تاریخ: ۲۵ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۹:۲۳
بازدید: ۱۷۰
کد خبر: ۲۸۸۸۲۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سهم آذربایجان شرقی از برنامه هفتم توسعه

سهم آذربایجان شرقی از برنامه هفتم توسعه
‌می‌متالز - تبریز- آذربایجان شرقی ظرفیت‌های متعددی در حوزه‌های کشاورزی، معدن، گردشگری، حمل و نقل، صنایع دستی و اقتصاد دارد، اما متاسفانه آنچنان که باید از این ظرفیت‌ها استفاده نشده است.

به گزارش می‌متالز، رئیس جمهور در حالی لایحه بودجه سال آینده کل کشور را برای تصویب به مجلس شورای اسلامی داد که پیش از آن بحث و جدل در مورد تقدم برنامه هفتم توسعه بر بودجه سال ۱۴۰۲ بین نمایندگان وجود داشت و آنان اصرار داشتند که دولت زودتر این برنامه را به بهارستان بفرستد. به هر حال رئیس جمهور ۲۱ دی ماه وعده داد که به زودی برنامه هفتم را به مجلس خواهد فرستاد.

در این میان سهم آذربایجان شرقی در برنامه هفتم توسعه با توجه به ظرفیت‌های فراوان و نیز چالش‌های پیش روی این استان چقدر خواهد بود. استفاده از نظرات نخبگان و کارشناسان بومی در راستای احکام پیشنهادی استان برای برنامه توسعه پنج ساله آینده ضروری به نظر می‌رسد تا پس از جمع بندی مسائل محوری به سازمان برنامه و بودجه ارائه شود.

حال که دولت سیزدهم برنامه هفتم توسعه را سندی برای تحول دولت مردمی قلمداد می‌کند بهتر است این تحول بر اساس نیازها، مزیت‌ها و اولویت‌های جامعه و مردم باشد تا طبق هدف گذاری این برنامه از وضع موجود به وضعیت مطلوب برسیم.

نکته‌ای که در این میان وجود دارد و یکی از آسیب‌های برنامه‌های توسعه در ایران بوده است این است که در تدوین برنامه کلی گویی می‌شود و مفاد آن آرمان گرایانه بوده و منطبق بر واقعیت‌های جامعه ایرانی نمی‌باشد.

واقعیت این است که استان ظرفیت‌های متعددی در حوزه‌های کشاورزی، معدن، گردشگری، حمل و نقل، صنایع دستی و اقتصاد دارد، اما متاسفانه آنچنان که باید از این ظرفیت‌ها استفاده نشده است. انتظار می‌رود در برنامه هفتم توسعه با توسعه ناوگان حمل و نقل ریلی و جاده‌ای از ظرفیت ترانزیتی استان برای دسترسی به اروپا و اوراسیا استفاده مطلوب گردد و این خطه جایگاه برتر در مسیر جاده ابریشم باشد.

آذربایجان شرقی در سال‌های اخیر با کاهش محسوس بارندگی مواجه بوده و اکنون دچار تنش آبی شده است. از طرف دیگر خشک شدن دریاچه ارومیه چالش مهمی است که زندگی میلیون‌ها انسان و محیط زیست منطقه را تهدید می‌کند. برای رفع این معضل ملی، دولت باید در برنامه هفتم توسعه راهکار‌های علمی در نظر بگیرد و بودجه مکفی تخصیص دهد.

خام فروشی از معادن استان همچنان پابرجاست و ارزش افزوده‌ای نصیب اقتصاد این خطه نمی‌شود. ضروری است این معضل در برنامه توسعه هفتم توسط دولت برطرف و مواد معدنی در داخل استان استحصال شود و مردم نیز از مزایای این نعمات خدادادی بهره ببرند.

چرم، کفش، صنایع غذایی، شکلات، فرش، قطعه سازی و ... از ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی استان هستند و می‌توان با حمایت و سرمایه گذاری در این عرصه‌ها در خط مقدم تولید، صادرات و همچنین گسترش بازار‌های هدف قرار گرفت. این امر باید در برنامه توسعه هفتم توسط دولت لحاظ شود و سهم استان از صنعت و اقتصاد کشور افزایش یابد.

منبع: خبرگزاری بازارز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده