به گزارش میمتالز، در این بخشنامه، بانکها موظف هستند در زمان ایجاد یا تمدید گواهی ثبت آماری، معادل ریالی مبلغ ارزی در حسابهای متقاضی نزد بانک را بهعنوان سپرده تخصیص ارز مسدود کنند.
در سالهای گذشته درخواستهای صوری بسیاری برای دسترسی به ارز ارزانقیمت ثبت میشد؛ ولی یا معادل آن کالایی وارد نمیشد و یا کالای وارد شده به نرخهای غیررسمی قیمتگذاری و فروخته میشد. بهاینترتیب بخش زیادی از ارز کشور سرنوشت نامعلومی پیدا میکرد که پروندههای قابلتوجهی در دستگاه قضایی دراینرابطه وجود دارد. کارشناسان معتقدند بخشنامه اخیر بانک مرکزی گام بلندی برای جلوگیری از ثبت درخواستهای ارزی غیرواقعی و جلوگیری از انحراف منابع ارزی است.
حسن حسنخانی؛ کارشناس گفت: در روزهای اخیر بخشنامهای از سوی بانک مرکزی مبنی بر مسدودسازی معادل ریالی ارزش ثبت سفارشها صادر شده که بسیار هوشمندانه است. این بخشنامه ناظر به تجربه ناموفق دولت در بهار ۹۷ صادر شده است. در سه ماه نخست ۹۷ وقتی که سیاست ارز ۴۲۰۰ از سوی دولت اعلام شد، با این پدیده مواجه شدیم که ثبت سفارش برای واردات کالا نسبت به مدت مشابه سال ۹۶ بیش از ۳ برابر شد.
وی توضیح داد: وقتی ثبت سفارش به شکل عجیب و وحشتناکی افزایش پیدا میکند، علاوه بر ایجاد صف در تخصیص ارز که لزوماً متناسب با تواناییهای ارزی بانک مرکزی نیست، پیام خیلی بدی هم به بازار میدهد و حتی بازار غیررسمی هم دچار تلاطم میشود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بخشی از این ثبت سفارش ناشی از انگیزههای سودجویانه بود، چرا که فعالان اقتصادی احساس میکردند دولت نمیتواند ۴۲۰۰ را حفظ کند و ارز بهزودی جهش پیدا خواهد کرد؛ بنابراین کالاهای وارداتی با ارز ۴۲۰۰، در بازار با نرخ بالاتری به فروش رسیده و سودی حاصل خواهد شد. اما بخش دیگری از این ثبت سفارشها، ناشی از نااطمینانی تولیدکننده بود. تولیدکننده احتمال میداد که اگر در آینده نزدیک جهش پیدا کند، توان او برای تأمین نهادههای تولید کاهش خواهد یافت؛ لذا اگر در حالت عادی قرار بود مثلاً دو بسته نهاده تولید سفارش بدهد، در اثر نااطمینانی به وجود آمده، چهار بسته سفارش میداد.
مصطفی قمریوفا سخنگوی بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس تصمیم اتخاذ شده، از ساعت یازده صبح امروز ۲۷ دیماه ۱۴۰۱ تمام معاملات دلار توافقی و یورو توافقی در بازار متشکل ارزی ایران بدون دامنه نوسان انجام میشود. گفتنی است، پیش از این نیز در برخی ایام دامنه نوسان معاملات دلار و یورو توافقی در بازار متشکل ارزی برداشته شده بود.
از اواخر خردادماه سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز و در تعامل با کانون صرافیها، صرافیهای معتبر و صادرکنندگان، بازار توافقی عرضه و تقاضای ارز را راهاندازی کرد و امکان معاملات توافقی ارز در صرافیها و بازار متشکل ارزی نیز فراهم شد. این بازار طی ماههای اخیر سبب تأمین تقاضاهای خُرد مردم شده و به معیار مهم قیمتگذاری ارز تبدیل شده است.
دکتر محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی در دیدار ایگور لویتین دستیار ولادیمیر پوتین رئیسجمهور فدراسیون روسیه و هیئت همراه که صبح امروز در ساختمان بانک مرکزی در تهران برگزار شد، تقویت بیش از پیش همکاریهای پولی و بانکی میان ایران و روسیه را مهم ارزیابی کرد و گفت: بانک مرکزی ایران آمادگی دارد تا مناسبات پولی و بانکی دوجانبه با روسیه و همچنین کشورهای دیگر دوست و همسایه را در سطحی بالا که موجبات افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری را فراهم کند ارتقاء دهد.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با اشاره به ظرفیتهای مختلف همکاریهای ایران و روسیه در حوزههای پولی و بانکی، اقتصادی، عمرانی و تجاری گفت: توسعه مناسبات دو کشور بر پایه اجرای موضوعات سند اقدام مشترک بانکهای مرکزی ایران و روسیه، چشم انداز اقتصادی روشنی را برای دو کشور ترسیم میکند.
بر اساس این گزارش، ایگور لویتین دستیار ولادیمیر پوتین رئیسجمهور فدراسیون روسیه نیز در این دیدار ضمن برشمردن موضوعات مهم موجود در سند اقدام مشترک بانکهای مرکزی ایران و روسیه، بر تقویت و توسعه مناسبات و همکاریهای اقتصادی، تجاری و به ویژه حوزههای پولی و بانکی فدراسیون روسیه با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
کاظم دهقان؛ مدیرعامل شرکت شاپرک صبح امروز در نشست تخصصی پارادایمهای پیشروی صنعت پرداخت با اشاره به جایگاه حقوقی شاپرک در حوزه پرداخت اظهار کرد: در حوزه پرداخت، بانک مرکزی رگولاتور است و مجوزهای لازم را صادر میکند و شاپرک در این فرآیند مجری الزامات بانک مرکزی است و با توجه به شرایط اقتصادی، مشاورههای لازم و مورد نیاز را به رگولاتور ارائه میکند.
وی ادامه داد: در شبکه پرداخت، خیلی از بانکها منتفع میشوند و اگر اصلاح کارمزدها صورت بگیرد، سود بانکها بیشتر میشود. این در حالیست که باید توجه داشت که برخی از pspهای بانکها، جهت گیری متفاوت با بانکها دارند.
دهقان در خصوص pspهای جدید نیز گفت: کمیسیونهای تخصصی در این باره تصمیماتی را گرفتهاند. مدیرعامل شاپرک همچنین در خصوص حواشی مربوط به پرداخت یارها ادامه داد: باید توجه داشت که پرداخت یارها، دارای هویتِ یک اپراتور مجازی هستند.
وی افزود: در حوزه سوییچها تخلفاتی را شاهد بودهایم و در این بخش به صورت جدی وارد شده ایم تا تخلفات را بررسی کنیم و این روند حتما به نفع شرکتهاست.
دهقان گفت: اعتماد مردم به شبکه پرداخت مهمترین نکته است و همیشه این سرویس ماندگار و موجود است تا مردم خرید خود را با امنیت قابل قبول انجام دهند. شبکه پرداخت فراگیر شده و همه مردم جامعه از آن استفاده میکنند. همچنین در خصوص اصلاح نرخ کارمزد نیز اظهار کرد: نظام کارمزد پیچیدگیهایی دارد و حتما به حمایت تک تک بازیگران این حوزه نیاز دارد.
منبع: خبرگزاری تیتر برتر