم تهدید جدی است.

وی بیان کرد: باید هر چه سریعتر فعالیت سومین کارخانه سیمان خرقان متوقف و چنانچه مجوزی صادر شده است ابطال شود. این یک مطالبه عمومی است و به عنوان نماینده مردم ضمن دعوت معترضین به خویشتن داری، بطور جد موضوع را تا حصول نتیجه پیگیری خواهم کرد.

به گزارش ایسنا، با وجود اینکه تلاش ایسنا برای ارتباط با مدیر کل محیط زیست استان مرکزی به منظور تشریح تبعات زیست محیطی و نتیجه استعلام صورت گرفته در فعالیت این واحد معدنی بی‌نتیجه ماند، اما باید گفت که حفاظت از محیط زیست امری شرعی، قانونی و اخلاقی است، بنابراین تخریب، تحدید و تهدید محیط زیست نیز، امری غیر شرعی، غیر قانونی و غیر اخلاقی است و جای بسی تعجب است که فعالیت واحد‌های معدنی در یک منطقه با ظرفیت‌هایی که در این گزارش بدان اشاره شد مجوز اخذ می‌کند.

حرف اهالی روستای ویدر و ساکنین بخش خرقان این است که چگونه در منطقه به این کوچکی که دو کارخانه سیمان سفید و خاکستری ساوه، کارخانه آهک شکفته، چهار معدن سنگ و خاک در ویدر وجود دارد مجوز سومین کارخانه سیمان صادر شده است.

آیا نباید مجوزدهندگان که هنوز معلوم نیست پایتخت نشین هستند یا در مرکز استان، در هنگام صدور مجوز آمایش سرزمینی یک منطقه را لحاظ کنند.

ایسنا در نهم خردادماه سال گذشته گزارشی را با عنوان " تجمع اعتراضی بلوبندی‌ها به عملیات معدنی/طبیعت خرقان در خطر است؟ " را منتشر کرد.

این گزارش در پی واگذاری اراضی روستای بلوبند از توابع بخش خرقان شهرستان زرندیه جهت انجام عملیات اکتشاف و استخراج معدن باریت، منتشر شد و در این موضوع نیز جمعی از اهالی و مالکین اراضی این روستا نسبت به این اقدام ابراز نگرانی کرده و با برگزاری تجمعات اعتراض آمیز عنوان کردند که در صورت اکتشافات معدنی، محیط زیست این روستا تهدید می‌شود.

انتظار دوستداران محیط زیست و اهالی خرقان از مسوولان این است که در مقابل این حرکت‌های مرموز که به بهانه ایجاد اشتغال و تولید صورت می‌گیرد و تاکنون بهره‌ای جز زیان و خسارت به محیط زیست و مردم منطقه در بر نداشته، ساکت ننشینند.

مسوولان به این سوال پاسخ دهند که خرقان قطب گردشگری طبیعت است یا قطب صنعت و معدنکاوی؟ دیروز نوبت روستای بلوبند بود و امروز ویدر و مشخص نیست مقصد بعدی فعالیت‌های مخرب محیط زیست کجاست.

برای حفاظت از منطقه خرقان باید آمایش سرزمینی این بخش رعایت شود، نمی‌شود بخش خرقان هم قطب گردشگری طبیعت و اکوتوریسم باشد و هم قطب معدنی صنعتی. برخورداری از معادن گوناگون یکی از ظرفیت‌های بخش خرقان است که برای بهره‌برداری از آن باید به گونه‌ای عمل کرد که محیط زیست، طبیعت و سلامت مردم به خطر نیفتد در غیر این صورت مرگ طبیعت خرقان حتمی است.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده