تاریخ: ۲۸ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۱:۳۰
بازدید: ۱۸۵
کد خبر: ۲۸۸۶۹۹
سرویس خبر : خودرو و قطعه سازی
یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد

کمک به تعادل بازار خودرو با رشد حجم و تنوع عرضه‌ها در بورس

کمک به تعادل بازار خودرو با رشد حجم و تنوع عرضه‌ها در بورس
‌می‌متالز - عظیم ثابت با بیان اینکه مشخص نیست چرا برخی افراد خواهان عدم عرضه خودرو در بورس کالا هستند، گفت: بورس کالا، بستری قانونمند و کاملا شفاف است، اما در مقابل، قرعه‌کشی روشی غیرعلمی در بازار خودرو به شمار می‌رود.

به گزارش می‌متالز، عظیم ثابت، کارشناس ارشد بازار سرمایه به عرضه خودرو در بورس کالا و مزایای آن اشاره کرد و گفت: در همه دنیا بازار سرمایه و بورس کالا به عنوان بازاری دارای شفافیت و قیمت‌گذاری منصفانه شناخته شده است؛ بدین معنا که بورس‌های کالایی ابزار و بستری هستند که قیمت‌ها در آن بر اساس سازوکار درست عرضه و تقاضا شکل می‌گیرد.

وی تاکید کرد: با ورود کالا‌ها به بورس کالا نه‌تن‌ها خدشه‌ای در ورود کالا‌های بادوام مثل خودرو به این بازار وارد نمی‌شود، بلکه باید خودروسازان را نیز تشویق کنیم که سایر محصول‌های خود را در بورس کالا مورد معامله قرار دهند.

ثابت با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری و سایر روش‌ها در گذشته چه از طریق شورای رقابت و چه از طریق قرعه‌کشی هیچ‌کدام نتوانستند مانع از افزایش قیمت خودرو در بازار شوند، تصریح کرد: اکنون با عرضه خودرو در بورس کالا و هم‌زمانی این اتفاق با افزایش قیمت خودرو شبهاتی مطرح شده است؛ در حالی که افزایش قیمت خودرو در بازار ارتباطی به عرضه خودرو در بورس کالا ندارد.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است؛ مسائلی در خصوص نوسانات نرخ ارز وجود دارد که متاسفانه این نوسانات همه بازار‌ها از جمله بازار خودرو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با تاکید اینکه در کنار این موارد موضوع واردات خودرو مطرح است که متأسفانه به دلیل کمبود منابع ارز هنوز به طور کامل اجرا نمی‌شود، گفت: با توجه به چنین مساله‌ای نمی‌توانیم بازاری را که همه دنیا آن را به عنوان بازاری متشکل، قانونمند، نظام‌مند و دارای شفافیت بالا قبول دارند را زیر سوال ببریم و بگوییم بورس کالا باعث افزایش قیمت خودرو شده است.

ثابت تصریح کرد: سال گذشته نیز همین روند در قیمت سیمان رخ داد و کاهش تولید افزایش قیمت این محصول که به دلیل قطع برق کارخانه‌های رخ داده بود را به بورس کالا ربط دادند؛ بنابراین به نظر می‌رسد برخی دوستان کم‌لطفی کرده و باید بیشتر به مسائل قانونی اشراف داشته باشند و از عرضه خودرو در بورس حمایت کنند تا خودرو‌ها در بازاری که نظام عرضه و تقاضا در آن حاکم است عرضه شود.

عرضه خودرو در بورس کالا هم به نفع مصرف‌کننده نهایی و تولیدکننده

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: عرضه خودرو در بورس کالا هم به نفع مصرف‌کننده نهایی است که می‌تواند خودرو را ارزان‌تر از قیمت بازار آزاد تحویل بگیرد و هم به نفع تولیدکنندگان است که می‌توانند از زیان انباشته هنگفتی که به دلیل قیمت‌گذاری دستوری متحمل شدند، نجات پیدا کنند.

وی خاطرنشان کرد: عرضه خودرو در بورس کالا علاوه بر ایجاد منفعت برای دولت به عنوان سیاست‌گذار، به نفع مردم به عنوان مصرف‌کننده نهایی و نیز تولیدکننده است که با مشکلات عدیده‌ای مانند افزایش هزینه‌ها، نرخ بهره‌های بانکی، تأمین مالی گران و سرکوب قیمتی دست و پنجه نرم می‌کنند و مشخص نیست چرا برخی افراد خواهان عدم حضور خودرو در بورس کالا هستند.

ثابت با بیان اینکه باید مقایسه شود چند درصد افرادی که نسبت به سیستم قرعه‌کشی از طریق بورس کالا اقدام به خریداری خودرو کردند، مصرف‌کننده نهایی هستند؟ عنوان کرد: مکانیسم قرعه‌کشی نشان‌دهنده واقعیت و درستی عملیات خرید خودرو نیست و باید مانند سایر کشور‌ها به سمتی برویم که مصرف‌کننده نهایی با پای خود به نمایندگی رفته و بعد از آزمودن خودرو اقدام به ثبت‌نام کند و چند روز بعد نیز خودرو خود را تحویل بگیرد، اما متأسفانه به دلیل مشکلات عدیده این مکانیسم در کشور وجود ندارد.

قرعه‌کشی، روش غیرعلمی در بازار خودرو

این فعال بازار سرمایه عنوان کرد: بنابراین روش قرعه‌کشی یک روش غیرعلمی است و باید به سمت بازار‌های مالی حرکت کنیم، زیرا در همه جای دنیا بازار‌های مالی یک مکانیسم پذیرفته شده معاملاتی هستند و باید از آن‌ها استقبال کنیم.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد که برخی به حساسیت این موضوع توجه ندارند و رانت‌خواران و ویژه خوارانی هستند که قصد دارند از این فضا به نفع خود استفاده کنند کما اینکه وقتی روش قرعه‌کشی اجرا می‌شد فقط برخی از افراد که دسترسی داشتند موفق به خرید می‌شدند در حالی که در بورس کالا افراد بر اساس مکانیسم عرضه و تقاضا می‌توانند خودرو خریداری کنند.

ثابت تاکید کرد: سازوکاری که اکنون اجرایی می‌شود؛ مکانیسم خوبی است و باید به این سمت برویم که تعداد و تنوع بیشتری از خودرو‌ها را در بورس کالا عرضه کنیم در این صورت می‌توانیم به تعادل بخشی بازار کمک کنیم؛ گرچه تعادل در وضعیت اقتصادی به ثبات نرخ ارز برمی‌گردد و ثبات در بازار ارز به این فرایند کمک می‌کند.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: مصرف‌کنندگان نهایی و نیز تولیدکنندگان انتظار دارند سران قوا حمایت‌های لازم را از مکانیسم شفاف و منصفانه بورس کالا به عمل آورد تا به‌تدریج با سیاست‌گذاری‌های درست شاهد برچیده شدن رانت و ویژه خواری موجود در این صنعت مهم کشور باشیم.

منبع: کالاخبر

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت